Health & Fitness

«Καθαρό Δέρμα»: Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου

Εάν έχεις ψωρίαση, είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσεις στο δερματολόγο σου

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 591
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330856-685015.jpg

Χάρη στις εξελίξεις της Δερματολογίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εσένα, αρκεί να το ζητήσεις από το δερματολόγο σου, επισημαίνει ο Δρ Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος, MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος (www.drkalogeropoulos.com, www.dermaestheticlinic.com).

Ο Δρ Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος, MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Ζήτα από το δερματολόγο σου καθαρό δέρμα» αλλάζει τα δεδομένα για την καλύτερη αντιμετώπιση της ψωρίασης. Η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ψωρίαση στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής  Εταιρείας. Φέρει τη στήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια» και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas  που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί δημιουργικό αρωγό με όραμα και ευθύνη για τον ασθενή. Ο στόχος της είναι απλός: να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό και τους πάσχοντες ότι το καθαρό δέρμα μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος. Αρκεί να το ζητήσουν από το δερματολόγο τους, να συζητήσουν μαζί του τις θεραπευτικές επιλογές και να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ο  δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός που και ξέρει και μπορεί να τους συμβουλέψει με επάρκεια και αξιοπιστία. 

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματοπάθεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά το 3% περίπου του πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 200.000 ασθενείς. Μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον οργανισμό, αλλά είναι κυρίως ορατή στο δέρμα. Παράλληλα με την επίδραση στο δέρμα, η ψωρίαση τις περισσότερες φορές έχει συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο, ο οποίος δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται. Η ψωρίαση –παρά το γεγονός ότι είναι ένα νόσημα που δεν κολλάει– δημιουργεί στους ασθενείς, όπως τονίζουν οι ίδιοι, κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας της φύσης της νόσου. Και φυσικά η απομόνωση, η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, αλλά και ο αποκλεισμός, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν τα συνοδά νοσήματα, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, –μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται επίσης οι αρθρώσεις–, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης τύπου 2. 

Τώρα είναι η στιγμή να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου

Η πρόοδος στον τομέα της δερματολογίας δίνει περισσότερες επιλογές για τα άτομα με ψωρίαση σε σχέση με το παρελθόν. Όσο βελτιώνεται η κατανόηση για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της ψωρίασης, οι δερματολόγοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις θεραπείες που συνταγογραφούν. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με τη φλεγμονώδη φύση της, συνιστούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρεί την ψωρίαση σοβαρή μη μεταδιδόμενη νόσο. 

Η επιστήμη μπορεί, η άγνοια μας φυλακίζει

Στη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη ψωρίαση, αναφέρεται ότι περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους που ζουν με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση δηλώνουν πως επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινή τους ζωή όσον αφορά τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις αλλά και ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον εφικτό θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος. Και αυτό επειδή δεν πιστεύουν ότι το καθαρό δέρμα αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και απλά δεν κάνουν το βήμα για την ανεύρεση  των λύσεων που υπάρχουν. 

Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μιλήσεις είναι ο δερματολόγος σου. Μάθε, μίλα, ψάξε, ξεπέρασε τα εμπόδια. Όλες οι πληροφορίες και οι δυνατότητες που σου δίνονται υπάρχουν στον ιστότοπο: www.katharoderma.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