Health & Fitness

Δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α, ασπίδα κατά του καρκίνου στο δέρμα

Σύμφωνα με δύο μελέτες - Αναλυτικά τα ευρήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος του δέρματος
Καρκίνος του δέρματος/© Pixabay

Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Α περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες

Αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα δύο διαχρονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association Dermatology», έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνη Α μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (η δεύτερη πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος) κατά 17%.

Η Έουνγιουνγκ Τσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, εξηγεί ότι αν και μέχρι τώρα τα ευρήματα για τη σχέση της βιταμίνης Α με τον καρκίνο του δέρματος προκαλούσαν διαφωνίες, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Α -σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο- μπορεί πράγματι να λειτουργήσει προληπτικά για αυτήν τη νόσο.

Οι μελετητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του δέρματος σε συμμετέχοντες από δύο διαχρονικές έρευνες. Στην πρώτη (Nurses' Health Study) παρατήρησαν 121.700 Αμερικανίδες από το 1984 έως 2012, ενώ στη δεύτερη (Health Professionals Follow-Up Study) αντικείμενο παρατήρησης από το 1986 έως το 2012, ήταν 51.529 Αμερικάνοι άνδρες.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 123.000 είχαν λευκή επιδερμίδα –η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος- και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό αυτής της νόσου, ενώ συμπλήρωναν ανά διαστήματα εκθέσεις αναφοράς σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Στο διάστημα 24 έως 26 ετών μετά την έναρξη της μελέτης καταγράφηκαν 3.978 νέα περιστατικά ακανθοκυττατικού καρκινώματος.

Η Τσο και οι συνεργάτες της χώρισαν σε 5 κατηγορίες τους συμμετέχοντες ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος από εκείνους που ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης βιταμίνης Α, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης Α στον καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται κυρίως όταν η πηγή της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, πεπόνι) και όχι όταν αυτή προέρχεται από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές (γάλα, ψάρι, συκώτι). Μάλιστα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατο-τοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Παράλληλα, άλλες φυτοχημικές χρωστικές ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α, όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις τομάτες και στο καρπούζι, έχουν επίσης θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Η Τσο φιλοδοξεί ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα διερευνήσουν την πιθανότητα τα συμπληρώματα βιταμίνης Α να λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο του δέρματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.