Health & Fitness

Βγείτε από το γκρίζο χειμωνιάτικο καβούκι σας και ανανεωθείτε

Οι καλύτερες θεραπείες για την άνοιξη και γιατί η αντιµετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένας διαρκής αγώνας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348384-723017.jpg

Οι καλύτερες θεραpείες για την άνοιξη

Έφτασε η εποχή του χρόνου που αρχίζουµε σταδιακά να αφαιρούµε τα βαριά ρούχα, να εκθέτουµε ολοένα περισσότερο το σώµα µας στον ήλιο, προετοιµαζόµενοι για τις καλοκαιρινές εξορµήσεις, και µαζί της έφτασαν οι προβληµατισµοί για τις ατέλειες και τα παραπανίσια κιλά που µας  ενοχλούν και θα θέλαµε να διορθώσουµε. Πώς λοιπόν θα καταφέρουµε γρήγορα, ανώδυνα και µε χωρίς κόστος για την υγεία µας να φτάσουµε το επιθυµητό αποτέλεσµα; Η αισθητική χειρουργική έχει πολλές και λύσεις και θεραπευτικές επιλογές για κάθε πρόβληµα, άλλες από τις οποίες είναι µόνιµες και άλλες προσωρινές. 

Όπως εξηγεί η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκοµείο ΥΓΕΙΑ, µέλος της  Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), η µεγαλύτερη έµφαση από τους ενδιαφερόµενους δίνεται στο πρόσωπο, το λαιµό, τα χέρια και, στη συνέχεια, στις ατέλειες του κορµού.

Για το πρόσωπο, οι εξειδικευµένοι επιστήµονες έχουν στα χέρια τους µηχανήµατα νέας γενιάς (laser, RF, light κ.λπ.) που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερµίδα, «λειαίνουν» τις βαθιές ρυτίδες, «σβήνουν» τις επιφανειακές, κάνουν σύσφιξη στους ιστούς, «αφαιρούν» τις σκουρόχρωµες κηλίδες και αναζωογονούν το δέρµα. Είναι θεραπείες µικρής διάρκειας, ανώδυνες και µε µακροχρόνια αποτελέσµατα.

Συνδυαστικά µε αυτές ή και µεµονωµένα µπορούν να γίνουν ενέσιµες θεραπείες µε υλικά µεσοθεραπείας (ιχνοστοιχεία και πολυβιταµίνες) και τοξίνη για τις ρυτίδες έκφρασης και τη χαλάρωση στο µέτωπο, τα µάτια, το περίγραµµα του προσώπου και το λαιµό. Μετά την έγχυση και όσο περνούν οι µέρες, οι ρυτίδες έκφρασης εξαφανίζονται και το πρόσωπο αποκτά όψη λαµπερή και φρέσκια. 

Υπάρχουν επίσης ενέσιµες θεραπείες µε υαλουρονικό για «γέµισµα» των ρυτίδων, όγκο στα ζυγωµατικά, γέµισµα των «άδειων» περιοχών που δηµιουργούνται από την υποχώρηση του λιπώδους ιστού και σµίλευση του περιγράµµατος του προσώπου. 

Ένας ειδικός τύπος υαλουρονικού χρησιµοποιείται για τη βελτίωση του σχήµατος της µύτης, αλλά και για την προσωρινή αποκατάσταση των µαύρων κύκλων στα µάτια και του κενού των κάτω βλεφάρων.

Ειδικά υλικά χρησιµοποιούνται και για το λαιµό, το ντεκολτέ και την ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Πρόκειται για θεραπείες που αντιµετωπίζουν την πρόωρη γήρανση των χεριών, αποκαθιστώντας την καλή υφή του δέρµατος και χαρίζοντάς τους νεανική όψη.

Επίσης στο ιατρείο γίνονται θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και αποτοξίνωσης του δέρµατος.

Συχνή είναι και η χρήση απορροφήσιµων νηµάτων που κάνουν «λίφτινγκ χωρίς νυστέρι», µε τα αποτελέσµατα της µεθόδου µε τα νέου τύπου νήµατα διαρκούν από 1 έως 2 χρόνια. 

Οι κλασικές διατροφικές οδηγίες για την απώλεια βάρους όχι μόνο δεν σας επιτρέπουν να χάσετε τα περιττά κιλά αλλά πυροδοτούν την αύξηση του βάρους και το κυριότερο διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και συνολικά την υγεία σας.

