Health & Fitness

Η Υγεία διασώζει την Ελλάδα στην έρευνα και την καινοτομία

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και του ΙΟΒΕ

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
doctor-659896_1280.jpg

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής σχετικής κατάταξης, στην έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας, καθώς επενδύει λιγότερο από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο σχετικός μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το σύνολο των χωρών του «ευρωπαϊκού νότου» εμφανίζει σαφώς υψηλότερες επενδύσεις: 1,25% του ΑΕΠ στην Ιταλία, 1,3% στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο στη Σουηδία (3,2%), τη Γερμανία (3% του ΑΕΠ), τη Γαλλία (2,25%) και την Ολλανδία (2%).

Ο Δείκτης Καινοτομίας του 2015 κατέταξε την Ελλάδα στην 29η θέση μεταξύ 35 χωρών ανά τον κόσμο.

Υγεία

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι επενδύσεις στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο χώρος της Υγείας αποτελεί τομέα αιχμής προς αυτή την κατεύθυνση. Μελέτη της οργάνωσης «διαΝΕΟσις» αναφέρει πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων φαρμάκων διαθέτουν υψηλή εξαγωγική και αναπτυξιακή δυναμική καθώς και υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Αν και οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλές, η χώρα διαθέτει ένα μικρό αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων που διεξάγουν βασική έρευνα αιχμής.

Πέντε από τους 50 κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς, που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ (Ορίζοντας 2020), προέρχονται από την Ελλάδα.

Μελέτη του ΙΟΒΕ

Τα κενά στην έρευνα αναδεικνύει και μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών  (ΙΟΒΕ).

O αριθμός των κλινικών μελετών ανεξαρτήτως φάσης ή σταδίου, που διεξήχθησαν στην Ελλάδα μέχρι το 2017, ήταν 2.265 κλινικές μελέτες (1.280 ολοκληρωμένες), όσες περίπου και στην Τσεχία.

Ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες σε συγκρίσιμο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπου διεξάγονται περισσότερες από 7.500 κλινικές μελέτες.

Όσον αφορά στο μερίδιο των κατατεθειμένων πατεντών στον τομέα του φαρμάκου, το ποσοστό στην Ελλάδα το 2016 ήταν 21,4%, κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (3,1%).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.