Winery Monsieur Nicolas: Το υπέροχο οινοποιείο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας
Μια όμορφη ιστορία για κρασί
Winery Monsieur Nicolas: στον Μεσενικόλα Καρδίτσας καλλιεργείται η οινική ποικιλία «Μεσενικόλας», που οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαιότητα
Κάπου στα 1455 ο Monsieur Nicolas, ένας Φράγκος ευγενικής καταγωγής, φτάνει –άγνωστο πώς– σε ένα από τα χωριά της Καρδίτσας. Κοιτά τις καστανιές, τις αιωνόβιες βελανιδιές, την οροσειρά των Αγράφων που υψώνεται πέρα µακριά στον ορίζοντα. Μαγεύεται από τον τόπο και αποφασίζει να εγκατασταθεί µόνιµα εδώ. Ο Monsieur Nicolas, αν κάτι ξέρει καλά (πιθανότατα εξαιτίας της καταγωγής του), αυτό είναι το κρασί. Διδάσκει, λοιπόν, στους ανθρώπους της περιοχής τον τρόπο για να αναδείξουν τη γηγενή ποικιλία του τόπου τους, µία µοναδική ποικιλία που οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαιότητα. Έτσι, η αµπελουργία αρχίζει να αναπτύσσεται συστηµατικά στην περιοχή και οι ντόπιοι για να τιµήσουν τον Monsieur Nicolas µετονοµάζουν τόσο το χωριό, όσο και την οινική ποικιλία τους σε «Μεσενικόλα».
Σε αυτό το χωριό εγκαταστάθηκαν στα τέλη της τουρκοκρατίας και οι πρόγονοι του Γιώργου Καραµήτρου, όλοι τους αµπελουργοί πάππου προς πάππου. Ο ίδιος µεγάλωσε µέσα στα αµπέλια, δεν είναι λοιπόν περίεργο που το 2000 ιδρύει το οινοποιείο “Monsieur Nicolas” και αρχίζει να παράγει το δικό του κρασί. Σήµερα, στα 110 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων καλλιεργεί Syrah, Ληµνιώνα, Ασύρτικο, Chardonnay, Μοσχάτο Αµβούργου, Ροδίτη και φυσικά τον Μαύρο Μεσενικόλα, τη µοναδική αυτή ποικιλία που δεν ευδοκιµεί πουθενά αλλού στην Ελλάδα και που στα κρασιά αυτού του οινοποιείου θα βρείτε την καλύτερη έκφανσή της.
«Πρόκειται για ένα εύκολο, κόκκινο κρασί» µας λέει ο κ. Γιώργος Καραµήτρος. «Είναι στρογγυλό, µε βελούδινες τανίνες, και το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως, όσο παλαιώνει, βγάζει έντονα λουλουδάτα αρώµατα».
Εκτός από τα κρασιά που δηµιουργούνται από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα, όµως, κάθε οινόφιλος αξίζει να εξερευνήσει και τα υπόλοιπα κρασιά του οινοποιείου Monsieur Nicolas, όλα τους πολυβραβευµένα και υπέροχα. Ενδεικτικά προτείνουµε το Snob, ένα υπέροχο αφρώδες ροζέ από την ποικιλία Ληµνιώνα, αλλά και το ροζέ MOI, JE M’EN FOUS! από την ποικιλία Μοσχάτο Αµβούργου.
Τα κρασιά του Monsier Nicolas µπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγµένες κάβες σε όλη την Ελλάδα (winerymonsieurnicolas.gr/el/shops), αλλά και στο site του οινοποιείου (winerymonsieurnicolas.gr/el)
Καρδίτσα: Μεσενικόλας Καρδίτσας, 2441070871, Fb: Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros, Instagram: @winery.monsieur.nicolas
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.