Health & Fitness

Peyronie, η ασθένεια που στραβώνει το πέος

Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του είναι τα κύρια θέματα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 651
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
daxtgblxgaifgcf.jpg

Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του είναι τα κύρια θέματα. Όλοι οι άνδρες θα ήθελαν το πέος τους να έχει ικανή σκληρότητα και μορφή 
για μία ικανοποιητική, όσο και ανώδυνη σεξουαλική επαφή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του.

Η νόσος PEYRONIE είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια, η οποία προκαλεί παραμόρφωση –στροφή– του πέους, συνήθως κοιλιακά, συχνά τόσο μεγάλη που να καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Ταυτόχρονα ο άνδρας συχνά αναφέρει πόνο, αρκετές φορές πολύ έντονο, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και όχι σπάνια δυσκολία στη στύση. Ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή και αποτιτάνωση των σηραγγωδών σωμάτων, του βασικού δηλαδή τμήματος του στυτικού μηχανισμού.

Το αποτέλεσμα είναι μία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη ερωτική επαφή και σε κάθε περίπτωση επώδυνη και για τους δύο συντρόφους, αφού η παραμόρφωση στο πέος προκαλεί πόνο κατά τη διείσδυση και στη σύντροφο. Η παραμόρφωση του πέους δεν είναι φυσιολογική και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με την ηλικία του άνδρα. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού το νόσημα εμφανίζεται κυρίως μετά τα 50, που σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται σαν τρίτη ηλικία, εάν μπορεί να ορισθεί κάτι τέτοιο γενικά. Αξίζει να τονιστεί και πάλι ότι πρόκειται για νόσημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Οι αιτίες

kon-konstadinidis.jpg
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης*,  χειρουργός, ουρολόγος-ανδρολόγος, «συχνά οι άνδρες που εμφανίζουν νόσο PEYRONIE αναφέρουν τραυματισμό στο παρελθόν. Τραυματισμό του πέους ο οποίος προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί ένας μεγάλος τραυματισμός, ένα κάταγμα πέους όπως λέγεται. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και μικρότεροι τραυματισμοί, που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα, μπορούν σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν τη στροφή αυτή του πέους». 

Αυτό, όμως, είναι μία από τις αιτίες που είναι δυνατό να προκαλέσουν το πρόβλημα. Νοσήματα του προστάτη, φλεγμονές ακόμη και συστηματικά νοσήματα, προβλήματα δηλαδή σε άλλο όργανο, μακριά από το πέος, μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. 

Είναι, επίσης, σημαντικό να διαφοροποιηθεί η νόσος από τη συγγενή στροφή του πέους, πρόβλημα με το οποίο έχει γεννηθεί ένας άνδρας και το συνειδητοποιεί ουσιαστικά από την έναρξη της ερωτικής του ζωής.

Η αντιμετώπιση

«Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ενοχλητικό», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. Όχι μόνο σε όρους ιατρικούς, πόνος, δυσκολία στύσης, παραμόρφωση, αλλά και σε όρους σχέσεων του ζευγαριού. Δεν είναι σπάνιο το ζευγάρι να αναφέρει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του εξαιτίας της αδυναμίας για ερωτική επαφή και ό,τι άλλο μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο. 

«Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει το νόσημα αυτό, ο πόνος, η δυσκολία στη στύση και η παραμόρφωση του πέους είναι οι προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του νοσήματος, με αυτή ακριβώς τη σειρά», προσθέτει. Και συνεχίζει: «Φαρμακευτική θεραπεία στη νόσο PEYRONIE δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το χειρουργείο αποτελεί τη μοναδική λύση. Είναι, ουσιαστικά, η αφαίρεση της πλάκας, η τοποθέτηση μοσχεύματος κι ο ευθειασμός του πέους». 

To χειρουργείο είναι απλό, στα χέρια των ειδικών. Γίνεται, το πολύ, μέσα σε μισή ώρα και ο ασθενής φεύγει τις επόμενες ώρες από το νοσοκομείο. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς στον κόσμο, με περισσότερα από 1.000 περιστατικά εμπειρίας, χειρουργώντας σε πέντε διεθνή κέντρα παγκοσμίως. 

Το μήνυμα είναι, λοιπόν, τριπλό. Υπάρχει θεραπεία, αναζητήστε βοήθεια νωρίς, επιλέξτε τον ειδικό.


*Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,  Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Dubai Center of Andrology, και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Μετά την ειδικότητα της Ουρολογίας, μετεκπαιδεύτηκε στην Ενδοσκοπική Ουρολογία και Ανδρολογία στο Western General Hospital του Εδιμβούργου και υπήρξε επιμελητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παρισιού (St.Antoine).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ISSIR (Διεθνής Ένωση Έρευνας για τη Σεξουαλικότητα), πρόεδρος της IASS (Διεθνής Ένωση Σεξουαλικής Χειρουργικής), πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική), ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΜΑΣ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), του IAD (International Andrology Dubai). Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΑΜΑ (Μεσογειακή Εταιρεία Ανδρολογίας), γενικός γραμματέας της IAMSS (Διεθνής Ένωση Ανδρικής Σεξουαλικής Χειρουργικής) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιοανδρολογίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλιο για τις πλαστικές επεμβάσεις
Γιατί;

Mια εποχή στην οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα σημάδια του χρόνου ως πληγές και όχι ως παράσημα εμπειρίας και ωριμότητας

Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του μαστού: Γιατί έκανα λάθος τον ετήσιο έλεγχο στο στήθος μου

Κατάλαβα ότι τα έκανα όλα λάθος, όταν μίλησα με δύο γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο του μαστού. Γι' αυτό απευθύνθηκα στον μαστολόγο - χειρουργό μαστού Γιάννη Φύσσα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.