- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα και 8 ελληνικά κρασιά που ταιριάζουν με όλα τα πληθωρικά πιάτα
Και μαγειρίτσα θα φάμε, και πίτες σπιτικές πεντανόστιμες θα τσιμπολογήσουμε, και το αρνάκι μας θα είναι μούρλια, και ότι άλλο καλό είναι να έρθει στο τραπέζι με χαρά θα το τιμήσουμε! Όσο για το τι θα πιούμε αφήστε το πάνω μου, σας έχω ετοιμάσει το super «σκονάκι» για Easter wine pairing, μελετημένο και δοκιμασμένο.
Τα κρασιά της μαγειρίτσας
Το Σάββατο της Ανάστασης η μαγειρίτσα πρωταγωνιστεί ολοκληρωτικά, και πιστέψτε με, είναι αρκετά απαιτητική ως προς τον οινικό συνοδό της. Πρόκειται για μια σούπα, με λογής μυρωδικά, άνηθο, κρεμμυδάκια, αυγολέμονο και εντόσθια, οπότε στα σίγουρα το κρασί που θα την συνοδεύσει θέλουμε να έχει οξύτητα και πλούσια γευστική υποδομή. Et Voilà!
Σαντορίνη- Santo Wines
Ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο θα ήταν μια ιδανική επιλογή, αν είναι και Σαντορινιό έχει άλλη χάρη. Κουνώντας το ποτήρι αρώματα εσπεριδοειδών, νότες λεμονανθών και αυτή η χαρακτηριστική ορυκτότητα ξυπνάνε τις αισθήσεις. Στο στόμα η διαπεραστική οξύτητα και ο λεμονάτος χαρακτήρας θα εξισορροπήσουν υπέροχα την λιπαρότητα του πιάτου και θα χαρίσουν την απόλυτη γευστική ισορροπία. Είναι πολύπλοκο, γευστικά έντονο, είναι αυτό ακριβώς που αναζητάμε για την μαγειρίτσα μας. Ενδεικτική τιμή: 21,00 €
Βιδιανό- Oenops Wines
To Βιδιανό του Νίκου Καραντζά, είναι από τα «best seller» στο είδος του! Ντελικάτα αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και κίτρο, στοιχεία που θα θυμίσουν βρεγμένη πέτρα και φρυγανιά, καθώς επίσης και λίγες νότες αποξηραμένων βοτάνων, σχηματίζουν ένα πλουσιοπάροχο αρωματικό προφίλ κατάλληλο να υποστηρίξει το πληθωρικό αναστάσιμο τραπέζι. Στο στόμα η αισθητή οξύτητα του, η ελαφριά αίσθηση λιπαρότητας, και ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας εξισορροπούν αρμονικά το πιάτο της μαγειρίτσας και προσφέρουν απολαυστική γευστική εμπειρία. Ενδεικτική τιμή: 14,50 €
Τα «Welcome drinks»
Για το καλωσόρισμα, οι σαλάτες, τα ντολμαδάκια, και οι νόστιμες σπιτικές πίτες με φύλλο τραγανό και γέμιση από χόρτα και σπανάκι, αποζητούν ένα πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα με φυτικά στοιχεία που θα ταιριάξει γάντι στην περίπτωση και θα ανοίξει τον δρόμο για τα κρεατικά που έπονται.
Sauvignon Blanc- Κτήμα Avantis
Tα εξωστρεφή αρώματα της ποικιλίας θα σας δροσίσουν από την πρώτη γουλιά οπότε μην το σκέφτεστε… είναι αυτό που χρειάζεστε για να κάνετε το πρώτο βήμα στο πασχαλινό τραπέζι. Ανακαλύψτε αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή όπως grapefruit και lime, τροπικά στοιχεία όπως το πεπόνι, νότες λευκόσαρκων φρούτων και τέλος αυτόν τον διακριτικό φυτικό χαρακτήρα που κάνει το τέλειο pairing με τα εδέσματα του καλωσορίσματος. Στόμα με ισορροπημένη οξύτητα, γεμάτο σώμα και μια πλούσια γευστική παλέτα που ανοίγει την όρεξη. Ενδεικτική τιμή: 11,00 €
Μαλαγουζιά- Οινοποιειο Kitrvs
Μια Μαλαγουζιά από τους πρόποδες του Ολύμπου! Δροσιστική και φρουτώδης, σφυρίζει με απίστευτη επιτυχία την έναρξη στο πασχαλιάτικο φαγοπότι. Τα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, οι διακριτικές ανθικές νότες αλλά και η χαρακτηριστική βοτανικότητα της ποικιλίας ταιριάζουν τόσο όμορφα με τα ορεκτικά. Στο στόμα η τραγανή οξύτητα του κρασιού είναι καλά ενσωματωμένη στο σύνολο, ενώ τα ευχάριστα γευστικά αρώματα του χαρίζουν απανωτά μηνύματα φρεσκάδας. Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Τα κρασιά της Λαμπρής
Και ερχόμαστε στο «ψητό»! Ο οβελίας και όλα τα σουβλιστά κρεατικά της ημέρας χαρακτηρίζονται από λιπαρότητα και πλούσια γευστική υποδομή, γι’ αυτό και αναζητούν τον καλύτερο, ερυθρό κατά προτίμηση, συνοδό, καθώς οι τανίνες των κόκκινων κρασιών δημιουργούν την απόλυτη γευστική πληρότητα. Ακόμη και σε εσάς που θα ψήσετε στον φούρνο, σας προτείνω ένα από τα παρακάτω ερυθρά που θα ανταποκριθούν υπέροχα στις προσδοκίες σας. Αν πάλι αγαπάτε την πεντανόστιμη εκδοχή με το αρνάκι ψημένο στις κληματόβεργες, μαζί με μπόλικο λεμόνι και σκορδάκι, τότε θα πάμε καλύτερα σε ένα λευκό με αρώματα εσπεριδοειδών, ίσως και λίγο βαρελάκι δεν θα ήταν κακή ιδέα.
