- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Κέντρο Δηλητηριάσεων», εκεί;
Περισσότερες από 33.000 τηλεφωνικές κλήσεις το χρόνο…
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων ιδρύθηκε το 1975 στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού», με κύριο αντικείμενο της λειτουργίας του την παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για περιστατικά δηλητηριάσεων.
Πρόκειται για το μοναδικό Κέντρο Δηλητηριάσεων στη χώρα. Λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777.
Το Κέντρο δέχεται περισσότερες από 33.000 τηλεφωνικές κλήσεις το χρόνο. Από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία διαθέτει το Κέντρο, προκύπτει ότι περισσότερες από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις, κυρίως από φάρμακα, και το 15% αφορά απόπειρες αυτοκτονιών.
Το Κέντρο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών, οι οποίες ενυπάρχουν στα φυσικά και τα βιομηχανικά προϊόντα, με το αντίδοτό τους, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση των παρενεργειών τους. Το αρχείο επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού.
Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού είναι η κύρια αιτία για την εργασιακή εξουθένωση, με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
Απ’ την ίδρυσή του, οι Οργανισμοί του νοσοκομείου προέβλεπαν για το Κέντρο Δηλητηριάσεων 10 οργανικές θέσεις γιατρών και 3 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών.
Με την «αναμόρφωση» των Οργανισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ,το 2012, οι οργανικές θέσεις στο Κέντρο μειώθηκαν σε… λιγότερες απ’ τις μισές: Οι θέσεις των γιατρών μειώθηκαν σε 6 και για τους φαρμακοποιούς η θέση είναι πλέον μία!
Με δεδομένο ότι στον κάθε γιατρό ο οποίος υπηρετεί τώρα αντιστοιχούν 7- 8 εφημερίες το μήνα, για να λειτουργήσει το Κέντρο στοιχειωδώς επιστρατεύονται γιατροί από άλλα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, προκειμένου το Κέντρο να συνεχίσει να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας τονίζει τα εξής στην A.V.:
«Σε μια εποχή, στην οποία οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος, θα έπρεπε το Κέντρο να επανέλθει, τουλάχιστον, στην αρχική, απ’ τη συγκρότησή του, σύνθεση προσωπικού. Όμως, η συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις, σε όλα τα επίπεδα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.