Wine & Spirits

6 ερυθρές value for money ετικέτες για την Τσικνοπέμπτη

Κρεατικά και κόκκινο κρασί, μια παθιασμένη σχέση

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τσικνοπέμπτη: 6 ωραία και προσιτά κρασιά που ταιριάζουν ιδανικά με τα κρεατικά

Η μέρα για την οποία οι ερυθρές ποικιλίες «ανυπομονούν», έφτασε. Την Τσικνοπέμπτη, την γιορτή όπου τα barbeque και οι ψησταριές παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά, το κόκκινο κρασί είναι αυτό που αναμφίβολα στολίζει το τραπέζι. Οι τανίνες των ερυθρών θέλουμε να έρθουν και να πλαισιώσουν αρμονικά τον πλούσιο και λιπαρό χαρακτήρα των κρεατικών, γι’ αυτό χρειαζόμαστε δυναμικές ερυθρές ποικιλίες που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Ας ανακαλύψουμε 6 ερυθρές ελληνικές ετικέτες για όλα τα γούστα, τέλειες με τα κρεατικά της ημέρας. 

Ιάνθη Ερυθρός - Οινοποιία Αγάτσα
Είναι Syrah, μεγαλωμένο σε Θηβαϊκούς αμπελώνες, και πιστέψτε με είναι ευκολόπιοτο και αυτό που χρειάζεστε για την περίσταση. Στην μύτη είναι έντονος ο πιπεράτος χαρακτήρας όπως και τα κόκκινα και μαύρα φρούτα που θυμίζουν νότες κερασιού, βατόμουρου και βύσσινου. Το στόμα φρουτώδες, με spicy χαρακτηριστικά και στρογγυλό. Τανίνες αισθητές αλλά ήπιες, πικάντικος χαρακτήρας που διαδέχεται το πλούσιο φρούτο, όμορφη ισορροπία στο τελείωμα. Ένα κρασί για να το αγαπήσουν όλοι πλάι σε καλοψημένα κρεατικά και σε τιμή που δεν το πιστεύεις.
Ενδεικτική τιμή: 5,00 €

ΑΤΜΑ Ερυθρός - Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Ξινόμαυρο και Μανδηλαριά, ένα blend που δεν βρίσκεις καθημερινά, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις. Στην μύτη διακρίνουμε αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, φράουλα και κεράσι, ενώ τον αρωματικό χαρακτήρα του συμπληρώνουν νότες που θυμίζουν βιολέτα και δέρμα. Στο στόμα οι τανίνες του μεταξένιες και η επίγευση του μακριά με έντονο φρούτο. Ένα κρασί για να το απολαύσεις σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις και στα σίγουρα ότι πρέπει για τα κρεατικά και το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρός
Ένα κρασί… σταθερή αξία! Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 30%, και Αγιωργίτικο 30%, οι λατρεμένες ποικιλίες όλων μας, δίνουν μια υπέροχη παλέτα που «στολίζεται» από νότες κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και δέρματος. Στο στόμα, μια απαλή και γεμάτη αίσθηση που όσο περνάει η ώρα γίνεται ακόμα πιο απολαυστική, ενώ οι τανίνες του στέκονται καλοδομημένες πλαισιώνοντας το σύνολο. Μπορεί να συνοδεύσει πανεύκολα όλα τα ψητά και μαγειρευτά κρέατα, οπότε προμηθευτείτε το για τα σουβλιστά κρεατικά και τα ψητά της Τσικνοπέμπτης αλλά και για το κοκκινιστό μοσχαράκι της (κάθε) Κυριακής.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Νάουσα - Κτήμα Χρυσοχόου
Δεν θα πεις όχι σε μια μονοποικιλιακή έκφραση του Ξινόμαυρου, ειδικά όταν ξέρεις ότι σε λίγο θα βγουν τα ζεστά κρεατικά από την ψησταριά. Στο ποτήρι φρέσκα αρώματα κόκκινων  φρούτων εναλλάσσονται με γήινα στοιχεία και μπαχαρικά, φέρνοντας στο νου νότες λιαστής ντομάτας, ελιάς, δέρματος, και βανίλιας. Με την πρώτη γουλιά συναντάμε τις καλοδουλεμένες τανίνες αυτού του κρασιού οι οποίες σμιλεύθηκαν κατά το πέρασμα του από το βαρέλι και την παραμονή του στην φιάλη. Η οξύτητα του είναι αισθητή και ισορροπημένη και ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας του ξεδιπλώνεται όσο πάει… Το πόσο ωραία θα δέσει με τους μεζέδες της ψησταριάς, δεν λέγεται!
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Νεμέα Classic - Κτήμα Δρυόπη
Από τα πιο τυπικά παραδείγματα Αγιωργίτικου Νεμέας, εντελώς value for money και φυσικά ιδανικός συνοδός για κρεατικά. Φρουτώδης χαρακτήρας με αρώματα κερασιού, raspberry, μαύρων μούρων και δαμάσκηνων που ισορροπούν με νότες γλυκών μπαχαρικών και ξηρών καρπών –από την 8μηνη ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Στο στόμα θα αντιληφθείτε αντίστοιχα τον αρωματικό χαρακτήρα που διαπιστώσατε και νωρίτερα, αλλά και τις βελούδινες τανίνες του έτοιμες να αντιμετωπίσουν όλων των ειδών τα κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €

Άβδηρος Ερυθρός - Κτήμα Βουρβουκέλη
Λημνιό 50%, Syrah 30% και Παμίδι 20%, μα τι blend είναι αυτό…! Αρώματα κόκκινων φρούτων που θυμίζουν κεράσι και βατόμουρο, καθώς επίσης και νότες μπαχαρικών, γλυκόριζας, καπνού και σοκολάτας, απλώνουν αισθησιακά το ταμπεραμέντο τους. Στο στόμα θα συναντήσετε μαλακές τανίνες, μέτρια οξύτητα και γευστικές νύξεις κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Δίπλα σε χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα είναι ικανό να σας φτάσει σε δυνατές γευστικές στιγμές.
Ενδεικτική τιμή: 11,50 €