- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α, ασπίδα κατά του καρκίνου στο δέρμα
Σύμφωνα με δύο μελέτες - Αναλυτικά τα ευρήματα
Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Α περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες
Αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα δύο διαχρονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association Dermatology», έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνη Α μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (η δεύτερη πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος) κατά 17%.
Η Έουνγιουνγκ Τσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, εξηγεί ότι αν και μέχρι τώρα τα ευρήματα για τη σχέση της βιταμίνης Α με τον καρκίνο του δέρματος προκαλούσαν διαφωνίες, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Α -σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο- μπορεί πράγματι να λειτουργήσει προληπτικά για αυτήν τη νόσο.
Οι μελετητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του δέρματος σε συμμετέχοντες από δύο διαχρονικές έρευνες. Στην πρώτη (Nurses' Health Study) παρατήρησαν 121.700 Αμερικανίδες από το 1984 έως 2012, ενώ στη δεύτερη (Health Professionals Follow-Up Study) αντικείμενο παρατήρησης από το 1986 έως το 2012, ήταν 51.529 Αμερικάνοι άνδρες.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων 123.000 είχαν λευκή επιδερμίδα –η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος- και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό αυτής της νόσου, ενώ συμπλήρωναν ανά διαστήματα εκθέσεις αναφοράς σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Στο διάστημα 24 έως 26 ετών μετά την έναρξη της μελέτης καταγράφηκαν 3.978 νέα περιστατικά ακανθοκυττατικού καρκινώματος.
Η Τσο και οι συνεργάτες της χώρισαν σε 5 κατηγορίες τους συμμετέχοντες ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος από εκείνους που ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης βιταμίνης Α, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προληπτική δράση της βιταμίνης Α στον καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται κυρίως όταν η πηγή της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, πεπόνι) και όχι όταν αυτή προέρχεται από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές (γάλα, ψάρι, συκώτι). Μάλιστα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατο-τοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Παράλληλα, άλλες φυτοχημικές χρωστικές ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α, όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις τομάτες και στο καρπούζι, έχουν επίσης θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
Η Τσο φιλοδοξεί ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα διερευνήσουν την πιθανότητα τα συμπληρώματα βιταμίνης Α να λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο του δέρματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.