- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κιρσοί: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ψηλότερα άτομα
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation από ερευνητές του Stanford University School of Medicine
Οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσoυν κιρσούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation από ερευνητές του Stanford University School of Medicine. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα γονίδια πάνω από 400.000 ανθρώπων σε αναζήτηση ενδείξεων για την αιτία αυτής της κοινής αλλά ελάχιστα κατανοητής πάθησης.
Οι κιρσώδεις φλέβες είναι διογκωμένες, στριμμένες φλέβες που μπορούν να παρατηρηθούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, συνήθως στα πόδια. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κιρσώδεις φλέβες. Παρόλο που η πάθηση συχνά θεωρείται ως κάτι περισσότερο από αισθητική όχληση, μπορεί να προκαλέσει μέτριο πόνο και έχει συνδεθεί με τις πιο σοβαρές παρενέργειες της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης, η οποία συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μία ή περισσότερες από τις βαθιές φλέβες το σώμα.
Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη.Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά και δημιουργούνται κιρσοί συνήθως κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό. Πέρα από το αισθητικό πρόβλημα, συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθώς το αίμα στο εσωτερικό των κιρσών κινείται με πολύ μικρότερη ταχύτητα από την φυσιολογική. Η φλεβική πίεση είναι αυξημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με μία από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες ανεπαρκούν. Οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν σε σχέση με τους άνδρες.
Η πάθηση είναι διαδεδομένη, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία της. Δεν υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που να μπορούν να την αποτρέψουν ή να την αναστρέψουν όταν εμφανιστεί. Η θεραπεία περιορίζεται κυρίως σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως π.χ. θεραπεία με λέιζερ.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Nicholas Leeper, επίκουρο καθηγητή χειρουργικής και καρδιαγγειακής ιατρικής, εξέτασαν το γονιδίωμα 413.519 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων Biobank, της Βρετανίας, αναζητώντας στοιχεία για την εμφάνιση των κιρσών στα κάτω άκρα. Εντόπισαν 30 γονίδια που σχετίζονται με τους κιρσούς και μια ισχυρή συσχέτιση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Επιβεβαιώθηκαν οι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνους που σχετίζονταν με την πάθηση: η ηλικία, το θηλυκό γένος, τα περιττά κιλά, η εγκυμοσύνη και το ιστορικό εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Το ιστορικό επέμβασης στα κάτω άκρα, το οικογενειακό ιστορικό, η έλλειψη κινητικότητας, το κάπνισμα και η ορμονική θεραπεία συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
«Επιβεβαιώσαμε ότι η εμφάνιση εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης στο παρελθόν ενέχει αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον», ανέφερε ο Leeper. Η έρευνα δείχνει ότι και το αντίστροφο φαίνεται να είναι επίσης αλήθεια. Έχοντας κιρσώδεις φλέβες αυξάνεται η κίνδυνος για θρόμβωση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.