Wine & Spirits

6 value for money ροζέ για την άνοιξη που μόλις ήρθε

Τα ροζέ μας αρέσουν πολύ και ταιριάζουν με την εποχή

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
justin-aikin-x-6hb8_qe4a-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Justin Aikin/ Unsplash

Τα ροζέ κρασιά είναι τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό trend: 6 value for money προτάσεις για να τα απολαύσεις

Η άνοιξη έχει πρασινίσει τη φύση, τα λουλουδάκια έχουν ανθίσει, οι βόλτες για να μαζέψουμε ήλιο συνέχεια στο μυαλό μας, η διάθεση της εποχής αισιόδοξη και “think pink”! Το ροζ, χρώμα της τρυφερότητας και της αγάπης χάρισε την αύρα του στον οινικό κόσμο και δημιούργησε τα ροζέ κρασιά. Στολίδια του παγκόσμιου αμπελώνα, ταιριάζουν με την άνοιξη και όχι μόνο, συνδυάζονται θαυμάσια με τη μεσογειακή κουζίνα, «συνδέουν» ένα τραπέζι με πολλές και διαφορετικές γεύσεις, είναι τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό trend. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τον «αισιόδοξο» κόσμο των ροζέ του ελληνικού αμπελώνα!

rose-de-xinomavro-thymiopoulos-vineyards.jpg
Rose de Xinomavro 2019, Thymiopoulos Vineyards
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος διάλεξε μια αδιαφανή, σκούρα φιάλη για να κλείσει τον θησαυρό που μπορεί να χαρίσει ο εσωτερικός κόσμος ενός Ροζέ από Ξινόμαυρο. Το αρωματικό του μπουκέτο έχει στοιχεία κόκκινων φρούτων, όπως άγρια φράουλα, κράνα, μαύρο κεράσι και βατόμουρο, αλλά και μικρές πινελιές ώριμης ντομάτας, που κάνουν εμφανή τη δομή του Ροζέ σώματος από Ξινόμαυρο. Γλυκά μπαχαρικά όπως η βανίλια, υποδεικνύουν την οινοποίηση σε δρύινα βαρέλια. Το στόμα διαθέτει μέτριο όγκο με τις τανίνες να εμφανίζονται ως κομπάρσο ενώ η λιπαρή υφή ισορροπεί με την τραγανή οξύτητα. Γευστικά χαρακτηριστικά λιαστής ντομάτας και κόκκινων φρούτων θυμίζουν πως δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ροζέ αλλά για ένα «Rose de Xinomavro». Μπορείτε να βρείτε και την ακόμα πιο παλαιωμένη εκδοχή του,  Rose de Xinomavro 2007!

 

 

01.002.048.jpg
L’ esprit du Lac, Κτήμα Κυρ-Γιάννης

Μια ροζέ ετικέτα από ξινόμαυρο με γαλλική φινέτσα! Λαμπερό και ροζ-σομόν χρώμα με ελαφριές πορτοκαλί ανταύγειες και αρώματα που θυμίζουν λευκόσαρκο ροδάκινο, μικρά βερίκοκα και άγριες φράουλες καθώς και ελαφριές νύξεις ώριμης φυτικότητας, όπως φύλλα ντομάτας και μανιτάρια. Το μέτριο σε όγκο σώμα του, σε συνδυασμό με το απαλό άγγιγμα λιπαρότητας και τη δροσιστική οξύτητά του, χαρίζουν στιγμές απόλαυσης σε όσους το προτιμήσουν.

idylle.jpg
Idylle d’ Achinos, La Tour Melas
Το οινοποιείο που έγινε η «μικρή Γαλλία» του ελληνικού αμπελώνα! Η φινέτσα, και η αισθητική εμφανίζονται ήδη  από το μπουκάλι, στη συνέχεια ο εσωτερικός κόσμος του «Idylle d’Achinos» είναι ικανός να σε ταξιδέψει ως την Προβηγκία! Ένα ιδιαίτερο ροζέ που προέκυψε από το blend των δημοφιλών ποικιλιών του Ροδανού Syrah, Grenache, αλλά και το Νεμεάτικο Αγιωργίτικο. Στη μύτη συναντάς κομψά αρώματα από ροδοπέταλα, κόκκινα κεράσια, φρέσκιες φράουλες και πινελιές κόκκινου μήλου. Το μπουκέτο συμπληρώνεται με νύξεις λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και νότες φλούδας πορτοκαλιού. Η δροσιστική οξύτητα του είναι εμφανής και ισορροπημένη, ενώ οι γευστικές του διαδρομές περιλαμβάνουν νότες από κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια, φράουλες, και λευκόσαρκο ροδάκινο. Μακρά επίγευση με έντονο τον φρουτώδη χαρακτήρα.

