- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γνωρίζετε για το ιατρικό τατουάζ αποκατάστασης;
Πώς μία συνήθεια που ακόμα θεωρείται ταμπού μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ασθενών
Πώς μία συνήθεια που ακόμα θεωρείται ταμπού μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ασθενών; Μιλήσαμε με την medical tattoo artist , Ελένη Ζαβέρδα, μία από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στην Ελλάδα.
Τι είναι το τατουάζ αποκατάστασης;
Το ιατρικό τατουάζ αποκατάστασης πραγματοποιείται μετά από χειρουργεία όπως μαστεκτομές, ασθένειες που αλλοιώνουν το δέρμα, και έρχεται να καλύψει εγκαύματα, ραγάδες, δυσχρωμίες, ουλές από ατυχήματα. Για παράδειγμα, στο στήθος, μετά την επέμβαση εμείς επεμβαίνουμε με σκοπό η γυναίκα να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει ένα στήθος όσο το δυνατόν πιο κανονικό. Όπου υπάρχει ήδη θηλή, αλλά έχει αλλοιωθεί, την χρησιμοποιούμε μέσα στο σχέδιο, αλλιώς την “ζωγραφίζουμε” τρισδιάστατα. Έρχονται σε μένα νέα κορίτσια, 32 ή 34 ετών, και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά. Συνήθως εάν το χειρουργείο έχει γίνει μόνο στο ένα στήθος, εγώ διαμορφώνω και το άλλο, για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα. Επίσης φτιάχνω φρύδια ή το τριχωτό της κεφαλής, είτε για αισθητικούς λόγους είτε σε ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, δηλαδή καρκινοπαθείς, που χάνουν τα μαλλιά τους λόγω της χημειοθεραπείας. Κάποιοι έρχονται και πριν τη χημειοθεραπεία, για να μην υπάρξει στην πορεία αλλαγή στην εικόνα. Το ίδιο εφαρμόζεται και σε ασθενείς με αλωπεκία. Στις ουλές από ατυχήματα, με χρώμα προσπαθείς να κάνεις το σημείο που είναι διαφορετικό να γίνει ομοιόμορφο με το υπόλοιπο δέρμα ή μόνο με βελόνες σε ορισμένες ουλές μπορείς να προκαλέσεις τεχνητά πληγές και να αναγκάσεις το δέρμα να δημιουργήσει καινούργια κύτταρα, έτσι ώστε να γίνει ανάπλαση. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένοι, και ο σκοπός μου είναι να καλυφθεί το σημάδι τους έτσι ώστε, στο πλαίσιο του δυνατού, να ξεχάσουν την ιστορία που κουβαλάει η κάθε ουλή.
Κάνετε όμως και καλλιτεχνικό τατουάζ πάνω σε ουλές
Στις περιπτώσεις που το ιατρικό τατουάζ δεν λειτουργεί, εγώ προτείνω το κανονικό τατουάζ πάνω στην ουλή. Σχέδια δηλαδή που εφαρμόζονται πάνω στην περιοχή που έχει δυσμορφία, με αποτέλεσμα να καλύπτεται η εικόνα. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, το κάθε σχέδιο το διαμορφώνω με ακρίβεια πάνω στην ουλή του ασθενή. Το αστείο είναι ότι πρόκειται για άτομα που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ούτε ένα μικρό τατουάζ ούτε και σκόπευαν ποτέ να κάνουν. Είναι στην αρχή αγχωμένοι και φοβισμένοι. Είμαι πολύ περήφανη για ορισμένα κυρίως νέα παιδιά που έρχονται μετά από κάποιο καιρό και μου λένε ότι δεν είχαν φορέσει μπικίνι ή κοντό μπλουζάκι μέχρι τώρα- και επιτέλους δεν ντρέπονται να δείξουν το σώμα τους. Έχουν συνήθως αγωνία για το αν θα μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να ξανακάνουν χειρουργείο στην καρδιά, για παράδειγμα. Είναι ανεκτίμητο το πόσο αλλάζει η ζωή τους. Ευτυχώς, είναι απολύτως εφικτό να το ξαναφτιάξουμε. Φυσικά πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις ιατρικές, για παράδειγμα οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν το ζάχαρο τους. Αυτές τις λεπτομέρειες δεν τις ξέρει κάποιος που απλώς ασχολείται με το καλλιτεχνικό τατουάζ.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε μ αυτή τη πρακτική;
Ασχολούμαι με το ιατρικό τατουάζ αποκατάστασης εδώ και τρία χρόνια, και χρειάστηκε να το ψάξω πάρα πολύ μόνη μου για να μάθω για αυτό και τελικά να καταλήξω στο Βερολίνο, όπου εξειδικεύτηκα σε μία από τις ελάχιστες σχολές που λειτουργούν παγκόσμια.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και ιατρικό τατουάζ;
Το ιατρικό τατουάζ έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το κανονικό, τα εργαλεία και τα χρώματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως και οι τεχνικές. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστό, ούτε η ιατρική κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα και δημοσιευμένα δεδομένα, και το τατουάζ παραμένει ταμπού. Στο στούντιο μου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, εγώ κάνω εντελώς δωρεάν τα τατουάζ-βραχιόλια, αυτά που αναγράφουν για παράδειγμα στους διαβητικούς τον τύπο του διαβήτη, στους δωρητές οργάνων ότι είναι δωρητές, κλπ.
Θυμάστε κάποια ιστορία που σας έχει συγκινήσει;
Από τα πιο συγκινητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει είναι ένας μικρός ασθενής 8 ετών, που είχε κάνει ένα χειρουργείο στο κεφάλι όταν ήταν βρέφος. Όσο μεγάλωνε το παιδί, μεγάλωνε και η ουλή του. Τα παιδιά στο σχολείο το πείραζαν πάρα πολύ. Ευτυχώς, μπορέσαμε και το αποκαταστήσαμε σε μεγάλο βαθμό, με ιατρικό τατουάζ, έτσι ώστε να μην φαίνεται κάτι περίεργο στο κεφαλάκι του. Καταλαβαίνετε ότι η ζωή αυτού του παιδιού βελτιώθηκε αυτόματα σε τεράστιο βαθμό. Μια άλλη όμορφη ιστορία είναι μιας κοπέλας με μεγάλη ουλή από χειρουργείο καρδιάς. Το δουλέψαμε πάρα πολύ καιρό, φτιάχνοντας ένα καλλιτεχνικό τατουάζ πάνω στην τομή. Χρειάστηκε να έρθει πολλές φορές στο στούντιο. Την τελευταία μέρα, βγαίνοντας απ΄ το στούντιο γνώρισε το σύντροφο της, με τον οποίο παντρεύεται σύντομα. Και το έχει και το λέει, ότι τελειώνοντας αυτό το τατουάζ ήταν πλέον έτοιμη να αρχίσει μια καινούργια ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.