- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
5 ετικέτες Viognier για να αγαπήσεις κι εσύ το φινετσάτο αρωματικό σταφύλι
Η μοσχομυριστή ποικιλία που δίνει θαυμαστά αποτελέσματα
Τα Viognier είναι ανοιξιάτικα και μοσχομυριστά με το ανθικό τους μπουκέτο, γεμάτο από γιασεμιά και λευκά λουλούδια. 5 ετικέτες για να τα απολαύσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και «απαιτητικό» σταφύλι, από την κοιλάδα του Ροδανού, που υπόσχεται θαυμάσια αποτελέσματα αν του δώσει κανείς την φροντίδα που αποζητά. Φυτεύσεις του υπάρχουν στη Νότια Γαλλία με φημισμένα αποτελέσματα, στα ζεστά κλίματα της Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια, στη Χιλή, την Αργεντινή αλλά και τη Νότια Αφρική. Συμμετέχει σε τρεις ονομασίες προέλευσης, στην ΑΟC Condrieu, όπου χαρίζει ένα από τα πιο φινετσάτα παγκοσμίου φήμης λευκά του κρασιά, στην AOC Chateau-Grillet, μια ασυνήθιστη ονομασία προέλευσης λόγω της μικρής αμπελουργικής της έκτασης και της αναφοράς της σε ένα chateau, και στην εξαιρετική AOC Côte-Rôtie, όπου παράγονται ερυθρά κρασιά από την ποικιλία Syrah, στα οποία το Viognier έχει συμμετοχή έως και 20%.
Ένα «τυπικό» Viognier χαρακτηρίζεται από τα ποικιλιακά αρώματα πυρηνόκαρπων (όπως το βερίκοκο και το ροδάκινο), το ζωηρό ανθικό μπουκέτο, και το μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, (εξ’ ολοκλήρου ή κατά ένα ποσοστό τις περισσότερες φορές), αναδεικνύοντας έναν ευχάριστο φρέσκο χαρακτήρα, ενώ συχνά επιλέγεται η ζύμωση του σε δρύινα βαρέλια, δίνοντας κρασιά με πλούσια δομή, σώμα και πιο κρεμώδη υφή. Οι πρώτες φυτεύσεις του στον ελληνικό αμπελώνα ξεκίνησαν από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο και κλείνουν σήμερα περίπου μια εικοσαετία. Είναι πράγματι ένα απαιτητικό σταφύλι που όμως όλο και περισσότεροι οινοποιοί αγαπούν με τα χρόνια και τολμούν να το οινοποιήσουν. Ήρθε η ώρα όμως να μιλήσουν τα ίδια τα κρασιά, καθώς 5 ελληνικές ετικέτες της ποικιλίας περιμένουν να σας γοητεύσουν.
Viognier - Κτήμα Γεροβασιλείου
Viognier 100%, επιβλητικό και διαχρονικό… Φυτεύτηκε στον αμπελώνα του κτήματος το 1993 και από τότε δεν σταμάτησε να χαρίζει τον πλούσιο ποικιλιακό του χαρακτήρα στα κρασιά του οινοποιείου. Φρουτώδεις ζωηρές νότες πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο και βερίκοκο καθώς επίσης και ανθικές αρωματικές «λεπτομέρειες» πρωταγωνιστούν. Η ζύμωση και η παραμονή του στην συνέχεια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια περίπου για 5 μήνες δίνουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν κυρίως καπνό. Αγαπήστε το ακόμα περισσότερο πλάι σε ψάρια με λιπαρή σάρκα, πιάτα με γαρίδες, με πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως ο αστακός και το καβούρι αλλά και «wine not».
