- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Peyronie, η ασθένεια που στραβώνει το πέος
Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του είναι τα κύρια θέματα
Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του είναι τα κύρια θέματα. Όλοι οι άνδρες θα ήθελαν το πέος τους να έχει ικανή σκληρότητα και μορφή
για μία ικανοποιητική, όσο και ανώδυνη σεξουαλική επαφή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του.
Η νόσος PEYRONIE είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια, η οποία προκαλεί παραμόρφωση –στροφή– του πέους, συνήθως κοιλιακά, συχνά τόσο μεγάλη που να καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Ταυτόχρονα ο άνδρας συχνά αναφέρει πόνο, αρκετές φορές πολύ έντονο, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και όχι σπάνια δυσκολία στη στύση. Ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή και αποτιτάνωση των σηραγγωδών σωμάτων, του βασικού δηλαδή τμήματος του στυτικού μηχανισμού.
Το αποτέλεσμα είναι μία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη ερωτική επαφή και σε κάθε περίπτωση επώδυνη και για τους δύο συντρόφους, αφού η παραμόρφωση στο πέος προκαλεί πόνο κατά τη διείσδυση και στη σύντροφο. Η παραμόρφωση του πέους δεν είναι φυσιολογική και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με την ηλικία του άνδρα. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού το νόσημα εμφανίζεται κυρίως μετά τα 50, που σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται σαν τρίτη ηλικία, εάν μπορεί να ορισθεί κάτι τέτοιο γενικά. Αξίζει να τονιστεί και πάλι ότι πρόκειται για νόσημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Οι αιτίες
Αυτό, όμως, είναι μία από τις αιτίες που είναι δυνατό να προκαλέσουν το πρόβλημα. Νοσήματα του προστάτη, φλεγμονές ακόμη και συστηματικά νοσήματα, προβλήματα δηλαδή σε άλλο όργανο, μακριά από το πέος, μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.
Είναι, επίσης, σημαντικό να διαφοροποιηθεί η νόσος από τη συγγενή στροφή του πέους, πρόβλημα με το οποίο έχει γεννηθεί ένας άνδρας και το συνειδητοποιεί ουσιαστικά από την έναρξη της ερωτικής του ζωής.
Η αντιμετώπιση
«Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ενοχλητικό», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. Όχι μόνο σε όρους ιατρικούς, πόνος, δυσκολία στύσης, παραμόρφωση, αλλά και σε όρους σχέσεων του ζευγαριού. Δεν είναι σπάνιο το ζευγάρι να αναφέρει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του εξαιτίας της αδυναμίας για ερωτική επαφή και ό,τι άλλο μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο.
«Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει το νόσημα αυτό, ο πόνος, η δυσκολία στη στύση και η παραμόρφωση του πέους είναι οι προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του νοσήματος, με αυτή ακριβώς τη σειρά», προσθέτει. Και συνεχίζει: «Φαρμακευτική θεραπεία στη νόσο PEYRONIE δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το χειρουργείο αποτελεί τη μοναδική λύση. Είναι, ουσιαστικά, η αφαίρεση της πλάκας, η τοποθέτηση μοσχεύματος κι ο ευθειασμός του πέους».
To χειρουργείο είναι απλό, στα χέρια των ειδικών. Γίνεται, το πολύ, μέσα σε μισή ώρα και ο ασθενής φεύγει τις επόμενες ώρες από το νοσοκομείο. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς στον κόσμο, με περισσότερα από 1.000 περιστατικά εμπειρίας, χειρουργώντας σε πέντε διεθνή κέντρα παγκοσμίως.
Το μήνυμα είναι, λοιπόν, τριπλό. Υπάρχει θεραπεία, αναζητήστε βοήθεια νωρίς, επιλέξτε τον ειδικό.
*Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Dubai Center of Andrology, και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Μετά την ειδικότητα της Ουρολογίας, μετεκπαιδεύτηκε στην Ενδοσκοπική Ουρολογία και Ανδρολογία στο Western General Hospital του Εδιμβούργου και υπήρξε επιμελητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παρισιού (St.Antoine).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ISSIR (Διεθνής Ένωση Έρευνας για τη Σεξουαλικότητα), πρόεδρος της IASS (Διεθνής Ένωση Σεξουαλικής Χειρουργικής), πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική), ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΜΑΣ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), του IAD (International Andrology Dubai). Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΑΜΑ (Μεσογειακή Εταιρεία Ανδρολογίας), γενικός γραμματέας της IAMSS (Διεθνής Ένωση Ανδρικής Σεξουαλικής Χειρουργικής) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιοανδρολογίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.