- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γλυκερία Σκάρκου: Η 13χρονη του Ημιμαραθώνιου για την οποία μιλούν όλοι
Βγήκε 2η στα 3 χλμ. Πότε διαβάζει και πότε προπονείται.
Τη Γλυκερία Σκάρκου τη γνωρίσαμε πριν από ένα χρόνο στην ίδια διοργάνωση, όταν έτρεξε πέντε χιλιόμετρα και κατέπληξε όλο τον κόσμο με την 3η θέση. Φέτος κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση (10.33) στον αγώνα των 3 χλμ. στον 8o Hμιμαραθώνιο της Αθήνας. Χαρακτηρίζει τον εαυτό της δρομέα και είναι αφου, όπως μου λέει, προπονείται 4 φόρες την εβδομάδα τα τελευταία 3 χρόνια και καταφέρνει να συνδυάζει τον αθλητισμό με τις σχολικές της υποχρεώσεις.
Τα πρωινά τη βρίσκεις στο σχολείο, τα απογεύματα στις προπονήσεις και αρκετά συχνά κάπου στον Εθνικό Κήπο, «είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Αθήνα». Η προετοιμασία που κάνει στις προπονήσεις διαρκεί πάνω-κάτω μια ώρα, έχει ειδικό φυσικοθεραπευτή και συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα παιδί, «λατρεύω τα μακαρόνια με κιμά!».
«Δεν στερούμαι ούτε βόλτες ούτε φίλους, οι περισσότεροι άλλωστε είναι από τον στίβο και βλέπω την προπόνηση σαν μια έξοδο μαζί τους. Όπως κάποιος βγαίνει με την παρέα του για ένα καφέ, εμείς πάμε εκεί και λέμε τα νέα μας… τρέχοντας!» λέει γελώντας η Γλυκερία και συμπληρώνει: «Έχω την προετοιμασία μου για το proficiency παράλληλα με όλα τα άλλα, όμως μελετώ το σαββατοκύριακο για να είμαι ελεύθερη την υπόλοιπη εβδομάδα ώστε να μπορώ να προπονούμαι. Στο μέλλον θέλω να κάνω σπουδές πάνω σε κάτι σχετικό με τον αθλητισμό».
Τις επιλογές της στηρίζουν οι γονείς, ο προπονητής και ο ευρύτερος περίγυρός της. Από πολλούς μάλιστα θεωρείται ήδη δεδομένο ότι η μικρή wannabe-μαραθωνοδρόμος θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς αγώνες. «Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς, γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό παρόλο που γνωρίζω την υπερπροσπάθεια που πρέπει να καταβάλω. Σίγουρα για να είναι κάποιος καλός αθλητής πρέπει να είναι πειθαρχημένος. Πάντως εμένα το τρέξιμο δεν μου αφήνει κούραση αλλά ένα μεγάλο χαμόγελο και ανυπομονώ γι’ αυτό κάθε μέρα. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι όταν ο προπονητής μου δεν με αφήνει να κάνω παραπάνω προπόνηση!».
Προς το παρόν η Γλυκερία, εκτός από τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Ανάμεσά τους ο 36ος Μαραθώνιος με την 5η θέση, το Spetses Mini Marathon 5 km όπου κέρδισε τη 2η θέση, το 2ο Radisson Blu Larnaca International Marathon και το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Κ. Κοτζιά.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η νεαρή «πρωταθλήτρια του αύριο» δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς το τρέξιμο και, αν και μικρή, έχει μεγάλους στόχους. Όπως μας λέει εξάλλου, θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του Κενυάτη Εliud Κipchoge, πρωταθλητή με παγκόσμιο ρεκόρ σε μαραθώνιους, που η φιλοσοφία του είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει όρια!
«Αν ήξερα ότι εμπνέω κι εγώ κάποιον θα τον παρακινούσα να παίρνει μέρος σε αγώνες όπως ο μαραθώνιος, που κατά κάποιο τρόπο είναι μια γιορτή. Στους συμμαθητές μου μάλιστα μιλάω αρκετά συχνά για τα οφέλη που θα αποκομίσουν από αυτό. Μπορείς να πας με την οικογένειά σου και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και καλή διάθεση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.