Ιός του Δυτικού Νείλου, ένας εχθρός που έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα
Γιατί κάποιους τους τσιμπούν τα κουνούπια και κάποιους όχι;
Ιός του Δυτικού Νείλου, ένας εχθρός που έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα και είναι απρόβλεπτος
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα δύο στην Ευρώπη περιστατικά λοίμωξης από τον ιό δηλώθηκαν την περασμένη στη Βόρεια Ελλάδα (στους νομούς Ξάνθης και Πιερίας). Φέτος η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνισή της τρεις βδομάδες αργότερα σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πέρυσι ο αριθμός των θανάτων λόγω λοίμωξης από τον ιό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ανήλθε στους 50 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 63 ετών, ενώ διαγνώστηκαν συνολικά 316 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 31 στο νομό Θεσσαλονίκης.
Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 243 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 75 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 316 ασθενών που διαγνώστηκαν πέρσι με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι 48 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μπήκαμε στην εποχή του ιού του Δυτικού Νείλου
«Φέτος τα δύο πρώτα κρούσματα δηλώθηκαν στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει δηλωθεί ακόμη κανένα, εκτός από κάποιο μολυσμένο πτηνό στη Γερμανία. Ωστόσο αυτά τα δύο περιστατικά σημαίνουν ότι μπήκαμε στην εποχή του (ιού του) Δυτικού Νείλου και θέλει προσοχή από τον κόσμο. Ωστόσο αυτό που συνέβη πέρσι νομίζω ότι ήταν ακραίο, γιατί συνήθως τα κρούσματα αρχίζουν Ιούλιο-Αύγουστο. Πέρσι όμως ήταν πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό, γιατί τα κρούσματα και νωρίτερα άρχισαν και αργότερα τελείωσαν και ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι συνήθως όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε ότι τώρα είναι το αναμενόμενο. Αυτή είναι η κανονική εποχή του. H αλήθεια είναι ότι το θέμα των κουνουπιών μας ενδιαφέρει ούτως ή άλλως. Αλλά από το 2010 και μετά μας αυτό που ενδιαφέρει είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάθε καλοκαίρι από το 2010, εκτός από δύο χρονιές που δεν είχαμε κανένα περιστατικό, έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Επομένως εκτός από την όχληση μας ενδιαφέρει πολύ να προφυλαχτούμε από τη λοίμωξη από τον ιό ο οποίος μεταδίδεται με τα κουνούπια» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Άννα Παπά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας
Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2018, επισημαίνεται ότι η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και αναμένεται η κυκλοφορία του και η εμφάνιση κρουσμάτων και στις επόμενες περιόδους μετάδοσης τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες κατά την περίοδο 2018 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των οποίων ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε τον αθροιστικά συνολικό αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων δεκαετιών. Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά τις περιόδους κυκλοφορία των κουνουπιών δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Η κ. Παπά, αναφερόμενη στα δύο πρώτα κρούσματα, που δηλώθηκαν φέτος, λέει ότι αριθμός δεν εμπνέει ανησυχία τονίζει όμως ότι καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου κρούσματα. «Δεν είναι κάτι ακραίο όπως ήταν πέρσι. Μέχρι στιγμής είναι ένας ιός που δεν μπορεί κανείς να τον προβλέψει , είναι εντελώς απρόβλεπτος. Πάνω που λέει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα μπορεί να γίνει μία μεγάλη επιδημία. Έτσι δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα» σημειώνει η κ. Παπά.
Παράλληλα η κ. Παπά τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή. Οι ψεκασμοί, που στη Κεντρική Μακεδονία έχουν αρχίσει από τα τέλη Απριλίου, ωφελούν γιατί ελαττώνονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών, αλλά δεν μπορούν να τους εξαφανίσουν, προσθέτει η κ Παπά και συνιστώντας στους πολίτες να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και σίτες στα παράθυρα.
«Αυτά τα κουνούπια ξέρουμε ότι τσιμπούν το πρωί και το σούρουπο, επομένως εκείνες τις ώρες χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή. Πρέπει να προσέχουν πιο πολύ τα ηλικιωμένα άτομα, γιατί είναι αυτά που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα. Ένα νέο άτομο μπορεί να έχει τη λοίμωξη να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα να τη περάσει ελαφρά. Ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να παρουσιάσει λίγο πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Επομένως αυτά τα άτομα ας δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης τα λιμνάζοντα νερά είναι καλά να μην υπάρχουν. Μια επίσης πολύ καλή σύσταση του ΕΟΔΥ είναι να βάζουμε σίτες εκεί που βγαίνουν οι βόθροι, αλλά βέβαια αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο . Απλώς αν έχει κάποιος κοντά στο σπίτι του είναι καλό να βάλει γιατί είναι εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών Αυτό κάνουν εξάλλου και οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών. Προσπαθούν και επεμβαίνουν σε αυτές τις εστίες. Όταν φτάσει να γίνει μεγάλο το πρόβλημα γίνονται αεροψεκασμοί σε μεγάλες εκτάσεις» σημειώνει η κ Παπά.
Γιατί κάποιους τους τσιμπούν τα κουνούπια και κάποιους όχι;
Στο ερώτημα γιατί μερικούς ανθρώπους τους τσιμπούν τα κουνούπια και μερικούς όχι, η κ. Παπά απαντά: «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες . Εξαρτάται πάρα πολύ από από το γενετικό σύστημα του ανθρώπου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια προτιμούν τους ανθρώπους που έχουνε υπερχοληστεριναιμία γιατί χρειάζονται τη χοληστερόλη για τον κύκλο ζωής τους. Αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλές μελέτες για να αποδειχτεί αυτό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.