Ολοκληρωμένη έρευνα για τον καρκίνο με έδρα την Αθήνα
Ξεκινά την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου
Με ένα επιστημονικό συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στο ΕΙΕ την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στην Αθήνα (ΟΚΕΚΑ), το οποίο στοχεύει να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών αυτής της πολυπαραγοντικής και ετερογενούς νόσου μέσω της ενίσχυσης της διεπιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο.
Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου DKFZ και την Helmholtz Association, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κέντρο συμμετέχουν, επίσης, εργαστήρια Ερευνητικών Κέντρων (ΕΙΕ, Δημόκριτος), το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Παίδων «Αγία Σοφία», Άγιος Σάββας, Αττικό Νοσοκομείο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»). Την πρωτοβουλία πλαισιώνουν και υποστηρίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ενδεικτικά ο Kαθ. Μ.-Α. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ο Δρ. Α. Πίντζας (ΕΙΕ), ο Καθ. Α. Μπάμιας (Νοσ. Αλεξάνδρα, ΕΚΠΑ) και ο Καθ. Α. Καττάμης (Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»). Στη διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Harald zur Hausen (DKFZ, Νόμπελ Ιατρικής 2008), η καθηγήτρια A. Δημητρακοπούλου-Strauss (DKFZ) και η καθηγήτρια P.T. Hammond (ΜΙΤ, ΗΠΑ).
H δημιουργία του ΟΚΕΚΑ επιλέχθηκε από την Helmholtz Association ως πιλοτικό σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος Helmholtz European Partnering Programme και εγκρίθηκε από μια διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον καρκίνο. Πυρήνας της συνεργασίας θα είναι αφενός οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες με ιατρούς-ογκολόγους και ερευνητές από διάφορες κλινικές της Αθήνας και αφετέρου ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επιστημόνων από την Αθήνα στο DKFZ, καθώς και από το DKFZ σε ερευνητικά κέντρα και ογκολογικές κλινικές των Αθηνών.
Μέσα από αυτήν τη συνεργασία θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά η δυναμική του DKFZ, του μεγαλύτερου κέντρου βιοϊατρικής έρευνας στη Γερμανία, η ισχυρή τεχνογνωσία της Helmholtz Association, καθώς και οι πολλαπλές δυνατότητες που παρέχουν τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα, τα εξειδικευμένα πανεπιστημιακά τμήματα, καθώς και οι μεγάλες μονάδες της δημόσιας υγείας στην Αθήνα και την Αττική, όπου συγκεντρώνεται περίπου 50% του εθνικού νοσοκομειακού δυναμικού σε κλίνες σε κλινικές.
Mακροπρόθεσμος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου κτιρίου στο οποίο θα συστεγάζονται ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, απεικονιστές και βιοεπιστήμονες για τη μοριακή διάγνωση και ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς και ερευνητές των μοριακών μηχανισμών του καρκίνου για τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου. Με αφετηρία το ΟΚΕΚΑ, αυτές οι τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες θα μεταφέρονται απευθείας στην καθημερινή κλινική πράξη.
Σκοπός είναι να επιτευχθούν εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ογκολογικό ασθενή, γρήγορη μετάφραση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κλινική και εύκολη πρόσβαση σε νέα φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς μέσω κλινικών μελετών. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η οποία θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Διοικητικός Διευθυντής του ΟΚΕΚΑ, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα όραμά μας για την ολιστική αντιμετώπιση μιας από τις πιο δύσκολες ασθένειες της εποχής μας γίνεται πραγματικότητα στη χώρα μας. Είναι μια απόδειξη πως ο στρατηγικός σχεδιασμός, οι συνέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού μας φέρνουν απτά αποτελέσματα. Ευελπιστούμε πως η παρουσία του κέντρου στην Ελλάδα θα ενισχύσει την έρευνα και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών στη χώρα μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.