Ενδεικτική τιμή: 20,00 €
Άγιος Χρόνος Viognier - Avantis Estate
Αν έχεις μπροστά σου μια ταραμοσαλάτα, ένα ριζότο με μανιτάρια ή μια αστακομακαρονάδα τότε βρήκες το Viognier σου. Από την μία αρώματα ώριμου βερίκοκου, ροδάκινου και εσπεριδοειδών όπως το μοσχολέμονο, και από την άλλη ντελικάτες νότες ξηρών καρπών και βανίλιας λόγω της 6μηνης παραμονής του σε βαρέλι, δημιουργούν πολυπλοκότητα στο σύνολο. Στο στόμα πλούσια δομή, με στοιχεία λιπαρότητας που εξισορροπείται από την ζωηρή οξύτητα του κρασιού. Δοκίμασε το με λιπαρά ψάρια στην σχάρα και θα με θυμηθείς.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Viognier Cuvée Larsinos - Κτήμα Σκούρα
Κάτω στην Νεμέα, φαίνεται να έχουν αδυναμία στο Viognier και γι’ αυτό δοκιμάζουν τις δυνάμεις του. Με το 70% να ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο 30% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου και παραμένει για περίπου 6 μήνες, δημιουργείται ένα κρασί τόσο πολύπλευρο και full body που πιστεύω πως αντιπροσωπεύει υπέροχα τις δυνατότητες της ποικιλίας. Ελκυστικά αρώματα ώριμου βερίκοκου, μάνγκο και φλούδας πορτοκαλιού, δρύινες νότες που θυμίζουν μέλι και βανίλια καθώς και αρώματα χαρακτηριστικά της μηλογαλακτικής ζύμωσης που πραγματοποιείται στο βαρέλι, όπως το βούτυρο φουντουκιού, πλάθουν μια γευστική παλέτα πραγματική απόλαυση. Ταιριάζει δίπλα σε μακαρονάδες με θαλασσινά, μπαρμπούνια τηγανιτά ή ένα ψάρι φιλέτο με λευκή σάλτσα.
Ενδεικτική τιμή: 14,20 €
Viognier - Κτήμα Παλυβού
Πολύπλοκο, δυναμικό, με φινέτσα! Και αν θέλετε να σας πω και δυο λόγια παραπάνω γι’ αυτό το Viognier, πρέπει να σας αναφέρω για την ζύμωση του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και την γεμάτη φρεσκάδα αρωματική του παλέτα. Αρχικά κανείς αντιλαμβάνεται φρουτώδη αρώματα που θα θυμίσουν βερίκοκο, νεκταρίνι, ροδάκινο και mango, ώριμα λευκόσαρκα φρούτα όπως το αχλάδι, ενώ στο βάθος η διακριτική συμμετοχή του βαρελιού, κάνει αισθητή την παρουσία της με λίγες νότες βανίλιας. Τα λευκά άνθη πλαισιώνουν το αρωματικό μπουκέτο με χάρη. Σώμα πλούσιο, με κρεμώδη υφή που εξισορροπείται με την καλά ενσωματωμένη οξύτητα του κρασιού. Γεμάτο με ανοιξιάτικο vibe και ότι πρέπει για «welcome summer» drink.
Ενδεικτική τιμή: 14,30€
Αγέλη Viognier - Οινοποιείο Λύκου
Η παραγωγή του είναι μόνο 2.000 φιάλες, γι’ αυτό δώσε την πρέπουσα σημασία, καθώς προλαβαίνεις - δεν προλαβαίνεις για φέτος. Ο Απόστολος Λύκος επέλεξε την συνταγή που θέλει το Viognier να ζυμώνει σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και να παραμένει εκεί περίπου 4-5 μήνες μαζί με τις οινολάσπες του και, πιστέψτε με, του βγήκε σε καλό. Έφτιαξε ένα τόσο γαστρονομικό κρασί, με λουλουδάτα ποικιλιακά αρώματα, φρουτώδη στοιχεία όπως το λίτσι, το περγαμόντο και το βερίκοκο, αλλά και νότες βανίλιας και βουτύρου από την παραμονή στο βαρέλι. Στόμα με κρεμώδη αίσθηση και φινετσάτη αισθητική, με τη σπιρτόζα οξύτητα να κάνει αισθητή την παρουσία της από την πρώτη κιόλας γουλιά μαζί μετα φρέσκα φρουτώδη «μηνύματα» του κρασιού. Θα δεις πως ταιριάζει απίστευτα με πλατό τυριών που περιλαμβάνουν βουτυράτα τυριά και αποξηραμένα φρούτα όπως το βερίκοκο.
Ενδεικτική τιμή: 19,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.