Θεματα

3 απλοί τρόποι για να μην χαλάνε οι μπανάνες σου πολύ γρήγορα

Πάλι δεν πρόλαβες και σου «μαυρίσανε»;

Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καλό είναι να έχεις πάντα μπανάνες γιατί κάνουν καλό στην υγεία. Φρόντισε όμως να διατηρείς τη φρεσκάδα τους

Οι μπανάνες είναι πεντανόστιμες. Είναι και μια ιδανική επιλογή χορταστικού και υπερ-θρεπτικού σνακ για κάθε ώρα της ημέρας χάρη στα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν, όπως κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνες Β και, φυσικά, άφθονες φυτικές ίνες. Γι’ αυτό κι εσύ φροντίζεις να έχεις πάντα μπανάνες στο σπίτι… μόνο και μόνο για να κάνεις κάθε φορά την ίδια απογοητευτική διαπίστωση: δεν τις προλαβαίνεις, χαλάνε πολύ γρήγορα.

Και ενώ υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσεις τις παραγινωμένες, μαυρισμένες μπανάνες σου -που γίνονται πιο μαλακές και πιο γλυκές, άρα ότι πρέπει για ένα κέικ, ένα σμούθι ή μέσα στη βρώμη- υπάρχουν και αυτοί που θα παρατείνουν τη μικρή περίοδο φρεσκάδας τους, ώστε να τις απολαμβάνεις ως είναι, έστω και για μερικές μέρες ακόμα.

3 τρόποι για να διατηρήσεις τις μπανάνες σου για περισσότερο καιρό

΄Φωτογραφία: Eiliv Aceron/ Unsplash

1. Φύλαξέ τις σε δροσερό, ξηρό μέρος (ή στο ψυγείο όταν έχουν ωριμάσει εντελώς)

Η υγρασία και η ζέστη επιταχύνουν τη δράση μικροοργανισμών και άλλων παραγόντων που προκαλούν το μαύρισμα και τη σήψη, γι’ αυτό δεν θέλεις να αφήσεις τις μπανάνες πάνω στον πάγκο της κουζίνας ακριβώς εκεί που πέφτει ο ήλιος… Ούτε σε σημεία κοντά στον φούρνο ή το ψυγείο, γιατί αυτά εκπέμπουν θερμότητα.

Ιδανικά, η θερμοκρασία φύλαξης πρέπει να είναι γύρω στους 12°C. Επειδή όμως δεν μπορείς να ρυθμίζεις έναν θερμοστάτη πάνω από τις μπανάνες, οτιδήποτε πιο δροσερό από τη συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου θα βοηθήσει να καθυστερήσει η ωρίμαση. Ανάλογα με το χώρο, λοιπόν, μπορείς να τις βάλεις σε ένα τροφοντούλαπο ή σε ένα σκιερό σημείο του πάγκου, ακόμα και στο τραπέζι της κουζίνας, αρκεί να μην το βλέπει φως.

Όταν οι μπανάνες σου είναι εντελώς ώριμες, θα κερδίσεις μία-δυο μέρες ακόμα βάζοντάς τις στο ψυγείο. Μην πανικοβληθείς με την αλλαγή στην όψη. Η ψύξη θα μαυρίσει τη φλούδα, αλλά το εσωτερικό θα μένει λαχταριστά ανέπαφο. Να θυμάσαι όμως: μην βάζεις τις μπανάνες στο ψυγείο πριν ωριμάσουν, γιατί έτσι μπλοκάρεις τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμασης και θα καταλήξουν με περίεργη γεύση και αλευρώδη υφή.

2. Τύλιξε τα κοτσάνια και φύλαξέ τις μακριά από άλλα φρούτα

Για να περιορίσεις την έκθεση τους στην αιθυλένη, μια «αόρατη» φυτική ορμόνη που εκλύουν ορισμένα φρούτα και η οποία επιταχύνει (ή επιβραδύνει) την ωρίμαση. Στην περίπτωση της μπανάνας, όχι μόνο παράγουν οι μπανάνες αιθυλένη, αλλά είναι και εξαιρετικά ευαίσθητες σε αυτήν. Επομένως, μειώνοντας την έκθεσή τους σε αυτή, τις διατηρείς φρέσκιες περισσότερο. Η αιθυλένη βγαίνει, κυρίως, από το κοτσάνι. Αν το τυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη που θα στερεώσεις με ένα λαστιχάκι, παγιδεύεις το αέριο και εμποδίζεις να επηρεάσει τον υπόλοιπο καρπό. Αυτό μπορεί να σου χαρίσει περίπου μία-δυο μέρες επιπλέον φρεσκάδας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, κράτησε τις μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα που επίσης εκλύουν αιθυλένη, όπως μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα, αχλάδια, αβοκάντο, πιπεριές, ντομάτες και πεπόνια (φροντίζοντας να μην είναι μαζί ούτε στο ψυγείο).

3. Κρέμασε τις μπανάνες

Φωτογραφία: Doğan Alpaslan DEMİR/ Unsplash

Τα μαυρισμένα, μαλακά σημάδια στις μπανάνες δεν είναι μόνο αντιαισθητικά, αλλά επιταχύνουν και τη σήψη. Ένας απλός τρόπος να τα αποφύγεις είναι να κρεμάς τις μπανάνες σου σε κάποιο γατζάκι, αντί να τις ακουμπάς πάνω σε επιφάνειες της κουζίνας. Η μεμονωμένη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία τις κάνει να «μελανιάζουν» πιο γρήγορα. Το ίδιο θα συμβεί και στη φρουτιέρα που συχνά πιέζονται άνισα και ενδέχεται να ωριμάζουν διαφορετικά στα σημεία: να έχουν, για παράδειγμα, πράσινη κορυφή αλλά κίτρινη βάση, λόγω του βάρους άλλων φρούτων από πάνω τους. Το αποτέλεσμα; Μέχρι να είναι έτοιμο ένα μέρος για κατανάλωση, άλλο τμήμα έχει ήδη «παραγίνει». Όταν όμως είναι κρεμασμένες στον αέρα, δεν ταλαιπωρούνται για να αποκτήσουν μαύρα σημάδια και ωριμάζουν και πιο ομοιόμορφα.

Το κρέμασμα βοηθά επίσης να αποφύγεις τα κλειστά, περιορισμένα μέρη (όπως πλαστικές σακούλες), αφού εκεί θα εγκλωβίζεται η αιθυλένη δρώντας πιο άμεσα. Συνδυάζοντας το τύλιγμα των κοτσανιών με το «ελεύθερο» κρέμασμα, μεγιστοποιείς τη διάρκεια ζωής τους.