Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης διδύμων
Σήμερα όταν μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο δίδυμα σκεφτόμαστε ότι πιθανόν να προέκυψαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεν είναι πάντα έτσι όμως.
Από τι αλήθεια εξαρτάται η απόκτηση διδύμων; Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που ανεβάζουν τις πιθανότητες μιας δίδυμης κύησης; Σήμερα όταν μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο δίδυμα συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι πιθανόν να προέκυψαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεν είναι πάντα έτσι όμως. Ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης διδύμων.
-Η κληρονομικότητα
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ζευγάρια που έφεραν στον κόσμο δίδυμα, είχαν στο οικογενειακό ιστορικό τους συγγένεια με άλλα ζευγάρια που γέννησαν δίδυμα. Προσέξτε όμως τη διατύπωση. Όχι «γυναίκες που γέννησαν δίδυμα με γυναίκες που γέννησαν δίδυμα», αλλά ζευγάρια. Μπορεί να υπάρχει στο ιστορικό του πατέρα δίδυμη γέννηση. Η κληρονομικότητα δεν εξαρτάται ούτε αφορά τη μητέρα μόνο.
-Η ηλικία
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών είναι πιο πιθανό να συλλάβουν δίδυμα από ότι οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των ωαρίων. Ακούγεται κάπως παράλογο δεδομένου ότι η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου κι όμως μια γυναίκα με καλή γονιμότητα μετά τα 30 είναι πιθανό να αποκτήσει δίδυμα.
-Το βάρος και το ύψος
Οι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν δίδυμα από ότι οι πιο αδύνατες γυναίκες. Και πάλι μοιάζει παράλογο αφού οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν και προβλήματα γονιμότητας και προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους. Το επιπλέον λίπος αυξάνει τα οιστρογόνα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν υπερδιέγερση των ωοθηκών. Όπως καλά γνωρίζετε η υπερδιέγερση των ωοθηκών επιφέρει την απελευθέρωση περισσότερων από ένα ωάρια. Ομοίως και οι ψηλότερες γυναίκες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν δίδυμα. Χωρίς να είναι ακόμα επιστημονικά ξεκάθαρος ο λόγος, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ισχύει.
-Η κατανάλωση γαλακτοκομικών
Η καλή διατροφή της γυναίκας συνεπάγεται και καλύτερη κατάσταση υγείας και γονιμότητας. Ωστόσο, μελέτες έχουν κάνει τα πράγματα κάπως πιο συγκεκριμένα και αναφέρουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τη γυναίκα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας δίδυμης κύησης. Το περισσότερο λίπος που λέγαμε πιο πάνω βλέπετε!
-Η χώρα καταγωγής
Οι καυκάσιες γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα απόκτησης διδύμων από τις γυναίκες της Αφρικής. Οι ασιατικής καταγωγής γυναίκες είναι σχεδόν σπάνιο να αποκτήσουν δίδυμα.
-Ο θηλασμός
Κι όμως οι γυναίκες που θήλαζαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης είναι πάρα πολύ πιθανό να αποκτήσουν δίδυμα. Παρά το γεγονός ότι ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της εμμήνου ρήσεως, αν η γυναίκα παρόλα αυτά επανέλθει κανονικά στην περίοδό της, δεν αποκλείεται να συλλάβει δίδυμα.
Πηγή: mommy.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.