- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Είχα να τρέξω σχεδόν δεκαπέντε μέρες. Για την ακρίβεια, στις τελευταίες δεκαπέντε μέρες δεν έτρεξα παρά μόνο δύο φορές, κι αυτές με βαριά καρδιά.
Δεν ήταν μόνον το ότι δεν είχα χρόνο. Χρόνο δεν έχω παρά σπάνια, αν θεωρήσουμε το χρόνο μέγεθος αντικειμενικό, μια δυνατότητα που υπάρχει και τη χρησιμοποιούμε πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που κυρίως μου έλειπε ήταν η διάθεση. Δεν είχα διάθεση να «χαθώ», όπως συχνά αγαπώ να κάνω τρέχοντας. Δεν είχα διάθεση να τα αφήσω όλα πίσω μου, να τα ξεπεράσω για λίγο, να τα υπερβώ -έστω στιγμιαία. Αντίθετα, παρά τη συνήθεια ετών και κόντρα στις παραινέσεις από το περιβάλλον, όπως στο τρυφερό «γιατί δε βγαίνεις για τρέξιμο» του Κωστή που στην ουσία σημαίνει «μα γιατί δεν βγαίνεις για λίγο να ησυχάσεις», επέμενα αλλιώς. Να παρακολουθώ ειδήσεις με σχεδόν υστερική εμμονή, να διαβάζω, να κρέμομαι από λέξεις, να διυλίζω τις κουβέντες φίλων και γνωστών, να διυλίζω γενικώς –κι ας ήξερα πως δεν βγαίνει πουθενά, πως τα πράγματα έχουν τη δική τους τάξη που κάποτε (συχνά) μας υπερβαίνει.
Μα σήμερα βγήκα στο δρόμο. Νωρίς. Νωθρή και μουδιασμένη σαν να ξύπνησα από πολύωρο λήθαργο, έκαμψα τις όποιες αντιστάσεις και βγήκα.
Ξεκίνησα αργά, όπως πρέπει μετά από μια απουσία. Σχεδόν αμέσως θυμήθηκα. πώς τρέχεις, πώς νιώθει όταν τρέχεις, πώς συνταιριάζεις το ένα βήμα μέχρι το άλλο μέχρι να λιώσουν το ένα μέσα στο άλλο. Θυμήθηκα. Τρέχω σημαίνει πρώτα-πρώτα «θυμάμαι με τη μνήμη του σώματος», την αταβιστική. Το σώμα θυμάται, ακόμα κι όταν εγώ αντιστέκομαι. Θυμάται τις κινήσεις, τη διαδοχή και την επανάληψή τους. Κρατά την αίσθησή τους φυλαγμένη σε αθέατους νευρώνες, ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε πως η μνήμη ξεφτίζει. Θυμάται την αίσθηση των πραγμάτων, κρατά φυλαγμένο τον μηχανισμό της διαχείρισής τους. Ξέρει κι ας καμώνεται πως ξεχνά.
Τρέχω ξανά σημαίνει ξυπνώ. Τρέχω ξανά σημαίνει υπάρχω. Σημαίνει ξαναβρίσκω τον εαυτό μου, τον χαμένο «μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες» των ημερών. Θυμάμαι τι με συνιστά, ποια είμαι, τι θέλω.
Ξαναβγαίνω στο δρόμο. Τίποτα γύρω δεν θυμίζει αυτό που ξέρω. Η πόλη αλλάζει μέρα τη μέρα αυτήν την εβδομάδα, σαν τη διάθεση των ανθρώπων της. Ανησυχεί και ησυχάζει, θυμώνει και γλυκαίνει, και πάλι από την αρχή. Μια αλληλουχία υψηλής έντασης. Μέσα στις κουβέντες για το τι θα γίνει, μέσα στις αναλύσεις των καταστροφών που ήρθαν κι εκείνες που ίσως θα έρθουν, μέσα στην ανάγκη να ξανακάνω ταμείο της ζωής και, ενδεχομένως, να ξαναρχίσω –για πολλοστή φορά- από άλλη αφετηρία, θυμάμαι πως ό,τι χρειάζομαι το κουβαλάω. Κεφάλαιο άλλου είδους δεν είχα έτσι κι αλλιώς να χάσω. Κεφάλαιο, εκτός από τους πολύτιμους αγαπημένους μου, είναι μόνον ό,τι έχω στην καρδιά και στο μυαλό. Κεφάλαιο είναι η επιμονή και η επιμονή μου, δοκιμασμένες σε δύσκολες ώρες. Κεφάλαιο είναι η διάθεση να δοκιμάζω ξανά, όταν τίποτα δεν μοιάζει να πετυχαίνει –και παραδόξως κάποτε να πετυχαίνω Κεφάλαιο είναι να μη σταματώ να ελπίζω, αλλά να ξέρω τι χρειάζεται να κάνω γι΄αυτά που λαχταρώ. Κεφάλαιο είναι να διαχειρίζομαι την αλλαγή βήμα-βήμα, σαν τα χιλιόμετρα του μεγάλου δρόμου. Κεφάλαιο είναι να είμαι ξανά στην αρχή, όπως μετά από τραυματισμό ή πολύχρονη αποχή, και να ξέρω ότι θα τα καταφέρω ξανά να τερματίσω, κι ας μην ξέρω πώς ακριβώς. Βγαίνω στο δρόμο σημαίνει θυμάμαι, υπάρχω και προσπαθώ. Σημαίνει είμαι εγώ, με τις λιγοστές αποσκευές μου, σε άλλη αφετηρία κάθε φορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.