- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί η διακοπή του καπνίσματος είναι άλυτος «γρίφος»;
Ειδικοί επιστήμονες προτείνουν εξατομικευμένες ατομικές παρεμβάσεις
Σοκάρει η διαπίστωση στην οποία προχωρά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης, σύμφωνα με την οποίαν «η επιστήμη δεν γνωρίζει, ακόμη και σήμερα, τους βιολογικούς και άλλους μηχανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται και οδηγούν στη διακοπή του καπνίσματος!».
Πράγματι, σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποίαν ο νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους είναι πανθομολογούμενο ότι δεν εφαρμόζεται, σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση των καπνιζόντων, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Που οφείλεται αυτό; Ουδείς έχει καταφέρει να δώσει μία έστω ευλογοφανή εξήγηση για αυτό το αισιόδοξο εύρημα…
Εκείνο στο οποίο παρατηρείται μία πιο ευρεία συμφωνία είναι το γεγονός ότι οι καπνιστές δεν αποτελούν ένα ενιαίο και μοναδικό σύνολο, με αποτέλεσμα οι τάσεις στη συχνότητα του καπνίσματος να διαφέρει, σημαντικά πολλές φορές, ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών. Έτσι, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρέπει να εξατομικεύονται σε κάθε περίπτωση.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επιβεβαιώνει ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος, αφού επισημάνει ότι το Κέντρο υλοποιεί στην Πελοπόννησο το πρόγραμμα… «Νοσοκομεία ελεύθερα από το κάπνισμα», ο ίδιος παρατηρεί ότι «ο χειρουργός, μετά το πέρας μίας δεκάωρης χειρουργικής επέμβασης, αναζητεί να κάνει ένα τσιγάρο, εκεί, λίγο έξω από τα χειρουργεία και ενώ είναι ακόμη με τα αέρια των χειρουργείων! Τους καταλαβαίνω, αλλά δεν το επιτρέπουμε! Είμαι ο ίδιος καπνιστής, αλλά δεν καπνίζω ποτέ στον χώρο εργασίας μου».
Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην επιστημονική διερεύνηση της διακοπής του καπνίσματος, ενώ ολιγωρεί στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημείωσαν όλοι οι ειδικοί για το θέμα, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του επιστημονικού προγράμματος TOB-G στην εκπαίδευση επιστημόνων Υγείας σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.
Το πρόγραμμα προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος σε πέντε ειδικές ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος. Έτσι, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), έγκυες γυναίκες και έφηβοι διέκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα, μετά από την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως λάβει εκπαίδευση, μέσω των κατευθυντηρίων οδηγιών του προγράμματος TOB-G.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα TOB-G είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., έχει ελληνική επιστημονική «υπογραφή», ενώ για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν πέντε ευρωπαϊκοί φορείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.