01.001.096.jpg
1/3000, Οινοποιία Ε.Τsantali
Η απόλυτη ποικιλία για να πλάσει κανείς ένα ροζέ κρασί είναι το Grenache Rouge! Γι’ αυτό, η οινοποιεία Tsantali, δημιούργησε μια limited selection φιάλη με την υπογραφή του Grenache, που κυκλοφορεί στην αγορά μόνο σε 3000 φιάλες. Στην όψη έχει ένα απαλό ροζ-σομόν χρώμα, στη μύτη κυριαρχούν φίνα αρώματα φραγκοστάφυλου και φράουλας που συνοδεύονται από μια ντελικάτη αίσθηση λεμονιού καθώς επίσης και από ένα ήπιο άγγιγμα ορυκτότητας και αρμύρας. Μέσα από το ξηρό του στόμα και τον δροσιστικό χαρακτήρα της οξύτητάς του, ξεπροβάλλουν και στοιχεία κόκκινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Πρόκειται για ένα κρασί «πασπαρτού», που ταιριάζει ιδανικά σε όλες τις στιγμές της ημέρας. Γίνε και εσύ ένας από τους 3000!

lexisgris.jpg
Lexis G Sur Lie, Οινοποιείο Ζαχαριάς
Ένα ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο, τι καλύτερο; Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η τάση των οινοποιών να δίνουν τον λόγο στην ερυθρωπή ποικιλία Μοσχοφίλερο να διηγηθεί τη «ροζέ» της εμπειρία! Στην όψη διαθέτει μια απαλή σομόν απόχρωση. Στη μύτη απλώνεται ένας δρόμος από ροδοπέταλα, κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το κεράσι, γιασεμί, μανταρίνι και λουκούμι. Μετά από το πρώτο ευχάριστο αρωματικό «σοκ» ακολουθεί αντάξια ένα στόμα με λιπαρή υφή, μέτριο σώμα, και αναζωογονητική οξύτητα. Οι αρωματικές του δυνατότητες αφήνουν να εννοηθεί η παρουσία των ζυμών που σε συνδυασμό με τα αρώματα φράουλας και κερασιού καταλήγουν σε μια ευχάριστη τριανταφυλλένια αίσθηση.

01.283.005.jpg
Νεγκόσκα Ροζέ, Κτήμα Τάτση
Η Νεγκόσκα από τους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες του κτήματος Τάτση στη Γουμένισσα, προβάλλει μια άλλη πτυχή του εαυτού της, ακολουθώντας κι αυτή το σύνθημα «Think pink». Στην όψη παρουσιάζει ένα βαθύ χρώμα με ροδαλές αποχρώσεις. Μόλις το κρασί «ανοίξει», αναδύεται στο ποτήρι μια ιδιαίτερη αρωματική ισορροπία ανάμεσα σε στοιχεία φράουλας, νεραντζιού και κερασιού, φλούδας εσπεριδοειδών αλλά και αρώματα που θυμίζουν γλυκό του κουταλιού. Η αρωματική παλέτα καταλήγει σε αρώματα κανέλας με ελαφριές πινελιές μελιού, καθώς και σε μια υπέροχη βοτανικότητα που θυμίζει μέντα. Στο στόμα ο τανικός του χαρακτήρας εμφανίζεται αμυδρά, θυμίζοντας διακριτικά την ερυθρή καταγωγή της ποικιλίας. Η οξύτητα του είναι απόλυτα ισορροπημένη και συνοδεύεται από πλούσια γευστικά στοιχεία κόκκινων φρούτων, τομάτας, και κανέλας. Σίγουρα είναι ένα διαφορετικό, μα και «μεγάλο» ροζέ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