Health & Fitness

Μερικά από τα (όχι και τόσο) συγκλονιστικά μυστικά της βιομηχανίας τροφίμων

Μύθοι και αλήθειες για τη βιομηχανία τροφίμων

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
secrets.jpg

Η βιομηχανία τροφίμων έχει βάλει στόχο να μας δηλητηριάσει όλους. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν πολλοί, οι οποίοι πιστεύουν βίντεο όπως το παρακάτω, και το οποίο έχει γίνει viral τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Aς δούμε όμως, τι υποτίθεται ότι αποκαλύπτει κι αν έχει βάση κάτι απ΄ όλα αυτά.

Ακαριαίο θάνατο βρήκε 16χρονος που έπεσε στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου

Στο βίντεο που μόλις παρακολουθήσαμε εκφράστηκαν οι 9 παρακάτω ισχυρισμοί:

  1. Τα μήλα καλύπτονται με ένα στρώμα κεριού για να είναι πιο ανθεκτικά. Πρέπει να τα πλένετε με χλιαρό νερό.
  2. Τα πορτοκαλί ποτά/αναψυκτικά είναι γεμάτα χρώματα και χημικά.
  3. Εάν αποσυνθέσετε ένα κεικάκι, τοποθετώντας το κάτω από τρεχούμενο νερό, στο τέλος θ’ απομείνουν κάποιες κολλώδης συνθετικές ίνες.
  4. Μια μαγιονέζα περιέχει άμυλο και αυτό είναι κάτι το επιβλαβές.
  5. Το μέλι κατέχει κάποιου είδους «γενετική μνήμη», μέσω της οποίας μάλιστα μπορείτε να διαπιστώσετε αν είναι νοθευμένο (ή δεν είναι καν μέλι αλλά κάτι άλλο πχ σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης).
  6. Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό η μαργαρίνη δεν λιώνει, αντίθετα με το βούτυρο.
  7. Εάν φιλτράρετε τα αναψυκτικά μέσω ενός φίλτρου νερού, θα γίνουν άχρωμα.
  8. Μια συσκευασία ζυμαρικών (νουντλς) έτοιμα για κατανάλωση είναι κενή στο μεγαλύτερο μέρος της.
  9. Ορισμένα cottage cheese μπορεί να περιέχουν άμυλο και είναι κάτι αφύσικο.

Ας προσπαθήσουμε τώρα με ψύχραιμη ματιά να τα διερευνήσουμε με την ίδια σειρά:

