Health & Fitness

Είναι πρόβλημα όταν το μικρό σας αγοράκι αγγίζει το γεννητικό του όργανο;

Ας δούμε πότε είναι φυσιολογικό και πότε όχι

mommy.gr
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλά αγόρια από βρέφη ως και τη νηπιακή τους ηλικία έχουν τη συνήθεια να αγγίζουν τα γεννητικό τους όργανο, κάνοντας τις μαμάδες να αναρωτιούνται αν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό ή ανησυχητικό. Αν δηλαδή αυτή η συνήθεια του μικρού τους αγοριού κρύβει κάτι άλλο όπως κάποιο πρόβλημα υγείας. Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για κάτι συνηθισμένο και φυσιολογικό εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Ας δούμε πότε είναι φυσιολογικό και πότε όχι.

Πότε είναι φυσιολογικό να αγγίζει ένα αγοράκι το γεννητικό του όργανο

Για ένα αγοράκι 2 έως 6 ετών είναι φυσιολογικό να αγγίζει το γεννητικό του όργανο. Συχνά θέλει να τοποθετήσει πιο σωστά το γεννητικό του όργανο για να νιώσει πιο άνετα ή μπορεί να έχει φαγούρα εξαιτίας κάποιου ερεθισμού από την πάνα του. Άλλες φορές έχει απλώς ανακαλύψει ότι αυτό τον κάνει να νιώθει όμορφα και φυσικά δεν μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό δεν είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνει. Ακόμα και η αλλαγή από τα βρεφικά ρούχα στα ρούχα για μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προκαλέσει κάποια «ενόχληση» στα αγοράκια με αποτέλεσμα να αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα.

Οι πάνες πολύ συχνά είναι η αιτία αυτού του φαινομένου. Όταν είναι πολύ στενές και πιέζουν το παιδί, το κάνουν να νιώθει δυσφορία στην περιοχή. Αν πάλι είναι αρκετά φαρδιές και πάλι είναι ενοχλητικές. Κάπως έτσι, καλό είναι να επιλέγετε με προσοχή το σωστό μέγεθος πάνας. Ακόμη, καλό είναι η πάνα να αλλάζεται εγκαίρως. Το παιδί που μένει για ώρες λερωμένο, μπορεί να αναπτύξει σοβαρά δερματολογικά προβλήματα.Ο τρόπος για να καταλάβετε αν το παιδί αγγίζεται λόγω της πάνας του, είναι να δοκιμάσετε να το αφήσετε γυμνό για μια μέρα. Αν διαπιστώσετε ότι δεν αγγίζει το γεννητικό του όργανο, τότε πιθανόν το παιδί είχε πρόβλημα με την πάνα.

Πότε το άγγιγμα στα γεννητικά όργανα γίνεται εξαιτίας προβλήματος υγείας

Αν παρατηρήσετε κάποιον δερματικό ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ή υποψιάζεστε ότι το παιδί αγγίζεται επειδή πονάει ή έχει προβλήματα στην ούρησή του, πρέπει άμεσα να δει γιατρός το παιδί. Και φυσικά το ίδιο πρέπει να πράξετε αν διαπιστώσετε αλλαγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων όπως αλλοιώσεις στο δέρμα, διηθήσεις, κάποιο εξόγκωμα ή αίμα στην πάνα ή στο εσώρουχό του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει τη συνήθεια αυτή

Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό το θέαμα ειδικά αν βρίσκεστε έξω με κόσμο ή αν το παιδί είναι με άλλα συνομήλικά του παιδιά. Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας αγγίζει το γεννητικό του όργανο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο με εικόνες. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ξεκινήστε να του μιλάτε για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι σε ό,τι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα.

Πηγή: mommy.gr