Health & Fitness

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν επιλέξεις τον ψυχολόγο σου

Διαθέτετε αναπαυτικό καναπέ;

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368618-761903.jpg

Αν μία από τις αποφάσεις που έχεις πάρει ερχόμενος από τις διακοπές είναι να βοηθήσεις τον εαυτό σου να βγει πιο γρήγορα από άσχημες καταστάσεις με τη συνεργασία κάποιου ειδικού, τότε καταρχάς ένα μεγάλο μπράβο από εμάς!

Παρόλα αυτά, η σχέση που θα αναπτύξεις με τον ψυχολόγο σου θα είναι καθοριστική για την ποιότητα της δουλειάς που θα κάνετε μέσω της ψυχοθεραπείας, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ταιριάζεις με το άτομο που αναλαμβάνει το έργο να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή σου.

Επειδή κάποιος έχει πτυχίο και διακρίσεις σε ένα θέμα που εμείς δεν γνωρίζουμε καθόλου, δεν σημαίνει πως είναι ο κατάλληλος για να μας βοηθήσει. Έτσι, φρόντισε να σιγουρευτείς πως νιώθεις άνετα πριν ξεκινήσετε επισήμως τις συνεδρίες.

Ιδού πέντε ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις:

1. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος την οποία ακολουθεί;

Φυσικά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της ψυχοθεραπείας, αναλόγως τη σχολή και την νοοτροπία με την οποία έχει σπουδάσει ο καθένας. Ρώτησε τον ψυχολόγο αν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μέθοδο και τι ακριβώς αυτή συμπεριλαμβάνει. Ίσως θα ήθελες να αναφέρεις τον λόγο για τον οποίο διάλεξες την ψυχανάλυση και να ρωτήσεις πώς ακριβώς θα σκόπευε θεωρητικά να σε βοηθήσει.

2. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοια περίπτωση;

Εάν επέλεξες να ξεκινήσεις θεραπεία για κάποιο "δύσκολο" θέμα, όπως είναι η απεξάρτηση από ουσίες ή η ομοφυλοφιλία, τότε αυτή η ερώτηση είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντική. Είναι απαραίτητο ο ψυχολόγος που θα συνεργαστείς να μην σε κρίνει καθόλου, όμως αναλόγως την περιοχή που μένεις ίσως αυτό να μην είναι εφικτό. Αν δυσκολεύεσαι με τη σεξουαλικότητα ή το φύλο σου, πρέπει να σιγουρευτείς πως ο ψυχολόγος σου καταλαβαίνει την κατάσταση. Αν επιθυμείς να ξεφύγεις από τον αλκοολισμό ή όποιον άλλον εθισμό, ο ψυχολόγος σου πρέπει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να σε βοηθήσει. Ρώτησε πού ειδικεύονται και αν έχουν τη δυνατότητα να σε αναλάβουν.

3. Υπάρχει καθόλου bonus χρόνος;

Ποιο είναι το πρωτόκολλο για στιγμές κρίσης; Υπάρχει δυνατότητα να τον πάρεις τηλέφωνο σε ώρες εκτός του καθιερωμένου ραντεβού και κάτι τέτοιο θα κοστίσει επιπλέον;

4. Ποια η πρακτική τους σε σχέση με τα φάρμακα;

Να θυμάσαι πως δεν μπορούν/θέλουν όλοι οι ψυχολόγοι να γράψουν συνταγή γιατρού, επομένως καλό είναι να διαπιστώσεις από την αρχή ποια είναι η γνώμη τους για τη φαρμακευτική αγωγή ως μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης και του άγχους και κατά πόσο τη χρειάζεσαι πραγματικά.

5. Ποιος από τους δύο "οδηγεί" την συνεδρία;

Ρώτησε αν απλώς θα μπεις στο ιατρείο τους και θα αρχίσεις να μιλάς ή αν έχουν μία πιο "οργανωμένη" προσέγγιση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, κανένας από τους οποίους δεν είναι λάθος, όμως εσύ καλό είναι να ρωτήσεις πώς ο ψυχολόγος σου προτιμάει να διευθύνει τη συνεδρία για να είσαι σίγουρος πως νιώθεις άνετα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.