Wine & Spirits

Winery Monsieur Nicolas: Το υπέροχο οινοποιείο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας

Μια όμορφη ιστορία για κρασί

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 895
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Winery Monsieur Nicolas:

Winery Monsieur Nicolas: στον Μεσενικόλα Καρδίτσας καλλιεργείται η οινική ποικιλία «Μεσενικόλας», που οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαιότητα

Κάπου στα 1455 ο Monsieur Nicolas, ένας Φράγκος ευγενικής καταγωγής, φτάνει –άγνωστο πώς– σε ένα από τα χωριά της Καρδίτσας. Κοιτά τις καστανιές, τις αιωνόβιες βελανιδιές, την οροσειρά των Αγράφων που υψώνεται πέρα µακριά στον ορίζοντα. Μαγεύεται από τον τόπο και αποφασίζει να εγκατασταθεί µόνιµα εδώ. Ο Monsieur Nicolas, αν κάτι ξέρει καλά (πιθανότατα εξαιτίας της καταγωγής του), αυτό είναι το κρασί. Διδάσκει, λοιπόν, στους ανθρώπους της περιοχής τον τρόπο για να αναδείξουν τη γηγενή ποικιλία του τόπου τους, µία µοναδική ποικιλία που οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαιότητα. Έτσι, η αµπελουργία αρχίζει να αναπτύσσεται συστηµατικά στην περιοχή και οι ντόπιοι για να τιµήσουν τον Monsieur Nicolas µετονοµάζουν τόσο το χωριό, όσο και την οινική ποικιλία τους σε «Μεσενικόλα».

Winery Monsieur Nicolas

Σε αυτό το χωριό εγκαταστάθηκαν στα τέλη της τουρκοκρατίας και οι πρόγονοι του Γιώργου Καραµήτρου, όλοι τους αµπελουργοί πάππου προς πάππου. Ο ίδιος µεγάλωσε µέσα στα αµπέλια, δεν είναι λοιπόν περίεργο που το 2000 ιδρύει το οινοποιείο “Monsieur Nicolas” και αρχίζει να παράγει το δικό του κρασί. Σήµερα, στα 110 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων καλλιεργεί Syrah, Ληµνιώνα, Ασύρτικο, Chardonnay, Μοσχάτο Αµβούργου, Ροδίτη και φυσικά τον Μαύρο Μεσενικόλα, τη µοναδική αυτή ποικιλία που δεν ευδοκιµεί πουθενά αλλού στην Ελλάδα και που στα κρασιά αυτού του οινοποιείου θα βρείτε την καλύτερη έκφανσή της.

Γιώργος Καραµήτρος
Γιώργος Καραµήτρος

«Πρόκειται για ένα εύκολο, κόκκινο κρασί» µας λέει ο κ. Γιώργος Καραµήτρος. «Είναι στρογγυλό, µε βελούδινες τανίνες, και το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως, όσο παλαιώνει, βγάζει έντονα λουλουδάτα αρώµατα».

Γιώργος Καραµήτρος
Γιώργος Καραµήτρος

Εκτός από τα κρασιά που δηµιουργούνται από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα, όµως, κάθε οινόφιλος αξίζει να εξερευνήσει και τα υπόλοιπα κρασιά του οινοποιείου Monsieur Nicolas, όλα τους πολυβραβευµένα και υπέροχα. Ενδεικτικά προτείνουµε το Snob, ένα υπέροχο αφρώδες ροζέ από την ποικιλία Ληµνιώνα, αλλά και το ροζέ MOI, JE M’EN FOUS! από την ποικιλία Μοσχάτο Αµβούργου.

Winery Monsieur Nicolas

Τα κρασιά του Monsier Nicolas µπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγµένες κάβες σε όλη την Ελλάδα (winerymonsieurnicolas.gr/el/shops), αλλά και στο site του οινοποιείου (winerymonsieurnicolas.gr/el)

Καρδίτσα: Μεσενικόλας Καρδίτσας, 2441070871, Fb: Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros, Instagram: @winery.monsieur.nicolas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