- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πού θα πάει αυτή η επιδημία της ιλαράς;
«Δεν οδεύουμε προς ύφεση», δηλώνει στην A.V. ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ…
Συναντήσαμε πριν δύο εβδομάδες τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ στο περιθώριο μίας συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Ρωτήσαμε τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, τι άλλο; Τον ρωτήσαμε για την εξέλιξη της επιδημίας της ιλαράς στη χώρα μας. Η απάντησή του περιείχε μία ικανή δόση ανησυχίας:
«Έχουμε δρόμο ακόμη. Έχουμε φθάσει τα 500 κρούσματα ιλαράς, αλλά δεν φαίνεται ότι οδεύουμε προς ύφεση. Βεβαίως έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα ιλαράς, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά η επιδημία στην Ελλάδα καθυστέρησε κατά τρεις μήνες να ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει αναλόγως και η ύφεση της επιδημίας, αν και εμείς έχουμε κυρίως έναν εντοπισμένο πληθυσμό, τους Ρομά, οι οποίοι πλήττονται κυριαρχικά από τη νόσο»…
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την περασμένη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 690 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και… επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, την έντονη ανησυχία του για την επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας εκφράζει με γραπτή δήλωσή του και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας:
«Είχα έγκαιρα επισημάνει στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου του 2017 ότι το Υπουργείο Υγείας είχε κυριολεκτικά «πιαστεί στον ύπνο» στο ζήτημα της επιδημίας της ιλαράς. Άφησε να περάσει κρίσιμος χρόνος χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες για την επιδημία και να οργανώσει καμπάνια εμβολιασμού με αποτέλεσμα εκατοντάδες κρούσματα. Ο τραγικός θάνατος δεύτερου ατόμου, και μάλιστα νέου 17 ετών, που κατάληξε στο νοσοκομείο του Ρίου, δυστυχώς επιβεβαιώνει την τραγική αδράνεια. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι του Υπουργείου βρίσκονται στον κόσμο τους, καθώς και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης υπήρξε άκαιρη αντιμετώπισή της με καθυστερημένη καμπάνια.
Καλώ και τώρα το Υπουργείο να σταματήσει να παίζει ρουλέτα με τη δημόσια υγεία και να οργανώσει καλύτερα τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της νόσου της ιλαράς, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Άλλη καθυστέρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Κάθε ολιγωρία θα είναι εγκληματική».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.