- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μικρές ιστορίες νερού
«Αν με ρωτήσεις πότε πίνω νερό, ίσως και να μην ξέρω να σου απαντήσω. Αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί να είναι τόσο σημαντικό...»
Γραφείο
Πέρασαν ώρες που ούτε μια γουλιά νερό δεν θέλω να βάλω στο στόμα μου, είναι κάτι που δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Ένας καφές το πρωί και είναι αρκετός για να ξυπνήσω, άντε και κανένα κουλούρι στη δουλειά. Χρόνια τώρα η συνήθεια έχει φτιάξει τους κανόνες της ημέρας μου. Σήμερα βέβαια που είχε ζέστη νομίζω ότι δίψασα. Αν με ρωτήσεις πότε πίνω νερό, ίσως και να μην ξέρω να σου απαντήσω. Αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί να είναι τόσο σημαντικό.
«Το πόσο διψάμε τις περισσότερες φορές εξαρτάται από τη δική μας αίσθηση για νερό και η αναπλήρωση στο σώμα μας ρυθμίζεται από μια υποκειμενική αίσθηση δίψας που έχουμε ο καθένας ξεχωριστά και αυτό έχει σαν συνέπεια το νερό που θα πιούμε να ικανοποίει πρώτα κέντρα του εγκεφάλου και μακροπρόθεσμα να ρυθμίζει λειτουργίες του σώματος».
Η προσπάθεια
Τώρα τελευταία παίρνω παραμάσχαλα τα μπουκάλια με το νερό μαζί μου, βάζω και ένα ποτήρι πάντα δίπλα μου, δεν κατεβαίνει όμως το ρημάδι εύκολα. Έχω καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μου το υπενθυμίζω. Τρώω και κανένα φρούτο, νομίζω και αυτό νερό έχει.
«Ένας άνθρωπος 70 κιλών σε συνθήκες ηρεμίας έχει μέσα στο σώμα του νερό 60% της σωματικής μάζας του, περίπου 42 λίτρα νερό. Το προσλαμβάνει συνήθως 60% από υγρά, 30% από τροφές που περιέχουν υγρά και 10% από υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού. Το αποβάλλει από το σώμα του 60% από το ουροποιητικό, 30% από την επιδερμίδα και 10% από τον γαστρεντερικό σωλήνα».
Σωματική εργασία
Στάζω σαν το βρεγμένο πανί σήμερα, ο ιδρώτας μου φαίνεται παντού αλλά εγώ θέλω να δείχνω πόσο σκληρά δούλεψα, θέλω να βλέπω τον κόπο μου, βρε παιδάκι μου, σαν τον αθλητή που ιδρώνει τη φανέλα του. Πάντα βρέχω το πρόσωπό μου μετά και περνάω μπροστά από το αφεντικό να βλέπει.
«Το ποσό του υγρού που αποβάλλεται με τον ιδρώτα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε φυσιολογικές συνθήκες είναι 100 ml σε μία ημέρα. Σε θερμό περιβάλλον και αυξημένη δραστηριότητα 1 με 2 λίτρα την ώρα».
Συχνοουρία στο Meeting
Μια φορά ήπια τόσο νερό στη δουλειά που με έπιασε μια συχνοουρία που δεν έλεγε να σταματήσει. Είχα κάνει τόσο πολλά διαλείμματα που στο τέλος νόμιζε ότι το κάνω επίτηδες. Πού να του εξηγώ ότι η καινούργια δίαιτα θέλει πολύ νερό και λίγο φαγητό. Βέβαια τον θυμάμαι στο meeting και λόγου του, κάθε λίγο και λιγάκι έφευγε, προς νερού, πού να το πει ότι είχε πιει ένα σκασμό νερό. Μάλλον δίαιτα έκανε και αυτός.
«Αν το ποσό των ούρων σου γεμίσει μόνο μισό λίτρο νερού σε μια ημέρα τότε να ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση αφυδάτωσης. Τα νεφρά προσπαθούν με μεγάλο κόπο όταν είσαι αφυδατωμένος να σε απαλλάξουν από την περίσσεια των διαλυμένων ουσιών είτε που προσέλαβες είτε που παραχθήκαν με το μεταβολισμό σου. Χωρίς την επάρκεια νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ δύσκολα θα αντέξουν να το κάνουν χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία τους».
Τρέξιμο και νερό
Σκέφτηκα να τους πω ότι η διαδρομή που σχεδίασα στο μυαλό μου πρέπει να είναι κυκλική και ο μόνος λόγος είναι για να μπορούμε να πίνουμε νερό συνέχεια. Νομίζω ότι χωρίς νερό δεν θα αντέξουμε με αυτή τη ζέστη. Πρωί πρωί, θα πιω δυο μεγάλα ποτήρια νερό μόλις ξυπνήσω για καλό και για κακό, να θυμηθώ να πάρω μαζί μου και καμιά μπανάνα.
«Η αφυδάτωση κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον όταν ξεπερνάει το 2% του σωματικού βάρους μειώνει την απόδοση και εξασθενεί τον οργανισμό. Αν από τα 42 λίτρα νερού που βρίσκονται στο σώμα, χάσεις το 1 λίτρο περίπου και δεν το αναπληρώσεις, μην παραξενευτείς γιατί δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρέχεις».
Η σύγχρονη ζωή μας εξακολουθεί να εξαρτάται από το νερό, τα περισσότερα κύτταρα στον οργανισμό μας όχι μόνο περιβάλλονται από νερό, αλλά αποτελούνται και τα ίδια από 70 - 95 % με νερό. Πολλές έρευνες δείχνουν πως με συνεχής επάρκεια νερού πολλά μπορούν να αλλάξουν στο σώμα. Από το δέρμα μας εξωτερικά μέχρι και η λειτουργία βασικών οργάνων, όπως νεφρά, στομάχι, συκώτι, εγκέφαλος. Μη στερείς κάτι τόσο σημαντικό για σένα. Να θυμάσαι, η αφυδάτωση φέρνει σωματική και πνευματική κόπωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.