- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Διάσημες γυναίκες που κέρδισαν την μάχη με τον καρκίνο του μαστού
7 γυναίκες που θέλησαν να δώσουν δύναμη και ενημέρωση μέσα από τις εμπειρίες τους
Η σημερινή μέρα, 25 Οκτωβρίου, έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ όλος ο Οκτώβρης έχει οριστεί ως ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στήθους από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι διάσημες γυναίκες, που ακολουθούν, πάλεψαν με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες, για να μπορούν σήμερα να δίνουν δύναμη σε κάθε άλλη γυναίκα που διαγιγνώσκεται με αυτή την αρρώστια, αλλά και για να περάσουν το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σου σώσουν τη ζωή.
Χαρούλα Αλεξίου
Η ερμηνεύτρια έμαθε ότι έχει καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας και, όπως είχε δηλώσει παρελθόν, αυτό τη βοήθησε να αποφύγει τις χημειοθεραπείες, αφού το πρόλαβε σε αρχικό στάδιο. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη» το 2015, είχε δηλώσει: «Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού. Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου: “Γιατί σε εμένα;”, “Τι δεν έκανα καλά;”, “Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;”, απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες».
Σίνθια Νίξον
Η ηθοποιός και πολιτικός διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 40 ετών. Δημόσια για αυτό μίλησε μήνες αφότου είχε υποβληθεί σε χειρουργείο και ακτινοβολίες, αφού η επιτυχία του «Sex and the City» ήταν ακόμα φρέσκια και δεν ήθελε, όπως έχει δηλώσει, να γεμίσει το νοσοκομείο με παπαράτσι. Μιλώντας για την εμπειρία της με την αρρώστια, την οποία είχε νικήσει και η μητέρα της όταν η ίδια ήταν 12 ετών, αναφέρει στο περιοδικό «Cure»: «Νιώθω ότι ο καρκίνος ενίσχυσε την αίσθηση ότι δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ζεις τη ζωή σου με τον τρόπο που θέλεις και ποια είναι τα πράγματα που πάντα ήθελες ή σκεφτόσουν να κάνεις κάποια στιγμή. Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά ξεκίνησα μαθήματα τραγουδιού. Δεν γίνεται πάντα να αναβάλεις, κάποια στιγμή πρέπει να δράσεις».
Βάσια Τριφύλλη
Το 1992 ξεκίνησε η περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν προέρχεται από μία καρκινοπαθή οικογένεια, με τη γιαγιά της αλλά και τα τρίδυμα αδέλφια της να έχουν πεθάνει όλοι από καρκίνο. Ωστόσο, η ίδια είχε επισκεφτεί και ψυχολόγο, διότι γνώριζε ότι πολλές φορές ο καρκίνος του μαστού έχει ψυχοσωματικά αίτια. Πριν ένα χρόνο μίλησε στην εκδήλωση «Να σπάσει ο μύθος για τον καρκίνο του μαστού» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος, γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά».
Τζάκλιν Σμιθ
Ο πρώην άγγελος του Τσάρλυ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2002 στα 52 της χρόνια. Από τότε δίνει συνεχείς μάχες για την ενημέρωση και την πρόληψη σε άλλες γυναίκες, αφού η ίδια στάθηκε απλά τυχερή. Η Σμιθ ήταν «πολύ απασχολημένη για να έχει καρκίνο», οπότε έκανε απλά τη μαστογραφία για να τελειώνει, ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμά της. Ακόμα και όταν ο γιατρός της είπε ότι βλέπει κάτι ύποπτο, η ίδια αδιαφόρησε, καθώς ένιωθε καλά και δεν υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια. Τελικά, πείστηκε να κάνει βιοψία και μόνο όταν το αποτέλεσμά της βγήκε, συνειδητοποίησε την κατάσταση. Πέραν της πρόληψης, η Σμιθ συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού να μην απομονωθούν και να περιβάλουν τον εαυτό τους με ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες τους, αφού αυτό είναι που θα τις βοηθήσει να αντέξουν ψυχολογικά.
Μαρία Ιωαννίδου
Η Μαρία Ιωαννίδου έχει δηλώσει ότι πλήρωσε ουσιαστικά την αμέλειά της, αφού υπήρχε ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια, αλλά η ίδια δεν έκανε μαστογραφία ανά εξάμηνο, όπως έπρεπε. Ο γιατρός της, μάλιστα, όταν είδε τις εξετάσεις της είπε χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να μπει στο νοσοκομείο χθες. Για την ίδια το πιο δύσκολο κομμάτι της περιπέτειάς της ήταν η αποδοχή της κατάστασής της. «Έκλαψα πολύ, μετά θύμωσα με εμένα, μετά το είδα σαν κάρμα και μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου».
Κάιλι Μινόγκ
Βασική συμβουλή της τραγουδίστριας προς τις γυναίκες είναι να εμπιστεύονται πάντα το ένστικτό τους, όταν επισκέπτονται τον γιατρό, αφού η ίδια χάρη σε αυτό σώθηκε. Το 2005 ο πρώτος γιατρός που είδε την διέγνωσε ως απόλυτα υγιή, ωστόσο η ίδια επέμεινε και έκανε επιπλέον εξετάσεις, για να ανακαλύψει εντέλει έναν όγκο στο αριστερό της στήθος. Αμέσως μετά τη διάγνωση υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, και κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.
Μαρία Χούκλη
«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι». Αυτά ήταν τα λόγια της δημοσιογράφου το 2015 την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η ίδια μίλησε για το πρόβλημα υγείας που πέρασε χρόνια μετά την περιπέτειά της, καθώς δεν ήθελε ο κόσμος να νομίζει ότι το πουλάει για την δημοσιότητα, ωστόσο αποφάσισε να μιλήσει για αυτό για να δώσει κουράγιο σε άλλες γυναίκες, δείχνοντάς τους ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεπεραστεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.