- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ποιος κερδίζει τη «μάχη του θερμοστάτη»; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Το μυαλό των γυναικών λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερη θερμοκρασία δωματίου, ενώ των ανδρών αποδίδει στο κρύο
Μελέτη εξηγεί γιατί στους χώρους εργασίας διεξάγεται συχνά η «μάχη του θερμοστάτη», με τις γυναίκες συνήθως να επιθυμούν μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Η γνωστική λειτουργία των γυναικών είναι καλύτερη σε πιο ζεστές θερμοκρασίες, ενώ των ανδρών σε πιο κρύες, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη εξηγεί γιατί στους χώρους εργασίας διεξάγεται συχνά η «μάχη του θερμοστάτη», με τις γυναίκες συνήθως να επιθυμούν μεγαλύτερη θερμοκρασία και τους άνδρες μικρότερη.
Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και στα λεκτικά ή προφορικά τεστ σε πιο υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στους άνδρες. Όπως έδειξε η έρευνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει στο δωμάτιο, οι άνδρες βελτιώνουν την απόδοσή τους. Κάτι που μπορεί να έχει σημασία αναφορικά με το πώς αποδίδουν οι μαθητές και φοιτητές ανάλογα με τη θερμοκρασία στην αίθουσα (αν ο χώρος είναι κρύος, αυτό θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια).
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών WZB του Βερολίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, πειραματίστηκαν με 24 ομάδες συνολικά 542 Γερμανών φοιτητών, που κλήθηκαν να κάνουν μια σειρά από τεστ σε δωμάτια, όπου υπήρχε μια γκάμα θερμοκρασιών μεταξύ των 16,2 και 32,6 βαθμών Κελσίου.
Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νέες είχαν καλύτερες επιδόσεις (περισσότερες σωστές απαντήσεις) στα τεστ, όταν η θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη, ενώ οι νέοι όταν το θερμόμετρο ήταν πιο χαμηλά. Μόνο στα τεστ λογικής ικανότητας η θερμοκρασία δεν φάνηκε να επηρεάζει την απόδοση ούτε των ανδρών ούτε των γυναικών.
«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες προτιμούν τους πιο ζεστούς εσωτερικούς χώρους. Αυτό που βρήκαμε, είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα άνεσης, αλλά και απόδοσης για πράγματα που έχουν σημασία, όπως είναι τα τεστ, τα οποία επηρεάζονται από τη θερμοκρασία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του USC Τομ Τσανγκ.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας όπου δουλεύουν και τα δύο φύλα, πρέπει να είναι γενικά αρκετά υψηλότερη από ό,τι συμβαίνει συνήθως σήμερα. Με το καλοκαίρι να πλησιάζει και με τα αιρ-κοντίσιον να πιάνουν δουλειά στα γραφεία, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για να αποδίδουν καλύτερα οι γυναίκες και να είναι πιο παραγωγικές, ο θερμοστάτης θα πρέπει να τεθεί πιο ψηλά (προς μεγάλη απογοήτευση των ανδρών συναδέλφων…).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.