Παχυσαρκία: γιατί οι κλασικές δίαιτες απέτυχαν; 

Η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδηµίας τον 21ο αιώνα, µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ) να τη χαρακτηρίζει ως νόσο λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες δίαιτες και άλλα κατασταλτικά µέσα, αντί το ποσοστό των ανθρώπων µε περιττά κιλά να µειώνεται, αυξάνεται διαρκώς. Υπάρχει, τελικά, αποτελεσµατική λύση στο πρόβληµα της παχυσαρκίας; 

Σύµφωνα µε τη Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιηµένη Ιατρό Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αµερικανική Ακαδηµία Αντιγηραντικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com), πριν αναζητήσουµε «µαγικές» λύσεις στο πρόβληµα της παχυσαρκίας θα πρέπει να απαντήσουµε στο ερώτηµα τι κάνουµε λάθος σήµερα. Οι κλασικές διατροφικές οδηγίες για την απώλεια βάρους περιλαµβάνουν λίγα λιπαρά, πολλά φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά, ζυµαρικά και ρύζι, αρκετά όσπρια και άλιπα γαλακτοκοµικά και λίγο κρέας, περιορισµό θερµίδων, λιπαρών και ποσοτήτων. Δυστυχώς, όµως, όχι µόνο δεν σας επιτρέπουν να χάσετε τα περιττά κιλά αλλά πυροδοτούν την αύξηση του βάρους και το κυριότερο διαταράσσουν την ορµονική ισορροπία και συνολικά την υγεία σας. Ακολουθώντας τις συνηθισµένες οδηγίες για αδυνάτισµα δηµιουργείτε στον οργανισµό σας ορµονικό χάος, πρόωρη γήρανση και επιτείνετε τη συσσώρευση λίπους. Τα επιστηµονικά στοιχεία είναι αµείλικτα: Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν έως και 16 φορές αυξηµένη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή ή εγκεφαλική προσβολή, ενώ εκτιµάται ότι ζουν 12-16 χρόνια λιγότερο από τα άτοµα φυσιολογικού βάρους. 

Φτάνει πια µε τις κετοξικές, αλκαλικές, υποθερµιδικές, άναλες, δίαιτες σύµφωνα µε τις οµάδες αίµατος ή ακόµα χειρότερα µε εκείνες που υπόσχονται γρήγορο αποτέλεσµα πίνοντας µόνο νερό ή τρώγοντας µόνο φρούτα. Είναι εκπληκτικό πόσο στερούµενα επιστηµονικής τεκµηρίωσης είναι τα περισσότερα από αυτά που ακούτε και διαβάζετε καθηµερινά από κάθε λογής «ειδικούς». 

Λειτουργική Ιατρική: οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από νέες δίαιτες 

Η αντιµετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένας διαρκής αγώνας, που δεν πρέπει να εστιάζει µόνο στον περιορισµό των θερµίδων. Η καταπολέµηση της παχυσαρκίας έχει να κάνει µε τη βιολογία του κυττάρου και µόνο. Γα τον έλεγχο του µεταβολισµού και την ορµονική ισορροπία υπάρχουν έξι ζωτικά σηµεία. 

Αυτά είναι: Η καύση και ο µεταβολισµός του λίπους, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η ορµονική ρύθµιση, η ικανότητα του κυττάρου να ρυθµίζει τις φλεγµονές και τις οξειδώσεις, η τοξικότητα, η ποσότητα των αναγκαίων βιταµινών και θρεπτικών συστατικών. 

Τα έξι αυτά σηµεία απορρέουν από τη µελέτη της βιολογίας της παχυσαρκίας. Και αυτό που µας λένε είναι ότι η απώλεια βάρους µπορεί να επιτευχθεί µέσω της ρύθµισης των µηχανισµών αυτών µε τη βοήθεια της Λειτουργικής Ιατρικής. Δηλαδή, µε την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας όλων των λειτουργιών του σώµατος. Όπως πολλές παθολογικές καταστάσεις, έτσι και η παχυσαρκία είναι απόρροια της αλλοίωσης της βιοχηµικής ισορροπίας του οργανισµού. Η µόνη πραγµατική λύση είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής µεταβολικής απόδοσης. 

Η Λειτουργική Ιατρική επαναφέρει το κύτταρο στην ιδανική του λειτουργία, χωρίς χηµικές οσίες, φάρµακα και εξαντλητικές δίαιτες. Πετυχαίνει απώλεια βάρους µε παράλληλη αύξηση της µυϊκής µάζας και της οστικής πυκνότητας και ελάττωση του σπλαχνικού και του σωµατικού λίπους. Και το σπουδαιότερο όλων είναι ότι µπορείτε να τρώτε νόστιµα και χορταστικά γεύµατα, χωρίς να σαµποτάρετε την υγεία σας, καταλήγει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