Εγκληματολογία: Ανοιχτές ομιλίες για το κοινό
Ο ρόλος του DNA, της μεγαλύτερης ανακάλυψης μετά τα δακτυλικά αποτυπώματα
Τα σύγχρονα επιτεύγματα στην ανάλυση DNA για την εξιχνίαση εγκλημάτων πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου στις 18.30, με ομιλητή τον Δρ. Νικόλαο Σγαντζή.
Τα τεχνολογικά άλματα από τις αρχές του 20ού αιώνα και η έρευνα στον κλάδο της εγκληματολογίας καθιέρωσαν την επιστημονική προσέγγιση για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Πλέον, ποικίλες τεχνολογίες αιχμής αφήνουν πολύ στενά περιθώρια σ’ έναν εγκληματία να κρύψει τα ίχνη του. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανάπτυξη της ανάλυσης DNA και η ραγδαία αποτελεσματικότητα που εμφάνισε η εφαρμογή αυτής της τεχνικής στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν και την εμφάνιση τηλεοπτικών σειρών (π.χ. CSI) που ανέδειξαν στο ευρύ κοινό -ίσως με μια δόση υπερβολής- τη βαρυσήμαντη αξία της ανάλυσης DNA. Συμπερασματικά, στη σύγχρονη εγκληματολογία η ανάλυση DNA θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στο χώρο της εξιχνίασης του εγκλήματος από την εποχή της ανακάλυψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Στην ομιλία αυτή θα δούμε τις τεχνικές ανάλυσης DNA, πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματά τους, ποιες βελτιώσεις μπορεί να γίνουν στο μέλλον και ποιες απλουστεύσεις παρουσιάζονται πολλές φορές στην τηλεόραση ή στις ταινίες.
Ο Νικόλαος Σγαντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπόνησε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία και τη γενετική του καρκίνου στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ. Έχει πολυετή εμπειρία στην ανάλυση γενετικού υλικού για εγκληματολογικές έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι το Café Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.
Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.