  1. Δεν είναι μυστικό ότι κάποια μήλα κερώνονται ώστε να προστατεύονται από την αφυδάτωση και να συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει γενικά, ούτε σ όλες τις χώρες, ούτε σ όλες τις ποικιλίες, ούτε όλες τις εποχές. Για παράδειγμα τα ελληνικά μήλα όπως γνωρίζουμε μαζεύονται από αρχές Αυγούστου ως τα μέσα Οκτωβρίου (ή και Νοεμβρίου σε κάποιες ποικιλίες πχ φιρίκια). Τα μήλα (που σημειωτέο έχουν το δικό τους κερί) διατηρούνται άψογα σε ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενων συνθηκών και τα βρίσκουμε σχεδόν όλο το χρόνο. Το κέρωµα όπως είπαμε, υπάρχει σαν μέθοδος επεξεργασίας ορισμένων οπωροκηπευτικών, μεταξύ αυτών και των μήλων (στη χώρα μας κυρίως θα το δείτε σε εισαγόμενα λεμόνια Αργεντινής) κι αυτό που πετυχαίνει είναι να καθυστερεί τον ρυθµό απώλειας των χυμών του φρούτου και να διατηρεί την υφή τους. Στην Ελλάδα σπάνια το χρησιμοποιούν κυρίως για τα εξαγόμενα φρούτα (όπως γίνεται αντίστοιχα με τα εισαγόμενα). Ακόμη όμως και σ αυτά που χρησιμοποιείται, το κερί είναι φυσικής προέλευσης και μη τοξικό. Σημειώστε επίσης ότι στο βίντεο το μήλο φαίνεται να «αλλάζει χρώμα» όταν του ρίχνουν βραστό νερό, μια διαδικασία που είναι γνωστή σε πολλούς και η οποία λέγεται «μαγείρεμα»… (Τα μήλα δεν είναι τα μόνα φρούτα που σκουραίνουν  όταν εκτίθενται σε άμεση και παρατεταμένη θερμότητα.) Επομένως, ένα καλό πλύσιμο είναι αρκετό, τα υπόλοιπα φοβικά ούτε απαραίτητα είναι, ούτε βοηθούν σε κάτι.
  2. Πολλοί άνθρωποι θα έχουν προσπαθήσει να το κάνουν αυτό στο σπίτι. Όμως με μια οποιαδήποτε λευκή χαρτοπετσέτα ή ένα στυπόχαρτο σε ένα ποτήρι με πορτοκαλάδα, όσο και να προσπαθείτε και ν’ ανακατεύετε δεν θα καταφέρετε κάτι (εκτός ίσως αν στόχος είναι το ν αποκτήσετε μια πορτοκαλί χαρτοπετσέτα). Για να πετύχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο βίντεο προφανώς χρησιμοποιούν ειδικά απορροφητικά μαντηλάκια για το χρώμα. Ωραία. Και τι μας αποδεικνύει αυτό; Τίποτα απολύτως! Ότι υπάρχουν χρωστικές ουσίες είναι πασίγνωστο, αλλά αυτό δεν μας αποκαλύπτει τίποτα επιπλέον για τη σύνθεση και τη φύση των συστατικών της πορτοκαλάδας ή κάποια επικινδυνότητα.
  3. Τα πρωτεϊνικά τρόφιμα όπως το σιτάρι φυσικά περιέχουν πρωτεΐνες. Ορισμένες πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζυμώματος μιας ζύμης -πχ ενός κέικ, σχηματίζουν μακρές αλυσίδες και έτσι δίνουν μια δομή στο τελικό προϊόν. Αυτή είναι η γνωστή μας γλουτένη (πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.). Εάν ξεπλύνετε λοιπόν ένα κέικ στο σουρωτήρι, θα μετατρέψετε τη γλουτένη σε ένα είδος με υφή παρόμοια μ΄αυτή της τσίχλας. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτές είναι συνθετικές ίνες (διαβάστε περισσότερα για τη συνωμοσία της γλουτένης… ή για το παραμύθι της Ζέας).
  4. Κάποιες μαγιονέζες περιέχουν άμυλο. Πράγματι, ε και; Το τροποποιημένο άμυλο χρησιμεύει ως συνδετικό υλικό και δίνει φόρμα σε πολλά είδη τροφίμων. Δεν είναι  κάτι επιβλαβές. Το άμυλο στα προϊόντα αυτά προέρχεται κυρίως από πατάτες ή καλαμπόκι. Το εξάγουν από τα τοιχώματα των μορίων της πατάτας μέσα από μια εκτενή διαδικασία η οποία περιλαμβάνει πλύσιμο, βράσιμο και διαχωρισμό. Μην ξεχνάτε ότι το άμυλο αποτελεί την κύρια πηγή υδατανθράκων μας και είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια μέρος των προϊόντων διατροφής μας (ψωμί, ζυμαρικά, λαχανικά, φρούτα, κλπ). Το άμυλο μπορεί να «εμφανίζεται» με μερικές σταγόνες ιωδίου αλλά δεν σημαίνει ότι είναι επιβλαβές ή ότι η απουσία του είναι πιο «υγιεινή»!
