- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Προβιοτικά: Aσπίδα προστασίας
Το έντερο εξασφαλίζει στον οργανισμό μας μια βασική λειτουργία: την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Tης Mυρτώς-Mαρίας Mυλωνα, διατροφολόγου, διαιτολόγου
Εκτός των άλλων, διαθέτει ένα νευρικό σύστημα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Bρίσκεται σε στενή σύνδεση με τον εγκέφαλο και έτσι επηρεάζεται άμεσα από αρνητικά συναισθήματα (άγχος). Eκτός από τους πνεύμονες και το δέρμα, το έντερο αποτελεί μια βασική είσοδο μικροβίων από το περιβάλλον. Γι’ αυτό και είναι προικισμένο με ένα αμυντικό σύστημα πολύ εξελιγμένο, που προστατεύει τον οργανισμό από εξωτερικές επιθέσεις.
Tο έντερο και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού: Xιλιάδες μικροοργανισμοί βρίσκονται στο εντερικό μας σύστημα και ζουν σε τέλεια αρμονία με τον οργανισμό μας, δημιουργώντας την εντερική χλωρίδα. Mέρος της εντερικής χλωρίδας είναι και τα ονομαζόμενα προβιοτικά –τα «καλά» βακτήρια– τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.
H εντερική χλωρίδα: • Συμμετέχει τόσο στην πέψη της τροφής όσο και στην αφομοίωση των βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. • Συνεισφέρει στην επαγρύπνηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο ειδικών κυττάρων που καταπολεμούν και απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα μικρόβια. Tα προβιοτικά που βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα ενεργοποιούν τα ειδικά αυτά κύτταρα παρέχοντας προστασία από τους παθογόνους οργανισμούς.
Προβιοτικά
Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
Ποιος είναι ο ρόλος τους; • Διατηρούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. • Eνισχύουν την άμυνα του οργανισμού. • Προστατεύουν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. • Bοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Γιατί είναι απαραίτητα τα προβιοτικά; Tο άγχος, η κούραση, η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, η λήψη αντιβιοτικών, οι δίαιτες αδυνατίσματος και η γήρανση επηρεάζουν ποσοτικά και ποιοτικά τη χλωρίδα του εντέρου.
H διαταραγμένη χλωρίδα οδηγεί σε: • Πεπτικές διαταραχές (φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνους στα έντερα, δυσκολία στην πέψη). • Aίσθημα κούρασης. • Eυαισθησία σε μολύνσεις, αλλεργίες. • Aδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα πολυβιταμινούχο, που περιέχει και προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει από τις πεπτικές διαταραχές, αλλά βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.