Αποκλείουν τους οροθετικούς, γιατί… δεν πάσχουν από AIDS!
Στα γρανάζια της απίθανης ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας!
Είναι από τα… άγραφα της ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας, είναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό!
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καταγγέλλει την πρακτική της απόρριψης αιτήσεων οροθετικών ατόμων, φορέων του ιού HIV, δηλαδή, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιοποίηση της ποσόστωσης του 5% επί του συνόλου των εισακτέων, με το απίθανο πρόσχημα, σύμφωνα με το οποίο οι οροθετικοί… δεν έχουν εμφανίσει AIDS!
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 25ης Οκτωβρίου 2017, ορίζεται, πράγματι, ότι χρήση του δικαιώματος αυτού μπορούν να κάνουν «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων».
Ως αποτέλεσμα της ασύλληπτης αυτής διάταξης, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV διαβιβάζονται από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των νοσοκομείων στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και… απορρίπτονται, με την αιτιολογία ότι η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Κ.Υ.Α., καθώς σύμφωνα με τον ιατρικό τους φάκελο δεν πάσχουν από AIDS…
Η «Θετική Φωνή», λοιπόν, διαμαρτύρεται, καθώς, τόσο η τροποποίηση του σχετικού πίνακα, όσο και η ερμηνεία του ΚΕ.Σ.Υ., στρέφονται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.
«Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV στον οργανισμό του ανθρώπου, ελάχιστα άτομα εμφανίζουν πλέον AIDS. Έτσι, η πάθηση έχει καταστεί χρόνια, από καταληκτική που ήταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τούτο όμως σε καμία περίπτωση σε σημαίνει πως έχουν εκλείψει οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνική μας ζωή, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε πράγματι ένα προνοιακό μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωσή μας».
Για το λόγο αυτό, η «Θετική Φωνή» απαιτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία προκειμένου επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Διαφορετικά ας παραδεχθούν δημόσια πως αποκλείουν από το κοινωνικό αυτό μέτρο, μία ομάδα ασθενών που έχει περιθωριοποιηθεί όσο ελάχιστες στη χώρα μας και ας μη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη διάκρισή μας σε όσους έχουν εμφανίσει AIDS και σε αυτούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν επιτύχει να καταστείλουν την αναπαραγωγή του ιού HIV».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.