- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η θεραπεία της ακμής δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων επιμένει, όσο και αν οι πάσχοντες -και με όσα μέσα- προσπαθούν να την εξαλείψουν. Συμβαίνει όμως στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν οριστικά και μόνιμα από την ακμή να κάνουν άθελά τους λάθη και μάλιστα πολλά.
Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) έχει μερικές συμβουλές για το τι πρέπει ή δε πρέπει να κάνετε όταν η ακμή δεν υποχωρεί, που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες να διορθώσουν τα πιο συνηθισμένα λάθη από αυτά.
1. Δώστε στη θεραπεία χρόνο. Η ανυπομονησία είναι κακός σύμβουλος στην περίπτωση της ακμής. Κάθε είδους θεραπεία και κάθε προϊόν χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να δράσει, ενώ η συχνή αλλαγή των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και να επιδεινώσει την ακμή. «Τα περισσότερα προϊόντα για την ακμή συνήθως χρειάζονται 4-6 εβδομάδες για να δώσουν κάποιο εμφανές αποτέλεσμα», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Για να καθαρίσει το δέρμα, όμως, μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες ή σε δύσκολες περιπτώσεις και περισσότερο ακόμα. Επιπλέον, όταν αρχίζει να καθαρίζει το δέρμα, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η θεραπεία. Αντιθέτως, πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα προϊόντα για να αποτραπεί τυχόν αναζωπύρωση». Λάθος είναι επίσης να εφαρμόζετε ταυτοχρόνως πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται συνδυασμός σκευασμάτων, αλλά πάντοτε με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
2. Θέστε ως στόχο την αιτία. Ιδανικά, πρέπει να αρχίσετε την αντιμετώπιση της ακμής με προϊόντα που στοχεύουν τις αιτίες της ακμής. Αν δεν δείτε βελτίωση έπειτα από 4-6 εβδομάδες, ο δερματολόγος σας θα επιλέξει θεραπεία με διαφορετικό τρόπο δράσης. Οι αιτίες της ακμής είναι ορισμένα βακτήρια, η απόφραξη των πόρων, η υπερπαραγωγή σμήγματος και η φλεγμονή, ενώ πιθανώς να υπάρχουν και ορμονολογικά αίτια. Τα βακτήρια (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) μπορούν να καταπολεμηθούν με προϊόντα που περιέχουν π.χ. υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide). Τους πόρους μπορούν να διανοίξουν οι αλοιφές και οι κρέμες με ρετινοειδή, που μειώνουν επίσης το σμήγμα. Το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid), εξάλλου, καταπραΰνει τη φλεγμονή και διανοίγει τους πόρους. Τα προϊόντα με αυτά τα συστατικά διατίθενται και χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο για να σας προτείνει έναν συνδυασμό και μία αλληλουχία θεραπείας κατάλληλη για εσάς.
3. Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεως. Για να αποδώσουν τα προϊόντα για την ακμή πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Αυτό προϋποθέτει ότι θα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και θα τις τηρείτε. Όταν, όμως, το πλάνο της θεραπείας το έχει καθορίσει ο δερματολόγος ιατρός, πρέπει να τηρήσετε τις δικές του οδηγίες. Ένας από τους συνηθέστερους λόγους αποτυχίας της θεραπείας της ακμής είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή που συνιστούν οι γιατροί - δηλαδή ακριβώς όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα, δερματολογικά και μη, νοσήματα.
4. Προσέξτε ποια σημεία αλείφετε. Μην αλείφετε με το προϊόν κατά της ακμής μόνο το τμήμα του δέρματος που έχει σπυράκια, αλλά ολόκληρη την περιοχή που το περιέχει (αν, π.χ., έχετε σπυράκια στα πλάγια του προσώπου, αλείψτε και τα μάγουλα και αν έχετε ακμή ψηλά στη ράχη αλείψτε όλη τη ράχη σας). «Μία λεπτή στοιβάδα προϊόντος στο επιρρεπές στην ακμή δέρμα δεν δρα μόνο θεραπευτικά στα υπάρχοντα σπυράκια, αλλά και προληπτικά εναντίον των νέων», εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης.
5. Να πλένετε συχνά οτιδήποτε αγγίζει τα σπυράκια σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αλλάζετε μαξιλαροθήκη 2-3 φορές την εβδομάδα και θα πλένετε εξίσου συχνά το καπέλο και το κασκόλ σας. Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνετε τακτικά το κινητό σας και το ακουστικό του τηλεφώνου σας, ενώ εξυπακούεται πως θα αλλάζετε καθημερινά το μπλουζάκι που ακουμπά στα σπυράκια σας. Η καθαριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη φροντίδα της ακμής, διότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και οι ακαθαρσίες συσσωρεύονται στα προαναφερθέντα αντικείμενα και μπορεί να αποφράξουν τους πόρους στο δέρμα σας.
6. Προσέξτε τι αγοράζετε. Αν έχετε ακμή και χρησιμοποιείτε καλλυντικά, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για δέρμα με σπυράκια, ειδάλλως μπορεί άθελά σας να επιδεινώνετε την δερματοπάθειά σας. Τα κατάλληλα καλλυντικά αναγράφουν ότι δεν περιέχουν συστατικά που αποφράσσουν τους πόρους (μη φαγεσωρογόνα), καθώς και ότι δεν προκαλούν ακμή (μη ακμογόνα). Πρέπει επίσης να αναγράφουν ότι είναι μη λιπαρά (oil free). Αν επιδεινώσει την ακμή σας ένα καλλυντικό που πληροί αυτές τις προδιαγραφές, δοκιμάστε κάποιο άλλο.
7. Μην πλένετε πολύ συχνά το δέρμα σας. Μπορεί να νομίζετε ότι πλένοντας το δέρμα σας πρωί, μεσημέρι και βράδυ τού κάνετε καλό, αλλά στην πραγματικότητα επιδεινώνετε την ακμή σας. Το δέρμα με ακμή είναι πολύ ευαίσθητο και γι’ αυτό θέλει πλύσιμο σε τρεις περιπτώσεις: όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν μπείτε για ύπνο το βράδυ και αν ιδρώσει. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε πώς πλένεστε. Δεν πρέπει να το τρίβετε καθόλου, όσο βρώμικο ή λιπαρό κι αν νομίζετε ότι είναι, διότι η τριβή επιδεινώνει την ακμή.
«Με τις σύγχρονες θεραπείες για την ακμή και την καλή συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο ιατρό, δύσκολα θα υπάρξει περιστατικό ακμής που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί», καταλήγει ο Δρ. Μιχελάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.