- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
«Πεσούσα Δρυς», ένα κρασί για το δέντρο που χάθηκε
Μια ετικέτα με συγκινητική ιστορία
Το Γιανακοχώρι, το ιστορικό κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη μετονομάζεται σε «Πεσούσα Δρυς» ως φόρος τιμής στο δέντρο- σύμβολο του κτήματος
Κάθε κρασί του κτήματος Κυρ-Γιάννη παίρνει την ονομασία του από μια πραγματική ιστορία. Έτσι βαφτίστηκαν μια «Μπλε αλεπού» που εμφανίστηκε στους αμπελώνες υπό το φως της πανσελήνου, ένα «Μπλε Τρακτέρ», που βρέθηκε σε μια παλιά αποθήκη του κτήματος, «Δυο Ελιές» που οριοθετούσαν τρία εμβληματικά για το κτήμα αμπελοτεμάχια. Η τελευταία ιστορία-ονοματοδοσία, όμως, δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο οι προηγούμενες. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 μια σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσα στις πόλεις που πλήγηκαν και η Νάουσα, όπου βρίσκεται το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Με αποτέλεσμα να ξεριζωθεί η υπεραιωνόβια δρυς, σύμβολο του κτήματος εδώ και χρόνια (είναι το όμορφο κόκκινο δέντρο που βλέπουμε στην ετικέτα).
Χάρη σε ένα ευλογημένο γύρισμα της τύχης, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Κτήμα Κυρ Γιάννη και να μοιραστώ ένα γεύμα με τους ανθρώπους του κάτω ακριβώς από αυτό το δέντρο. Ήταν γλυκός Σεπτέμβρης, το απαλό αεράκι χάιδευε τα φύλλα και το τεράστιο δέντρο έβγαζε το δικό του μουρμουρητό. Όλοι μίλαγαν για εκείνο. Το έδειχναν περήφανοι και μας εξιστορούσαν το πώς και το γιατί βρήκε τη θέση του στο λογότυπο. Για εκείνους, δεν ήταν ένα δέντρο, ήταν κομμάτι της ιστορίας τους.
«Η δρυς στεκόταν δίπλα στον Πύργο πάνω από 100 χρόνια», λέει ο κ. Στέλιος Μπουτάρης. «Έγινε το σύμβολο της Κυρ-Γιάννη κοσμώντας το λογότυπο και τις ετικέτες των κρασιών. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δώσουμε πάλι ένα όνομα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, έτσι ώστε να τιμήσουμε ένα σύμβολό μας. Μέσα από ένα “κακό”, πάντα πρέπει να βρίσκουμε ένα “καλό”, κι αυτό κάναμε κι εμείς. Το σίγουρο είναι ότι η δρυς θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας».
Έτσι, λοιπόν, το Γιαννακοχώρι, το πρώτο κρασί του κτήματος Κυρ- Γιάννη, που λανσαρίστηκε το 1992 παίρνει πλέον την ονομασία “The Fallen Oak” ή αλλιώς «Η Πεσούσα Δρυς» ως φόρος τιμής στο δέντρο που χάθηκε. Πρόκειται για το πιο κλασικό κρασί του Κτήματος, αλλά και της Ελλάδας καθώς έχει αποδείξει πλέον τη διαχρονική αξία του. Ένα κλασσικό χαρμάνι από Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah, μαλακό, δομημένο, μεστό και μοναδικό σαν το υπεραιωνόβιο δέντρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.