- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Τελευταία η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη
Πρόληψη τώρα ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης
Τη σημασία της πρόληψης επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Όπως είπε, η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι «ύπουλη» και δίνει συμπτώματα λίγο πριν από το τελικό στάδιο, οπότε είναι αναγκαίο όσοι είναι πάνω από 40 μια φορά τον χρόνο να υποβάλλονται στις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που θα τους γράψει ο γιατρός τους.
Ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ορίστηκε από τη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου και φέτος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικάς, αναδεικνύοντας τη σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών.
Η ΧΝΝ αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζει περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και σήμερα είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η ΧΝΝ είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, με ποσοστό κατά μέσο όρο 14% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες.
Ο κ. Καραγκιόζης εκτίμησε ότι οι νεφροπαθείς στη χώρα μας, πριν από το στάδιο της νεφρικής υποκατάστασης, είναι εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Τους 10.500 φτάνουν αυτοί που χρειάζεται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση και 3.500 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού.
Όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς να περιμένουν πάνω από δέκα χρόνια για μεταμόσχευση. Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη έχουν μειωθεί και οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη-συγγενή του νεφροπαθή.
Τόνισε ότι η επέμβαση αφαίρεσης νεφρού είναι εξαιρετικά απλή, ενώ ο δότης ζει κατά μέσο όρο περισσότερο απ’ ότι κάποιος με δύο νεφρούς γιατί παρακολουθείται υποχρεωτικά κάθε χρόνο από δημόσιο νοσοκομείο και προλαβαίνει τις όποιες επιπλοκές.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»
Αύριο, στις 7.30 το πρωί ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης μαζί με τους νεφροπαθείς του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των κενών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού και τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.