- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οδηγός καθαριότητας: H επόμενη μέρα στο σπίτι μετά τη γρίπη
10+1 συμβουλές για σπιτικό χωρίς μικρόβια
Οδηγός καθαριότητας: Πώς να διώξετε τα μικρόβια από το σπίτι σας μετά τη γρίπη.
Πυρετοί, μύξες, διάρροιες, ιοί, μικροσταγονίδια, όλα τα «καλά»: μπήκε η γρίπη στο σπίτι σας και δεν έφυγε προτού να αφήσει πίσω της συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια. Πρώτη σας δουλειά μετά την αποθεραπεία είναι να διώξετε όλα τα μικρόβια από το σπιτικό σας. Έτσι θα αποκτήσετε ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι σε 11 κινήσεις! Δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο ούτε θα σας κουράσει ιδιαίτερα. Μόνο τα πλυντήρια θα αργήσουν, γιατί θα είναι πολλά. Έξτρα τιπ: Όταν υποπτευθείτε ότι κάποιοι μέσα στο σπίτι αρρωσταίνουν, περιορίστε τις κινήσεις τους σε πολύ συγκεκριμένα μέρη -κρεβατοκάμαρα, ένα μπάνιο, ένας καναπές- και μην τους αφήνετε να φέρνουν βόλτες και να μολύνουν επιφάνειες και χώρους. Στο τέλος θα καταλάβετε πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοια κίνηση - θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο στο καθάρισμα the day after.
01. Αερισμός: Ανοίξτε τέντα τα παράθυρα, αφήστε να μπει καθαρό αεράκι και ήλιος εντός.
02. Απολύμανση: Περάστε όλες τις επιφάνειες των επίπλων με κάποιο απολυμαντικό. Αφήστε να δράσει για μερικά λεπτά, ώστε να «σκοτώσει» τα πάντα, και περάστε ξανά με ένα πανάκι. Διαβάστε ωστόσο πολύ καλά τις οδηγίες, ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος και καταστρέψετε τα έπιπλά σας. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό χρησιμοποιώντας οξυζενέ 3% αραιωμένο με νερό ή λευκό ξύδι με νερό.
03. Πλυντήρια: Ρίξτε στο πλυντήριο πιτζάμες, κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, γενικώς όλα τα μολυσμένα στρωσίδια. Ωστόσο, μην το υπερφορτώνετε. Ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές πλύσεις για να πλυθούν όλα τα άπλυτα της γρίπης. Ρυθμίστε το πλυντήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπει το κάθε υλικό.
04. Στρώμα: Αερίστε το έξω στο μπαλκόνι και καθαρίστε το στη συνέχεια ρίχνοντας πάνω του σόδα. Αφήστε την να δράσει μερικά λεπτά και απορροφήστε τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα. Η σόδα δεν σκοτώνει μικρόβια, αλλά δίνει αίσθηση φρεσκάδας. Ψεκάστε το στρώμα και με κάποιο αρωματικό έλαιο, για έξτρα ευωδία.
05. Πετσέτες: Κατά τη διάρκεια της γρίπης καλό είναι να αλλάζετε πετσέτες κάθε μέρα και επιβεβλημένο ο κάθε ένας στο σπίτι να έχει τη δική του. Καλό είναι επίσης για κάποιες διαδικασίες να χρησιμοποιείτε χάρτινες μιας χρήσης πετσέτες για να κάνετε τη ζωή σας κάπως ευκολότερη. Η γρίπη απαιτεί σχολαστικό και συχνότατο πλύσιμο χεριών, καλό είναι να το επισημαίνετε αυτό και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όταν η αρρώστια υποχωρήσει, αφαιρέστε όλες τις πετσέτες και πλύνετέ τες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Μπορείτε να ρίξετε στο πλυντήριο είτε ξύδι είτε έξτρα ποσότητα μαλακτικού, ώστε να εξαφανιστούν όλες οι δυσάρεστες οσμές.
06. Μπάνιο: Χρειάζεται πολύ ενδελεχή καθαριότητα, με απολυμαντικά.
07. Οδοντόβουρτσες: Αν είναι φτηνές, του σούπερ-μάρκετ, καλύτερα πετάξτε τες και αγοράστε καινούργιες. Αν διαθέτετε ακριβές ή σχεδόν καινούργιες οδοντόβουρτσες και λυπάστε να τις πετάξετε, βουτήξτε τες σε οξυζενέ για μισή ωρίτσα και ξεπλύνετε πολύ καλά.
08. Κουζίνα: Καταρχάς, μην αφήνετε τα γριπωμένα παιδιά να επισκέπτονται συχνά τον χώρο της κουζίνας. Μετά το πέρας της ασθένειας, απολυμάνετε το χερούλι του ψυγείου, τα χερούλια από τα συρτάρια, και φυσικά τον νεροχύτη με οξυζενέ ή ένα οποιοδήποτε απολυμαντικό.
09. Αρκουδάκια, χνουδωτά ζωάκια, παιχνίδια: Τα πάνινα παιχνίδια πλένονται άνετα στο πλυντήριο (μέσα σε μαξιλαροθήκες), τα πλαστικά πλένονται εύκολα κάτω από τη βρύση με ζεστό νερό και σαπούνι.
10. Καλάθια απορριμμάτων: Φυσικά, είναι πηγή μικροβίων, θέλουν σχολαστικό πλύσιμο. Μην αμελείτε ποτέ να τοποθετείτε σακούλα απορριμμάτων εντός τους.
11. Λεπτομέρειες: Περάστε με απολυμαντικό τους διακόπτες του ρεύματος, τα χερούλια από τις πόρτες, και γενικώς ό,τι αγγίζετε συχνά. Μην ξεχάσετε να απολυμάνετε το τηλεκοντρόλ, τα κινητά, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, τις οθόνες των τάμπλετ. Προσοχή μην καταστρέψετε τις συσκευές με υπερβολές. Μην τα βουτήξετε στο οινόπνευμα, ας πούμε. Ένα επιμελές πέρασμα με απολυμαντικό πανάκι μιας χρήσης αρκεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.