- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ωμέγα-3 και βιταμίνη D: Προστατεύουν ή είναι πεταμένα χρήματα
Δύο νέες μεγάλες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες επιτείνουν τη σύγχυση
Δύο νέες μεγάλες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, σχετικά με τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, ήλθαν μάλλον να επιτείνουν τη σύγχυση των επιστημόνων και το μπέρδεμα των καταναλωτών σχετικά με το αν και κατά πόσο προστατεύουν τους ανθρώπους από τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό πρόβλημα ή καρκίνο.
Οι νέες μελέτες, που παρουσιάσθηκαν το σαββατοκύριακο σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Σικάγο και δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", κατέληξαν σε ανάμικτα αποτελέσματα και δεν φαίνεται να δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα (που είναι τα πιο δημοφιλή στον κόσμο) ή αν πετάει τα χρήματά του.
Η μία μελέτη, με την ονομασία VITAL και με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έγινε σε σχεδόν 26.000 υγιείς ανθρώπους, άνω των 50 ετών, οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο (τη συνήθη δοσολογία) συμπληρώματος που περιείχε έναν συνδυασμό από τα πιο δημοφιλή ωμέγα-3 (τα ΕΡΑ και DHA).
Δεν διαπιστώθηκε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρκίνο, αλλά υπήρξε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα. Η μείωση του κινδύνου ήταν πιο ορατή σε όσους έτρωγαν λίγα ψάρια. Από την άλλη, η ίδια έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- βρήκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ούτε για επιθετικό καρκίνο.
Μια δεύτερη μελέτη, με την ονομασία REDUCE-IT, με επικεφαλής τον δρα Ντίπακ Μπατ του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, στην οποία οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (τέσσερα γραμμάρια του σκευάσματος Vascepa της εταιρείας Amarin, το οποίο είναι ΕΡΑ σε υψηλή συγκέντρωση, τέσσερις έως οκτώ φορές μεγαλύτερη εκείνης της μελέτης VITALb), έδειξε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τα φάρμακα (στατίνες) που έπαιρναν και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Διαπιστώθηκε μια μείωση κατά 20% του κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, κατά 31% του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους συμμετέχοντες είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).
Τα ωμέγα-3 σε φυσική μορφή υπάρχουν κυρίως σε ορισμένα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος. Οι υποστηρικτές τους τονίζουν ότι τα ωμέγα-3 στα ψάρια και στα συμπληρώματα μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τη χρόνια φλεγμονή και την πιθανότητα θρόμβωσης. Όμως αν κάποιος ασθενής παίρνει ήδη αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα, πρέπει προηγουμένως να συζητήσει με το γιατρό του κατά πόσο μπορεί να πάρει και ωμέγα-3.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.