Ερυθρός- Κατώγι Αβέρωφ
Κάτι all time classic για τον «classic» πασχαλινό οβελία. Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο, πιο «νόστιμο» και διαχρονικό από αυτό το blend δεν έχει. Τα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων συνδυάζονται με μια διακριτική φυτικότητα αλλά και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Μετά από 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια οι τανίνες είναι έτοιμες να μαλακώσουν την λιπαρή αίσθηση των κρεατικών, ενώ ο πικάντικος και έντονος χαρακτήρας του κρασιού θα ανταπεξέλθει τέλεια απέναντι στην πιπεράτη υπόστασή τους. Ενδεικτική τιμή: 8,50 €
Γουμένισσα- Μικρό Κτήμα Τίτου
Το Ξινόμαυρο αγκαζέ με την αγαπημένη συνοδοιπόρο του τη Νεγκόσκα, χαρίζουν ένα όμορφο κρασί, τόσο όμορφο και παραμυθένιο όσο είναι από κοντά και το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εξωστρεφή αρώματα φράουλας, βύσσινου και μαρμελάδας φραμπουάζ συνδυάζονται με έναν πηγαίο γήινο και ταυτόχρονα spicy χαρακτήρα που θυμίζει κάτι από λιαστή ντομάτα, δενδρολίβανο και μπαχάρια αντίστοιχα. Στο στόμα έχει τραγανή οξύτητα και εξημερωμένες τανίνες λόγω και της παραμονής του κρασιού για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ότι πρέπει για να εξισορροπήσει και να πλαισιώσει την λιπαρότητα και τις έντονες γεύσεις των κρεατικών της ημέρας. Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Nεμέα- Οινοποιία Αϊβαλή
Μια Νεμέα είναι πάντα ευπρόσδεκτη ειδικά όταν πρόκειται να την συνδυάσουμε με Πάσχα και κρεατικά. Ιδιαίτερα έντονη και πλούσια μύτη, με ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα σε πρώτο πλάνο που θα θυμίσει δαμάσκηνο, βύσσινο και ώριμη φράουλα. Βοτανικές νότες, γλυκά μπαχαρικά και στοιχεία ξηρών καρπών έρχονται λίγο αργότερα να συμπληρώσουν το αρωματικό σύνολο. Το Αγιωργίτικο αν το καλοδουλέψεις είναι διατεθειμένο να σου χαρίσει στο στόμα έναν ευγενικό τανικό χαρακτήρα, «τόσο όσο» για να συνοδεύσεις υπέροχα τα κρεατικά. Και αυτό, πιστέψτε με, είναι ένα τέτοιο Αγιωργίτικο με σμιλεμένες τανίνες που αγκαλιάζει την κάθε μπουκιά της γιορτινής κρεοφαγίας. Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Chardonnay- Κτήμα Γεροβασιλείου
Αν θέλουμε μια ποικιλία που θα αγαπήσει όλη η παρέα τότε θα πάμε με ασφάλεια σε ένα Chardonnay. Και αν μιλήσουμε για το συγκεκριμένο, έχω να σας πω πως λόγω της ζύμωσης του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και της παραμονής του σ’ αυτά για χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών, θα βρεθείτε μπροστά σ’ έναν χαρακτήρα που ακροβατεί ανάμεσα σε ώριμα φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών και στοιχεία που θυμίζουν βανίλια, μέλι, καπνό και ξηρούς καρπούς. Στο στόμα θα συναντήσετε γεμάτο σώμα και μια οξύτητα που φέρνει την απόλυτη ισορροπία με την λιπαρότητα των κρεατικών της ημέρας. Τέλειο και με την φουρνιστή εκδοχή του αρνιού όσο και με την πατροπαράδοτη σούβλα. Ενδεικτική τιμή: 19,50 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.