Health & Fitness

Κόκκινο κρασί: ένα ποτήρι την ημέρα;

Ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει κανείς

Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μας ωφελεί. Είναι αλήθεια;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη. Το πρόβλημα, εν συντομία, είναι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και στα δύο ποτήρια.

Πράγματι, μερικές έρευνες δείχνουν ότι μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το κόκκινο κρασί έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στον πολτό, στους σπόρους και στους μίσχους των κόκκινων σταφυλιών, τα οποία συνθλίβονται για την παραγωγή κρασιού. Ο αριθμός των πολυφαινολών αυξάνεται όταν ο χυμός των σταφυλιών περνά από τη διαδικασία οινοποίησης.

Όπως όλοι ξέρουμε, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρκίνου, ηπατικής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό είναι σαφές, δεν αντέχει υποσημειώσεις. Τώρα, σε ό,τι αφορά, το ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί καλής ποιότητας, τίθενται πολλά ερωτήματα: Είναι ακίνδυνο το αλκοόλ κάθε μέρα; Τι θα πει ακριβώς «ποτηράκι»; Μπορεί το ένα ποτηράκι να γίνει δύο ποτηράκια; Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε κόκκινο και σε λευκό κρασί; 

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περίπου 150 χιλιοστολίτρων την ημέρα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 12% εμπίπτει στην κατηγορία της μέτριας κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Γενικά, συνιστάται στους άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα και στις γυναίκες όχι περισσότερο από ένα. Στην πραγματικότητα, το καλύτερο είναι να μην καταναλώνουν κανένα σε καθημερινή βάση: ακόμα και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα έχει σωρευτική επίδραση στον οργανισμό. Αλλά, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα διότι υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Μερικοί επιστήμονες φρονούν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε, διατηρώντας ανέπαφο το λεξιλόγιο και την ανάκληση λέξεων. Ωστόσο, μια μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτής της ποσότητας και αυξημένου κινδύνου ορισμένων ειδών καρκίνου. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι με μία ή, καλύτερα, με δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα, ο οργανισμός επανορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το κρασί.

Αν καταναλώνουμε σκληρά ποτά είναι απαραίτητο να τα αντικαταστήσουμε με λευκό κρασί - κι αν καταναλώνουμε λευκό κρασί είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσουμε με κόκκινο το οποίο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Η συμβουλή συνοψίζεται στον περιορισμό του λευκού κρασιού στο ελάχιστο και, αν είναι απαραίτητο, στην αντικατάστασή του με κόκκινο, κατά προτίμηση μαζί με το φαγητό. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το κρασί, εκτός από τις ευεργετικές ουσίες -τη ρεσβερατρόλη, τις κατεχίνες και τις επικατεχίνες- που ίσως βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος και, προπάντων, γίνεται εθιστικό. Σίγουρα, για να χρειάζεται κάποιος κρασί καθημερινά υπάρχει κάποια αιτία κατάθλιψης, άγχους και στρες, την οποία η κατανάλωση αλκοόλ απαλύνει ή αποκρύπτει. Να ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει κανείς για να διαπιστώσει αν «πρέπει» ή αν «δεν πρέπει» να αντιμετωπίσει τη συνήθεια του ποτού:

  1. Μου είναι απαραίτητο το καθημερινό κρασί;
  2. Πίνω μόνος ή με παρέα;
  3. Πίνω μαζί με το φαγητό ή ανεξάρτητα;
  4. Πίνω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή μόνο το βράδυ;
  5. Υπερβαίνω το ένα ή τα δύο ποτήρια ημερησίως;
  6. Αν δεν πιω νιώθω απαίσια;
  7. Έχω την τάση να καταφεύγω σε σκληρά οινοπνευματώδη;
  8. Μήπως καταναλώνω κρασί κακής ποιότητας;

Με λίγα λόγια, πέρα από την πιθανότητα το «ένα ποτηράκι» να μας ωφελεί ή, τουλάχιστον, να είναι αβλαβές, υπάρχει η πιθανότητα να αποτελεί ένα αρχικό στάδιο σε μια διαδικασία διαρκούς αύξησης της καθημερινής ποσότητας αλκοόλ.