Health & Fitness

Οδηγός καθαριότητας: H επόμενη μέρα στο σπίτι μετά τη γρίπη

10+1 συμβουλές για σπιτικό χωρίς μικρόβια

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-1463018122985-d3ece5248b05.jpg

Οδηγός καθαριότητας: Πώς να διώξετε τα μικρόβια από το σπίτι σας μετά τη γρίπη.

Πυρετοί, μύξες, διάρροιες, ιοί, μικροσταγονίδια, όλα τα «καλά»: μπήκε η γρίπη στο σπίτι σας και δεν έφυγε προτού να αφήσει πίσω της συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια. Πρώτη σας δουλειά μετά την αποθεραπεία είναι να διώξετε όλα τα μικρόβια από το σπιτικό σας. Έτσι θα αποκτήσετε ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι σε 11 κινήσεις! Δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο ούτε θα σας κουράσει ιδιαίτερα. Μόνο τα πλυντήρια θα αργήσουν, γιατί θα είναι πολλά. Έξτρα τιπ: Όταν υποπτευθείτε ότι κάποιοι μέσα στο σπίτι αρρωσταίνουν, περιορίστε τις κινήσεις τους σε πολύ συγκεκριμένα μέρη -κρεβατοκάμαρα, ένα μπάνιο, ένας καναπές- και μην τους αφήνετε να φέρνουν βόλτες και να μολύνουν επιφάνειες και χώρους. Στο τέλος θα καταλάβετε πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοια κίνηση - θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο στο καθάρισμα the day after.

01. Αερισμός: Ανοίξτε τέντα τα παράθυρα, αφήστε να μπει καθαρό αεράκι και ήλιος εντός.

photo-1508175105976-77b525d997af.jpg

02. Απολύμανση: Περάστε όλες τις επιφάνειες των επίπλων με κάποιο απολυμαντικό. Αφήστε να δράσει για μερικά λεπτά, ώστε να «σκοτώσει» τα πάντα, και περάστε ξανά με ένα πανάκι. Διαβάστε ωστόσο πολύ καλά τις οδηγίες, ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος και καταστρέψετε τα έπιπλά σας. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό χρησιμοποιώντας οξυζενέ 3% αραιωμένο με νερό ή λευκό ξύδι με νερό.

03. Πλυντήρια: Ρίξτε στο πλυντήριο πιτζάμες, κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, γενικώς όλα τα μολυσμένα στρωσίδια. Ωστόσο, μην το υπερφορτώνετε. Ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές πλύσεις για να πλυθούν όλα τα άπλυτα της γρίπης. Ρυθμίστε το πλυντήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπει το κάθε υλικό.

photo-1504023025066-240e7acef78b.jpg

04. Στρώμα: Αερίστε το έξω στο μπαλκόνι και καθαρίστε το στη συνέχεια ρίχνοντας πάνω του σόδα. Αφήστε την να δράσει μερικά λεπτά και απορροφήστε τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα. Η σόδα δεν σκοτώνει μικρόβια, αλλά δίνει αίσθηση φρεσκάδας. Ψεκάστε το στρώμα και με κάποιο αρωματικό έλαιο, για έξτρα ευωδία.

05. Πετσέτες: Κατά τη διάρκεια της γρίπης καλό είναι να αλλάζετε πετσέτες κάθε μέρα και επιβεβλημένο ο κάθε ένας στο σπίτι να έχει τη δική του. Καλό είναι επίσης για κάποιες διαδικασίες να χρησιμοποιείτε χάρτινες μιας χρήσης πετσέτες για να κάνετε τη ζωή σας κάπως ευκολότερη. Η γρίπη απαιτεί σχολαστικό και συχνότατο πλύσιμο χεριών, καλό είναι να το επισημαίνετε αυτό και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όταν η αρρώστια υποχωρήσει, αφαιρέστε όλες τις πετσέτες και πλύνετέ τες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Μπορείτε να ρίξετε στο πλυντήριο είτε ξύδι είτε έξτρα ποσότητα μαλακτικού, ώστε να εξαφανιστούν όλες οι δυσάρεστες οσμές.

06. Μπάνιο: Χρειάζεται πολύ ενδελεχή καθαριότητα, με απολυμαντικά.

07. Οδοντόβουρτσες: Αν είναι φτηνές, του σούπερ-μάρκετ, καλύτερα πετάξτε τες και αγοράστε καινούργιες. Αν διαθέτετε ακριβές ή σχεδόν καινούργιες οδοντόβουρτσες και λυπάστε να τις πετάξετε, βουτήξτε τες σε οξυζενέ για μισή ωρίτσα και ξεπλύνετε πολύ καλά.

photo-1512548438457-4c9584d3766b.jpg

08. Κουζίνα: Καταρχάς, μην αφήνετε τα γριπωμένα παιδιά να επισκέπτονται συχνά τον χώρο της κουζίνας. Μετά το πέρας της ασθένειας, απολυμάνετε το χερούλι του ψυγείου, τα χερούλια από τα συρτάρια, και φυσικά τον νεροχύτη με οξυζενέ ή ένα οποιοδήποτε απολυμαντικό.

09. Αρκουδάκια, χνουδωτά ζωάκια, παιχνίδια: Τα πάνινα παιχνίδια πλένονται άνετα στο πλυντήριο (μέσα σε μαξιλαροθήκες), τα πλαστικά πλένονται εύκολα κάτω από τη βρύση με ζεστό νερό και σαπούνι.

10. Καλάθια απορριμμάτων: Φυσικά, είναι πηγή μικροβίων, θέλουν σχολαστικό πλύσιμο. Μην αμελείτε ποτέ να τοποθετείτε σακούλα απορριμμάτων εντός τους.

11. Λεπτομέρειες: Περάστε με απολυμαντικό τους διακόπτες του ρεύματος, τα χερούλια από τις πόρτες, και γενικώς ό,τι αγγίζετε συχνά. Μην ξεχάσετε να απολυμάνετε το τηλεκοντρόλ, τα κινητά, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, τις οθόνες των τάμπλετ. Προσοχή μην καταστρέψετε τις συσκευές με υπερβολές. Μην τα βουτήξετε στο οινόπνευμα, ας πούμε. Ένα επιμελές πέρασμα με απολυμαντικό πανάκι μιας χρήσης αρκεί.

photo-1516126491303-6f54240c8491.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