- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον. Η καθηµερινότητα για όλους αυτούς τους συµπολίτες µας είναι µια πορεία στο άγνωστο.
Κάθε άτομο που ζει με άνοια έχει:
- Το δικαίωμα πρόσβασης σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση.
- Το δικαίωμα σε προσωποκεντρική, συντονισμένη, ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.
- Το δικαίωμα να ζει σε κοινότητες φιλικές προς την άνοια.
Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο ανθρώπους µε κάποια µορφή άνοιας δε νιώθει πλέον µέρος της κοινότητας στην οποία ζει - πράγµα που δεν οφείλεται τόσο στα εµπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβληµάτων, αλλά στο συνδυασµό µε εµπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενηµέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδοµών για τη διευκόλυνση των συµπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωµάτων, κ.ο.κ.
Το 2017 ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας δηµοσίευσε το «Παγκόσµιο Σχέδιο Δράσης για την Άνοια», µε βασικούς στόχους τη βελτίωση της ζωής των ατόµων µε άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους και τη µείωση του αντίκτυπου του προβλήµατος στις κοινότητες. Το πρώτο βήµα προς αυτή την κατεύθυνση, η θέσπιση της άνοιας ως προτεραιότητας στη Δηµόσια Υγεία, έχει ήδη γίνει στη χώρα µας, µε την εκπόνηση και ψήφιση από την Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Το επόµενο σηµαντικό βήµα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συµµετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δηµιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, που αποτελεί βασικό στόχο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και το θέµα στο οποίο αφιερώνει µια σειρά από πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φετινού µήνα Alzheimer.
Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια είναι κοινότητες στις οποίες τα άτοµα µε άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, ζουν όσον το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, αποτελούν ενεργά και χρήσιµα µέλη της κοινότητας, αντιµετωπίζονται από όλους µε σεβασµό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και έµπρακτη συµπαράσταση στις καθηµερινές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν. Η διασφάλιση ότι συµπολίτες µας µε άνοια έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και σωστή αντιµετώπιση στη γειτονιά ή την περιοχή όπου ζουν, σε καταστήµατα εµπορικού χαρακτήρα, σε δηµόσιες υπηρεσίες, σε µέσα µαζικής µεταφοράς και χώρους αναψυχής, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιώµατά τους ως ενεργοί πολίτες για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.
Η συµµετοχή κάθε ενός από εµάς ξεχωριστά σε αυτή την προσπάθεια που συµβάλλει παράλληλα στην επιτυχία ενός πρωτοποριακού τόσο για τα Ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδοµένα προγράµµατος, είναι ζωτικής σηµασίας. Γιατί κοινότητα σηµαίνει αρµονική συνύπαρξη, ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.
Στις 23 Σεπτεµβρίου 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ανοίγει δρόµο για κοινότητες φιλικές προς την άνοια με συγκέντρωση στο Σύνταγµα στις 6.30 µ.µ. για µια συµβολική πορεία προς το Ζάππειο. Περισσότερες πληροφορίες στο 210-7013271 & www.alzheimerathens.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.