4 ελληνικά bars στα καλύτερα του κόσμου
The World’s 50 Best Bars: τα πιο σημαντικά βραβεία της μπάρας ανακοινώθηκαν
Line, Baba Au Rum, The Clumsies και Barro Negro, τα ελληνικά bars που κέρδισαν μία θέση στα The World’s 50 Best Bars
Κάθε χρόνο, όταν ανακοινώνονται τα The World’s 50 Best Bars* οι καλύτεροι bartenders του κόσμου κρατούν την ανάσα τους. Είναι τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο των bars και το να κερδίσεις μία θέση εκεί σημαίνει ότι το bar σου είναι πραγματικά άψογο. Μάλλον, λοιπόν, πρέπει να νιώθουμε περήφανοι που τρία ελληνικά bars φιγουράρισαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα bars του κόσμου και που ένα ακόμα κέρδισε μία από τις (διόλου ευκαταφρόνητες) θέσεις 51-100.
Το ελληνικό μπαρ με την υψηλότερη κατάταξη είναι για ακόμη μία φορά το The Clumsies, αν και φέτος κατρακύλησε από την 4η θέση που είχε βρεθεί το 2021 και από την 3η θέση που είχε κερδίσει προηγούμενες χρονιές, στην 19η. Ακολουθεί το Baba Au Rum της οδού Ρόμβης στην 20η θέση, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι ότι στην 31η θέση της λίστας βρίσκεται το μόλις 8 μήνες ανοιχτό Line. Λίγο πιο μετά, στη θέση 52, βρίσκουμε το αγαπημένο Barro Negro, που έκανε το ντεμπούτο του σε αυτή τη λίστα πέρυσι και που φέτος παραμένει ανάμεσα στα 100 καλύτερα bars του κόσμου. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους.
Όσον αφορά το καλύτερο μπαρ του κόσμου, αυτό είναι το ξακουστό Paradiso της Βαρκελώνης, το οποίο εκτός από τα φοβερά του cocktails, φημίζεται επίσης και για την «πράσινη προσέγγιση» που έχει μέσα και έξω από την μπάρα. Τον Νοέμβριο του 2021 η ATHENS VOICE είχε συναντήσει τον ιδιοκτήτη του Paradiso, τον bartender Giacomo Giannotti στο Athens Bar Show. Να τι μας είχε πει τότε: «Η βιωσιμότητα νομίζω ότι είναι το σωστό πράγμα να κάνουμε τώρα, πρέπει να δράσουμε άμεσα, τώρα αμέσως! Η λέξη “βιωσιμότητα” εμπεριέχει πολλά πράγματα: να μη σπαταλάς φαγητό, να ανακυκλώνεις, να καταναλώνεις τρόφιμα που να έχουν καλλιεργηθεί ή εκτραφεί ή αλιευτεί με οικολογικό τρόπο. Όταν είστε σπίτι σας, όταν πηγαίνετε στη δουλειά σας, ζήστε την καθημερινότητά σας σκεπτόμενοι ότι η βιωσιμότητα πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σας, γιατί όταν φροντίζουμε τον πλανήτη, φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αν είστε ιδιοκτήτες bar, η συμβουλή μου είναι να έχετε άμεση επαφή με τους προμηθευτές σας. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις παραγγελίες σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μη σπαταλάτε τρόφιμα, αν σας μείνουν τρόφιμα δώστε τα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται και αξιοποιήστε τα μη βρώσιμα μέρη των τροφίμων για να φτιάξετε κάτι άλλο, όπως κάναμε εμείς με τα σουβέρ. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το κάνουμε αλλιώς θα έχουμε πολύ πολύ άσχημη κατάληξη. Πραγματικά πρέπει να δράσουμε τώρα. Έχουμε ήδη αργήσει».
*Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη τη λίστα των The World’s 50 Best Bars πατώντας εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.