- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η ζεστή λάμψη της καλοσύνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι πραγματική
Όταν κάνουμε κάτι για τους άλλους χωρίς ανταπόδοση, ή λάμψη είναι πραγματική λένε στο Πανεπιστήμιο του Sussex
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Sussex επιβεβαίωσαν ότι «η αίσθηση μιας ζεστής λάμψης καλοσύνης» είναι πραγματική, όταν κάνουμε κάτι για τους άλλους χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 36 υπάρχουσες μελέτες περιλαμβάνοντας 1.150 συμμετέχοντες που λάμβαναν ευγενικές αποφάσεις των οποίων οι εγκέφαλοι σαρώθηκαν με τομογραφία fMRI σε μια περίοδο 10 ετών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο NeuroImage.
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαχώρισαν την ανάλυση για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι ενεργούν από γνήσιο αλτρουισμό (όταν δεν υπάρχει κανένα κέρδος) και όταν ενεργούν με στρατηγική καλοσύνη (όταν υπάρχει η αναμονή κάποιας ανταπόδοσης).
Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η γενναιοδωρία ενεργοποιεί το δίκτυο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η νέα μελέτη διαχώρισε τα αποτελέσματα των δύο ειδών καλοσύνης, των αλτρουιστικών και των στρατηγικών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου γίνονται πιο δραστήριες – δηλαδή χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο – όταν οι άνθρωποι ενεργούν με στρατηγική καλοσύνη, δηλαδή όταν δημιουργείται μια ευκαιρία ανταλλάγματος. Οι πράξεις αλτρουισμού, χωρίς να υπάρχουν σκέψεις για προσωπικό όφελος, επίσης ενεργοποιούν τις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου και επιπλέον ορισμένες άλλες περιοχές του εγκεφάλου ήταν πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της αλτρουιστικής γενναιοδωρίας, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει κάτι μοναδικό σ’ αυτό.
Ο Δρ. Daniel Campbell-Meiklejohn, επικεφαλής της μελέτης και Διευθυντής του Social Decision Laboratory του Πανεπιστημίου του Sussex, ανέφερε ότι υπάρχει διαφορά στην περίπτωση τους συμφέροντος έναντι της «ζεστής λάμψης του αλτρουισμού».
Η απόφαση να χαρίζονται πόροι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε συνεργατικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να είναι καλοί και ευγενικοί επειδή τους αρέσει να αισθάνονται ότι είναι «καλά άτομα», αλλά επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να είναι ευγενικοί όταν σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι «σε αυτό» π.χ., μια καλύτερη φήμη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λένε ότι το «γιατί» δεν έχει σημασία. Ωστόσο, αυτό που μας παρακινεί να είμαστε ευγενικοί και καλοί είναι σημαντικό. Εάν, οι κυβερνήσεις μπορούν να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι μπορούν να χαρίσουν κάτι όταν δεν υπάρχει αντάλλαγμα τότε μπορούν να ενθαρρύνουν τους εθελοντές και τους δωρητές προς την κοινότητα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.