- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μεσόγειος: Γεωλογία, ιστορία, αρχαιολογία, οικολογία
15ο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας του Νεογενούς της Μεσογείου
Μια μοναδική ευκαιρία για διεπιστημονική προσέγγιση της Μεσογείου αποτελεί το 15ο Διεθνές Συνέδριο που αφορά στη Γεωλογία του Νεογενούς της Μεσογείου (RCMNS), καθώς παρέχει το πλαίσιο για να συναντηθούν η θαλάσσια γεωλογία με τη ναυτική ιστορία, η παράκτια γεωμορφολογία με την υποβρύχια αρχαιολογία και η θαλάσσια οικολογία με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παράλληλα, επιδιώκει την αποτύπωση των πολύπλοκων σχέσεων που συνδέουν το φυσικό περιβάλλον με τον έμβιο κόσμο της Μεσογείου.
Στόχος να παράσχει στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό μια προηγμένη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τη Μεσόγειο Θάλασσα, προκειμένου να εδραιωθεί η συνείδηση της μοναδικής φυσικής και βιολογικής της κληρονομιάς και να ενισχυθεί η προσπάθεια διαφύλαξής της.
Το Συνέδριο, ύστερα από 40 χρόνια, πραγματοποιείται και πάλι στην Αθήνα, στις 3 - 6 Σεπτεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Crowne Plaza. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Regional Committee of Mediterranean Neogene Stratigraphy. Έχει σαν κύριο θέμα του τη Μεσόγειο και περιλαμβάνει όλα τα γνωστικά πεδία που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες, φυσικές διεργασίες, ανθρώπινες δραστηριότητες, τεχνολογική ανάπτυξη, περιβαλλοντική εξέλιξη, φυσικές καταστροφές αλλά και τις ανθρωπιστικές - πολιτισμικές κρίσεις. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών και εν γένει ερευνητικών αποτελεσμάτων στο γνωστικό - επιστημονικό πεδίο που πραγματεύεται.
Ένας από τους κύριους στόχους της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της συμβολής των Ορυκτών Πόρων στην ανάπτυξη της χώρας, ειδικά μέσα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Δεδομένου ότι ο ρόλος των γεωλογικών υπηρεσιών στη θέσπιση των εθνικών πολιτικών είναι καθοριστικός, απαιτείται η ενίσχυση της μελέτης του Ορυκτού Πλούτου, αλλά και η επέκταση της έρευνας σε νέα πεδία και νέους μεταλλευτικούς πόρους που θα προσελκύσουν άμεσα επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις, όπως επίσης και η καταγραφή των μεθόδων και τεχνολογιών οι οποίες εφαρμόζονται για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Επιπλέον στόχο του συνεδρίου αποτελεί η ενημέρωση και η απόκτηση εμπεριστατωμένης κατανόησης της φύσης, κατανομής και γένεσης των εβαποριτών. Πρόκειται για μια άριστη ευκαιρία για τους ερευνητές και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τους εβαπορίτες να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Είναι γνωστό ότι ο ρόλος των εβαποριτών του Μεσσηνίου είναι σημαντικός στον εγκλωβισμό των υδρογονονθράκων λόγω της στεγανότητας που τους διακρίνει. Πολλά από τα προσδοκόμενα κοιτάσματα υδρογονονθράκων βρίσκονται κάτω από εβαπορίτες όπως τα κοιτάσματα του Πρίνου που είναι η μόνη συγκέντρωση υδρογονανθράκων που γίνεται εκμετάλλευση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές σχέσεις που οι εβαπορίτες έχουν με πολλές γεωλογικές ειδικότητες, η εκδήλωση θα έχει μια διεπιστημονική προσέγγιση και κάλυψη και θα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες γεωλόγους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.
Περισσότερες πληροφορίες: www.rcmns2017.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.