- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο μεσημεράς, ο γύφτος και οι άλλες απειλές: Είναι σωστό να εκφοβίζουμε τα παιδιά;
Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τους αξίζει
«Αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος», «Τα παιδιά που δεν κοιμούνται το μεσημέρι, περνάει και τα μαζεύει ο μεσημεράς»… αυτές και άλλες τέτοιες διατυπώσεις, μεγάλωσαν πολλούς από εμάς όταν ήμασταν παιδιά. Ένα υποθετικό σενάριο, ένα πρόσωπο φανταστικό με διαστάσεις θρίλερ, ήταν η αθώα απειλή που μας έβαζε για ύπνο τα μεσημέρια ή που άδειαζε τα πιάτα μας με φόβο και πάθος. Ήταν εύκολη λύση; Γινόταν χωρίς πολλή σκέψη; Ήταν πιο απλά τα πράγματα στην ανατροφή ενός παιδιού; Ίσως ο συνδυασμός όλων αυτών. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους –εκφοβισμού στην πραγματικότητα-, σήμερα απαντούν αφοπλιστικά «Ναι, αλλά γίνατε άνθρωποι». Κάτι παρόμοιο με αυτό που υποστηρίζουν όσοι μεγάλωσαν τα παιδιά τους με το γνωστό ξύλο που βγήκε απ’ τον Παράδεισο και δεν εννοούμε την ταινία. Είναι σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης ο εκφοβισμός; Σίγουρα όχι…
Το πόσο καλά αποτελέσματα μπορεί να είχε αυτή η μέθοδος σε άτομα παλιότερης γενιάς, δεν είναι κάτι που αποδεικνύεται βάσιμα και που μπορεί κανείς πάνω του να στήσει μια επαρκή επιχειρηματολογία υπέρ του εκφοβισμού, όσο αθώος και αν θεωρείται. Δεν είναι! Ο εκφοβισμός προς ένα παιδί οποιασδήποτε μορφής και αν είναι, είναι πάντα και μόνο λάθος. Τα πραγματικά αποτελέσματά του δε, σαφέστατα και δεν είναι μόνο τα προφανή: το παιδί κοιμάται τα μεσημέρια και τρώει το φαγητό του. Τα αποτελέσματα του εκφοβισμού μπορεί να είναι βαθύτερα και να εκδηλωθούν σαν έκπληξη κακή σε χρόνο ανυπολόγιστο.
Ο μεσημεράς, είναι μια απειλή που μόνο άγχος μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί. Ο εκφοβισμός μπορεί πραγματικά να πληγώσει την ευαίσθητη ψυχούλα του, να το κάνει φοβικό και τρομαγμένο. Αν υπάρχει ένας κακός που μαζεύει τα παιδιά που δεν κοιμούνται το μεσημέρι, τότε σίγουρα θα υπάρχει ένας χειρότερος κακός για τα παιδιά που λένε ψέματα ή για τα παιδιά που έσπασαν ένα ποτήρι κατά λάθος ή πάνω στον θυμό τους. Είναι αδιανόητο τα παιδιά να ζουν με τέτοιους φόβους. Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τους αξίζει, δίχως φαντάσματα, τέρατα και άλλα φοβιστικά.
Ακόμη, κι αν το παιδί σας έρθει και σας πει ότι η μαμά ενός άλλου παιδιού το βάζει για ύπνο με την απειλή του μεσημερά, δεν έχετε παρά να αγκαλιάσετε το παιδί σας και να του πείτε πως αυτά δεν υπάρχουν, δεν είναι αληθινά και είναι λάθος της άλλη μητέρας να λέει τέτοια πράγματα στο παιδί της. Οι μεσημεράδες και τα τέρατα δεν έχουν καμία θέση στη ζωή των παιδιών και υπεύθυνοι για την εξαφάνισή τους είμαστε οι μεγάλοι και μόνο.
Πηγή: mommy.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.