Wine & Spirits

6 special ετικέτες που είδαμε και ήπιαμε στο Οινόραμα 2023

Οι Έλληνες οινοποιοί μεγαλούργησαν πάλι

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Οινόραμα» έγινε στις 4, 5 και 6 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο με περίπου 250 εκθέτες και 2.500 ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων

Οι έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι οινόφιλοι συνάντησαν για άλλη μια φορά τους αγαπημένους τους οινοπαραγωγούς, γεύτηκαν μαζί τη σοδειά του 2022 και τσούγκρισαν κάμποσες (…πολλές) φορές τα ποτήρια τους. Στο Οινόραμα 2023 είδαμε παλιές και νέες κυκλοφορίες στους πάγκους των οινοποιών και στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας» και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από τις «Οινικές Αποκαλύψεις», όνομα και πράγμα, καθώς οι δημιουργίες των πρωτοεμφανιζόμενων και μικρότερων οινοποιείων στάθηκαν πραγματική αποκάλυψη στα ποτήρια μας. Γέλια, αγκαλιές και συζητήσεις στους διαδρόμους ανάμεσα στα υπέροχα ελληνικά κρασιά που ξεδίπλωσαν για άλλη μια φορά το ταμπεραμέντο τους.

Προσωπικά, φέτος ήθελα να ανακαλύψω λίγο περισσότερο τις νεότερες κυκλοφορίες της ελληνικής αγοράς, γι’ αυτό θα σας μιλήσω για κάποια new entry και limited edition κρασιά που λάτρεψα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι special είδαμε και ήπιαμε στο Οινόραμα.

Kydonitsa Mature 2019 - Monemvasia Winery


Η Μαριαλένα Τσιμπίδη λίγο πριν την αφήσω για να συνεχίσω στην επόμενη στάση μου, είπε την φράση κλειδί «να σου βάλω να δοκιμάσεις και κάτι ακόμη από Κυδωνίτσα που νομίζω πως θα σου αρέσει πολύ;». Φυσικά δεν αρνήθηκα αφού γνωρίζει την αδυναμία μου σε αυτήν την ποικιλία και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς αυτή η εκδοχή της Κυδωνίτσας ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Είναι η πολύωρη προζυμωτική εκχύλιση; Η παραμονή της για περίπου εννιά μήνες στις φίνες οινολάσπες; ‘Η μήπως η παλαίωση της για περίπου τρία χρόνια στην φιάλη; Μάλλον είναι το σύνολο όλων, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Θα συναντήσετε πλούσια αρώματα κυδωνιού, εσπεριδοειδών, αποξηραμένων βοτάνων και στοιχείων που θυμίζουν προζύμι, τα οποία έρχονται και δένουν υπέροχα με το διακριτικό τανικό υπόβραθρο του στόματος και την βελούδινη υφή αυτού του κρασιού. Σας το επισημαίνω, μην το χάσετε με τίποτα!

«R», Robola of 2015 - Gentilini Winery


Με το που έπεσε το μάτι μου σε αυτή τη Ρομπόλα του 2015, ήξερα πως δεν υπήρχε περίπτωση να της αντισταθώ. Το οινοποιείο Gentilini εστιάζει έτσι και αλλιώς στις διάφορες εκφάνσεις της υπέροχης επτανησιώτικης ποικιλίας και γι’αυτό αποφάσισε να μελετήσει και το δυναμικό παλαίωσής της. Μετά λοιπόν από παραμονή 24 μηνών με τις λεπτές οινολάσπες της, η Ρομπόλα έχει πλέον αποκτήσει σώμα, δομή και πυγμή και είναι έτοιμη να μας «ανοιχτεί» στο ποτήρι. Εσπεριδοειδή, λευκόσαρκα φρούτα, ανθικά αρώματα, νότες βότανων και κερήθρας ισορροπούν απέναντι στα στοιχεία ορυκτότητας, την υψηλή αλλά ισορροπημένη οξύτητα καθώς και την διακριτική αίσθηση αλατότητας στο στόμα. Δεν θα σας πω άλλα, θα σας πω μόνο… αναζητήστε την! 

Snob White Sparkling - Οινοποιείο Καραμήτρου


Είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την νέα κυκλοφορία καθώς έχω λατρέψει τόσο την ροζέ εκδοχή του «Snob» που περιμένω πως και πως την νέα λευκή ετικέτα του, αυτή την φορά από Μοσχάτο Αμβούργου. Και αφρώδες, και blanc de noir, και Κτήμα Καραμήτρου! Δεν αναμένεται λοιπόν να είναι κάτι απλό σε καμία περίπτωση, αλλά κάτι ιδιαιτέρως πολύπλοκο και elegant. Οι φυσαλίδες του που γαργαλούν διακριτικά την μύτη και το στόμα, «παράχθηκαν» με την μέθοδο Charmat (ή αλλιώς μέθοδο κλειστής δεξαμενής), ενώ τ’ αρώματα τριαντάφυλλου, λουκουμιού, κουμκουάτ και ψωμιού στην πιο φινετσάτη εκδοχή τους είναι έτοιμα να κατακτήσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους λάτρεις του οίνου.

