Health & Fitness

Οι βραδινές επιδρομές στο ψυγείο κάνουν κακό στη μνήμη

Την επόμενη μέρα ξυπνάς με κιλά και δεν θυμάσαι τίποτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318790-627539.jpg

Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το νυχτερινό τσιμπολόγημα, ιδίως μετά τα μεσάνυχτα, έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, υποστηρίζει ότι το νυχτερινό τσιμπολόγημα είναι εξίσου κακό για το μυαλό, καθώς επηρεάζει την ιπποκάμπια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα.

«Πιστεύουμε ότι τα μεταμεσονύκτια σνακ ίσως να επηρεάζουν τις μαθησιακές μας δεξιότητες καθώς επιδρούν σημεία του εγκεφάλου που αφορούν τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης», δήλωσε στην Huffington Post η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ντον Λο. «Πιστεύουμε ότι η βασική αιτία της απώλειας μνήμης έχει να κάνει με την ώρα της κατανάλωσης τροφής», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα πάνω σε ποντίκια και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες. Ταΐζοντας κάποια ποντίκια νωρίς και κάποια ακριβώς πριν από τον ύπνο και κάνοντας σε όλα ένα ηλεκτρικό σοκ, διαπίστωσαν τα εξής: αυτά που έτρωγαν νωρίς ήταν φοβισμένα, που σημαίνει ότι θυμούνταν το σοκ. Αντίθετα, αυτά που έτρωγαν αργά δεν έδειχναν σημάδια τρόμου όταν απειλούνταν με σοκ την επόμενη ημέρα.

Η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου διευκρινίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδείξουν ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ επηρεάζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Συστήνουν ότι αν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να τσιμπήσει κάτι αργά, λόγω νυχτερινού ωραρίου εργασίας ή κάποιας άλλης έκτακτης ανάγκης, τότε ας προτιμήσει μια μπάρα δημητριακών από ένα μπολ με παγωτό. Το καλύτερο με διαφορά, όμως, είναι ένα ποτήρι νερό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.