Health & Fitness

«Αναπνέετε από τη μύτη, αποφύγετε τη σωματική κόπωση»: Συμβουλές επιβίωσης μέσα στην αφρικανική σκόνη

Από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athens-fog.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες. Η αφρικανική σκόνη έκανε την επέλασή της, καλύπτοντας τα πάντα και μειώνοντας στο ελάχιστο την ορατότητα. Αρκετοί πήραν τον δρόμο για το νοσοκομείο λόγω δύσπνοιας, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης ήταν καθησυχαστικός: «Το νέφος της αφρικανικής σκόνης δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό». Φρόντισε, πάντως, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να επιστήσει την προσοχή σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, σε ηλικιωμένους και σε παιδιά, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε, επίσης, οι εισπνοές να γίνονται από τη μύτη, καθώς -όπως είπε- τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει χρήση μάσκας ή μαντιλιού, ενώ κάλεσε όσους έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους (ή άλλα με την υγεία τους) να αποφύγουν τη σωματική κόπωση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εισπνέεται μεγαλύτερη ποσότητα από το νέφος.

Επανέλαβε, πάντως, ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.