Nikteri 2020 - Μικρά Θήρα


Δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά την αγαπημένη μου «Terrasea», και με στόχο αμέσως μετά να δοκιμάσω για πρώτη φορά το Νυχτέρι 2020, σκέφτηκα πως η οικογένεια των κρασιών της Μικράς Θήρας όλο και μεγαλώνει. Το Νυχτέρι λοιπόν είναι το new entry κρασί του οινοποιείου και δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, γηγενείς και λατρεμένες ποικιλίες, τρυγήθηκαν όψιμα και συνοινοποιήθηκαν σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η ζύμωση ολοκληρώθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ το κρασί παρέμεινε υπομονετικά σε αυτά για περίπου 4 μήνες. Ένα χρόνο μετά την παραμονή του στην γυάλινη φιάλη βγαίνει στην αγορά και χαρίζει απλόχερα ένα γεμάτο και πλούσιο στόμα, καθώς και φρουτώδη αρώματα που έρχονται σε ισορροπία με τις φινετσάτες νότες ορυκτότητας. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή!

(Ρ)αμπελιά - Οινοποιείο Χατζηδάκη


Η Κωνσταντίνα Χρυσού, οινοπαραγωγός και μητέρα της Στέλλας, της Αριάδνης και του Αντώνη Χατζηδάκη (νέα γενιά του οινοποιείου) αφηγείται τι σημαίνει για εκείνη το όνομα του νέου κρασιού του οινοποιείου τους. «Ραμπελιά» λοιπόν είναι γυναικείο κυκλαδίτικο όνομα και σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας της έτσι έλεγαν πολλές φορές τις κόρες των αμπελουργών. Το άκουσε για πρώτη φορά το 1994 και από τότε δεν το ξέχασε ποτέ. Η ετικέτα είναι σχεδιασμένη από την μικρή της κόρη Αριάδνη, και απεικονίζει ένα μάτι που ατενίζει το μέλλον, που όπως λέει και η ίδια αντικατοπτρίζει και την καθαρή ματιά της οινολογικής ομάδας του οινοποιείου. Να σας πω λοιπόν ότι τα σταφύλια του Ασύρτικου προέρχονται από έναν και μοναδικό αμπελώνα, ενώ η ζύμωση πραγματοποιείται με γηγενείς ζύμες. Το 70% του κρασιού ωριμάζει με τις λεπτές οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 12 μήνες, ενώ το 30% παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για ένα κρασί με συμπυκνωμένα φρουτώδη χαρακτηριστικά, και φυσικά αυτή την αίσθηση ορυκτότητας που «υπογράφει» τον χαρακτήρα της ποικιλίας και το νησί της Σαντορίνης. Μόλις 1.800 φιάλες θα κυκλοφορήσουν από το Μάιο του 2023 στην ελληνική αγορά οπότε μείνετε συντονισμένοι.

Scaperdas Frères White - Κυρ Γιάννη


Δεν γινόταν να μην δοκιμάσω το καλύτερο αφρώδες κρασί του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Φτιαγμένο από την ποικιλία Ξινόμαυρο με την Methode Traditionelle (δηλαδή με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας όπου διεξάγεται και 2η ζύμωση μετέπειτα στο μπουκάλι), παράγεται ένα Sparkling blanc de noir που αφήνει τις ζωηρές φυσαλίδες του στο στόμα να σου ψιθυρίσουν αρώματα ανθέων, φρούτων και φρυγανισμένου ψωμιού. Στο στόμα η οξύτητα του κρασιού γίνεται αισθητή και δένει υπέροχα με το ελαφρύ μούδιασμα του αφρισμού, ενώ χαρακτηριστικά που θυμίζουν τομάτα και τριαντάφυλλο βγαίνουν στο προσκήνιο. Αυτό το κρασί όμως έχει και μια άλλη ιστορία να μας πει, εκείνη των αδερφών Σκαπέρδα (και προπαππούδων του Στέλλιου Μπουτάρη) οι οποίοι φεύγοντας στο Παρίσι κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, έγιναν από τους πιο περιζήτητους γουναράδες της γαλλικής πρωτεύουσας. Έτσι, ο Στέλλιος Μπουτάρης θέλησε να κάνει μια ωδή στην οικογένεια, την ιστορία και την ζωή, προσφέροντας στο νέο του project την γαλλική φινέτσα και το όνομα «Scaperdas Frères».