6 value for money ροζέ για την άνοιξη που μόλις ήρθε
Τα ροζέ μας αρέσουν πολύ και ταιριάζουν με την εποχή
Τα ροζέ κρασιά είναι τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό trend: 6 value for money προτάσεις για να τα απολαύσεις
Η άνοιξη έχει πρασινίσει τη φύση, τα λουλουδάκια έχουν ανθίσει, οι βόλτες για να μαζέψουμε ήλιο συνέχεια στο μυαλό μας, η διάθεση της εποχής αισιόδοξη και “think pink”! Το ροζ, χρώμα της τρυφερότητας και της αγάπης χάρισε την αύρα του στον οινικό κόσμο και δημιούργησε τα ροζέ κρασιά. Στολίδια του παγκόσμιου αμπελώνα, ταιριάζουν με την άνοιξη και όχι μόνο, συνδυάζονται θαυμάσια με τη μεσογειακή κουζίνα, «συνδέουν» ένα τραπέζι με πολλές και διαφορετικές γεύσεις, είναι τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό trend. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τον «αισιόδοξο» κόσμο των ροζέ του ελληνικού αμπελώνα!
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος διάλεξε μια αδιαφανή, σκούρα φιάλη για να κλείσει τον θησαυρό που μπορεί να χαρίσει ο εσωτερικός κόσμος ενός Ροζέ από Ξινόμαυρο. Το αρωματικό του μπουκέτο έχει στοιχεία κόκκινων φρούτων, όπως άγρια φράουλα, κράνα, μαύρο κεράσι και βατόμουρο, αλλά και μικρές πινελιές ώριμης ντομάτας, που κάνουν εμφανή τη δομή του Ροζέ σώματος από Ξινόμαυρο. Γλυκά μπαχαρικά όπως η βανίλια, υποδεικνύουν την οινοποίηση σε δρύινα βαρέλια. Το στόμα διαθέτει μέτριο όγκο με τις τανίνες να εμφανίζονται ως κομπάρσο ενώ η λιπαρή υφή ισορροπεί με την τραγανή οξύτητα. Γευστικά χαρακτηριστικά λιαστής ντομάτας και κόκκινων φρούτων θυμίζουν πως δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ροζέ αλλά για ένα «Rose de Xinomavro». Μπορείτε να βρείτε και την ακόμα πιο παλαιωμένη εκδοχή του, Rose de Xinomavro 2007!
Μια ροζέ ετικέτα από ξινόμαυρο με γαλλική φινέτσα! Λαμπερό και ροζ-σομόν χρώμα με ελαφριές πορτοκαλί ανταύγειες και αρώματα που θυμίζουν λευκόσαρκο ροδάκινο, μικρά βερίκοκα και άγριες φράουλες καθώς και ελαφριές νύξεις ώριμης φυτικότητας, όπως φύλλα ντομάτας και μανιτάρια. Το μέτριο σε όγκο σώμα του, σε συνδυασμό με το απαλό άγγιγμα λιπαρότητας και τη δροσιστική οξύτητά του, χαρίζουν στιγμές απόλαυσης σε όσους το προτιμήσουν.
Το οινοποιείο που έγινε η «μικρή Γαλλία» του ελληνικού αμπελώνα! Η φινέτσα, και η αισθητική εμφανίζονται ήδη από το μπουκάλι, στη συνέχεια ο εσωτερικός κόσμος του «Idylle d’Achinos» είναι ικανός να σε ταξιδέψει ως την Προβηγκία! Ένα ιδιαίτερο ροζέ που προέκυψε από το blend των δημοφιλών ποικιλιών του Ροδανού Syrah, Grenache, αλλά και το Νεμεάτικο Αγιωργίτικο. Στη μύτη συναντάς κομψά αρώματα από ροδοπέταλα, κόκκινα κεράσια, φρέσκιες φράουλες και πινελιές κόκκινου μήλου. Το μπουκέτο συμπληρώνεται με νύξεις λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και νότες φλούδας πορτοκαλιού. Η δροσιστική οξύτητα του είναι εμφανής και ισορροπημένη, ενώ οι γευστικές του διαδρομές περιλαμβάνουν νότες από κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια, φράουλες, και λευκόσαρκο ροδάκινο. Μακρά επίγευση με έντονο τον φρουτώδη χαρακτήρα.
Η απόλυτη ποικιλία για να πλάσει κανείς ένα ροζέ κρασί είναι το Grenache Rouge! Γι’ αυτό, η οινοποιεία Tsantali, δημιούργησε μια limited selection φιάλη με την υπογραφή του Grenache, που κυκλοφορεί στην αγορά μόνο σε 3000 φιάλες. Στην όψη έχει ένα απαλό ροζ-σομόν χρώμα, στη μύτη κυριαρχούν φίνα αρώματα φραγκοστάφυλου και φράουλας που συνοδεύονται από μια ντελικάτη αίσθηση λεμονιού καθώς επίσης και από ένα ήπιο άγγιγμα ορυκτότητας και αρμύρας. Μέσα από το ξηρό του στόμα και τον δροσιστικό χαρακτήρα της οξύτητάς του, ξεπροβάλλουν και στοιχεία κόκκινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Πρόκειται για ένα κρασί «πασπαρτού», που ταιριάζει ιδανικά σε όλες τις στιγμές της ημέρας. Γίνε και εσύ ένας από τους 3000!
Ένα ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο, τι καλύτερο; Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η τάση των οινοποιών να δίνουν τον λόγο στην ερυθρωπή ποικιλία Μοσχοφίλερο να διηγηθεί τη «ροζέ» της εμπειρία! Στην όψη διαθέτει μια απαλή σομόν απόχρωση. Στη μύτη απλώνεται ένας δρόμος από ροδοπέταλα, κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το κεράσι, γιασεμί, μανταρίνι και λουκούμι. Μετά από το πρώτο ευχάριστο αρωματικό «σοκ» ακολουθεί αντάξια ένα στόμα με λιπαρή υφή, μέτριο σώμα, και αναζωογονητική οξύτητα. Οι αρωματικές του δυνατότητες αφήνουν να εννοηθεί η παρουσία των ζυμών που σε συνδυασμό με τα αρώματα φράουλας και κερασιού καταλήγουν σε μια ευχάριστη τριανταφυλλένια αίσθηση.
Η Νεγκόσκα από τους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες του κτήματος Τάτση στη Γουμένισσα, προβάλλει μια άλλη πτυχή του εαυτού της, ακολουθώντας κι αυτή το σύνθημα «Think pink». Στην όψη παρουσιάζει ένα βαθύ χρώμα με ροδαλές αποχρώσεις. Μόλις το κρασί «ανοίξει», αναδύεται στο ποτήρι μια ιδιαίτερη αρωματική ισορροπία ανάμεσα σε στοιχεία φράουλας, νεραντζιού και κερασιού, φλούδας εσπεριδοειδών αλλά και αρώματα που θυμίζουν γλυκό του κουταλιού. Η αρωματική παλέτα καταλήγει σε αρώματα κανέλας με ελαφριές πινελιές μελιού, καθώς και σε μια υπέροχη βοτανικότητα που θυμίζει μέντα. Στο στόμα ο τανικός του χαρακτήρας εμφανίζεται αμυδρά, θυμίζοντας διακριτικά την ερυθρή καταγωγή της ποικιλίας. Η οξύτητα του είναι απόλυτα ισορροπημένη και συνοδεύεται από πλούσια γευστικά στοιχεία κόκκινων φρούτων, τομάτας, και κανέλας. Σίγουρα είναι ένα διαφορετικό, μα και «μεγάλο» ροζέ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.