  5. Στο βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο έξυπνο είναι το μέλι ώστε να πάρει το σχήμα της κηρήθρας. Το μέλι όμως δεν έχει γενετική μνήμη! Η ιστορία είναι καθαρή ανοησία και θυμίζει ομοιοπαθητική και «μνήμη του νερού». Καταρχάς όλα τα είδη μελιού δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο κι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως διαύγεια- υφή ή ρευστότητα (πχ μέλι από ασφράγιστες κηρήθρες) Το μέλι είναι ένα μείγμα από σάκχαρα (κυρίως 2, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη), οργανικά οξέα από νέκταρ, ένζυμα κ.α. Κάποια από τα τυποποιημένα προϊόντα μελιού προσθέτουν υλικά όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS), αρώματα και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και νερό. Στην πραγματικότητα o μόνος τρόπος να μάθουμε με σιγουριά αν ένα μέλι είναι ανόθευτο είναι ο εργαστηριακός έλεγχος. Εκεί θα μετρήσουν τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη, την οξύτητα κι ένα σωρό ακόμη συστατικά του, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο της μαμής. (Πχ η γλυκόζη ζαχαροπλαστικής είναι επίσης δυσδιάλυτη στο νερό ή το HFCS επίσης βυθίζεται και δεν διαλύεται)
  6. Η μαργαρίνη και το βούτυρο είναι δύο διαφορετικά προϊόντα. Συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο στο ζεστό νερό κι αυτό οφείλεται στην διαφορετική σύνθεση και τη θερμοκρασία τήξης των συστατικών τους. Πράγματι, το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται συχνά στη μαργαρίνη. Ωστόσο το βίντεο ρίχνει απλά λάσπη στον ανεμιστήρα, εκφοβίζοντας χωρίς ν αναφέρει τίποτα για τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία.
  7. Το βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν φιλτράρετε τα αναψυκτικά μέσα από ένα φίλτρο νερού. Τότε γίνονται άχρωμα. Στην πραγματικότητα αυτό το τεστ δεν αποδεικνύει τίποτα. Δεν λέει τίποτα για τις επιπτώσεις στην υγεία (από την υπερβολική πόση αναψυκτικών για παράδειγμα).
  8. Μια συσκευασία με ζυμαρικά δεν γίνεται να γεμίσει εντελώς γιατί τα στεγνά ζυμαρικά όταν θερμανθούν διαστέλλονται και χρειάζονται περισσότερο χώρο. Δεν έχετε βράσει ποτέ μακαρόνια δηλαδή; Επίσης δεν τα τοποθετούν στον πάτο προφανώς γιατί μ αυτό τον τρόπο βελτιώνουν την επαφή με το νερό και δεν κολλάνε μεταξύ τους (μην ξεχνάτε ότι αυτά τρώγονται συνήθως μέσα στη συσκευασία τους)
  9. Σύμφωνα με το βίντεο, υπάρχει άμυλο σε κάποιο τυρί cottage. Αυτό το ανιχνεύει με το τεστ του ιωδίου. Πράγματι αν διαβάσουμε τη συσκευασία μερικών τέτοιων τυριών βρίσκουμε πως περιέχουν «αρκετά οξέα» (γαλακτικό, κιτρικό, οξικό, σορβικό, που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους), ενώ υπάρχουν και κάποια «βελτιωτικά υφής, όπως το κόμμι χαρουπιών και το τροποποιημένο άμυλο». Και τι μ αυτό όμως; το άμυλο δεν είναι επιβλαβές ή επικίνδυνο όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Η αλήθεια είναι ότι τελικά ούτε μυστικά ήταν, ούτε ισχύουν τα περισσότερα. Αναφέρεται σε κάποια γνωστά πράγματα αφήνοντας υπονοούμενα ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτά, χωρίς να εξηγεί οτιδήποτε.

Πρόκειται για ένα ακόμα clickbait άρθρο (όπως κι άλλα πολλά παραμύθια για τη διατροφή και την υγεία) που ανεβάζει ο συγκεκριμένος ιστότοπος (κι αναδημοσιεύουν πλήθος ελληνικοί).

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.