Θεματα

Τι είναι το Tuna Melt; Βρήκαμε το αμερικανικό σάντουιτς σε 4 αθηναϊκά στέκια και το φτιάχνουν υπέροχο!

Ένα από τα πιο αγαπημένα σάντουιτς στις ΗΠΑ εμφανίστηκε και στην Αθήνα

Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι είναι το Tuna Melt σάντουιτς και πού θα το βρεις

Το Tuna Melt είναι ένα σάντουιτς με τόνο και λιωμένο τυρί, από τις πλέον κλασικές συνταγές της αμερικάνικης κουζίνας. Τα σάντουιτς με τόνο ήταν ήδη δημοφιλή στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και άρχισε η κονσερβοποίηση στην Αμερική. Για την εργατική τάξη ήταν ένα φτηνό, νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, που μπορούσε να πάρει μαζί της στα εργοτάξια ή στις βιοτεχνίες. Επιπλέον, τόνο σε κονσέρβα μπορούσες να βρεις παντού και δεν κόστιζε πολύ. Από το απλό αυτό όμως σάντουιτς με τόνο μέχρι την υπερπαραγωγή που ακούει στο όνομα Tuna Melt η ανθρωπότητα χρειάστηκε σχεδόν μισό αιώνα για να φτάσει.

Πώς δημιουργήθηκε το Tuna Melt σάντουιτς;

Η ιστορία θέλει το Tuna Melt να δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όταν ένας μάγειρας στην κουζίνα ενός εστιατορίου αναποδογύρισε κατά λάθος ένα μπολ γεμάτο τονοσαλάτα πάνω σε ένα σάντουιτς με τυρί που ψηνόταν εκείνη τη στιγμή στη γκριλιέρα. Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι αληθινή, μπορεί και όχι – κανείς δεν είναι βέβαιος. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτό το σάντουιτς είναι εδώ και δεκαετίες από τα πιο αγαπημένα της Αμερικής. Και σιγά-σιγά κατακτά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κλασική συνταγή του Tuna Melt

Τα βασικά συστατικά για ένα κλασικό Tuna Melt είναι ψωμί, τυρί (συνήθως τσένταρ), σέλερι, μαγιονέζα και τόνος σε κονσέρβα. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι πειραματισμοί και… δεν έχουν τέλος. Πάντως, μέσα σε όλες αυτές τις συνταγές που υπάρχουν κάτι μένει πάντα το ίδιο και αυτό είναι ένα λαχταριστό κύμα λιωμένου τυριού σε συνδυασμό με μια ανάλαφρη, δροσερή τονοσαλάτα. Μπορεί ο συνδυασμός τυριού και ψαριού να σου ακούγεται περίεργος. Το καταλαβαίνω. Αλλά μην απορρίψεις την ιδέα πριν δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω σάντουιτς.

Τα Tuna Melt της Αθήνας

Κόμνα Τράκα

Το Κόμνα Τράκα βρίσκεται σε ένα κυψελιώτικο πεζόδρομο μια ανάσα από την Πατησίων. Είναι ένα απλό, συνοικιακό μαγαζί, που όμως δεν σερβίρει τίποτα λιγότερο από το τέλειο. Τα πάντα, από τον καφέ και τα ποτά του, μέχρι τα μικρά πιατάκια που βγάζει ως τσιμπολόγημα είναι απλώς  άψογα. Την πρώτη φορά που κατάλαβα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ ήταν όταν δοκίμασα το Tuna Melt που φτιάχνει ο Σταύρος Συγγρός. Ο Σταύρος έχει περάσει από όλες τις γαστρονομικές πρωτεύουσες του πλανήτη (Λονδίνο, Oaxaca, Βαρκελώνη, San Sebastian) πριν γίνει ο σεφ του Κόμνα Τράκα. Η ιδέα για το Tuna Melt του ήρθε από ένα ωραίο bistrot στο Soho όπου εργαζόταν ως μάγειρας. «Δίναμε τόσα πολλά σάντουιτς, που δεν προλαβαίναμε!», μου λέει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν εκείνο το σάντουιτς στο Soho. Αλλά αποκλείεται να ήταν καλύτερο από τη συνταγή για Tuna Melt του Σταύρου. Τόνος με μπαχαρικά, γενναιόδωρα λιωμένο τυρί, και (το κερασάκι) βούτυρο κλαριφιέ για να ψηθεί το σάντουιτς στον έβδομο ουρανό. Το βρίσκεις καθημερινά στον πρωινό κατάλογο του Κόμνα Τράκα, από τις 10.00 έως τις 14.30. Κομνά Τράκα 2, Κυψέλη

Nosh

Ο Λίνος Ιερίδης μαζί με τη γυναίκα του, την Άντζυ Γεωργακοπούλου, έχει ταξιδέψει τον μισό πλανήτη. Στα ταξίδια τους έχουν πάντα για πυξίδα το φαγητό. Αν με ρωτάτε, ήταν μάλλον επόμενο να ανοίξουν αυτό το φίνο σαντουιτσάδικο στην οδό Καψάλη. Το Nosh είναι περισσότερο γνωστό για τα Lobster Rolls, τα εκλεκτά σάντουιτς με αστακό που φτιάχνει στην εντέλεια. Έχει όμως και ένα έξοχο Tuna Melt, στην κλασική εκδοχή του: τόνος, μαγιονέζα, κάπαρη, αγγουράκι πίκλα και cheddar. Να δώσω μια συμβουλή; Πάρε μαζί και τα “Anjie’s favorite Corn Ribs", δηλαδή καλαμπόκι που κόβεται σε 8 λωρίδες, τηγανίζεται για λίγα λεπτά, πασπαλίζεται με μπαχαρικά και σερβίρεται καυτό με ένα λαχταριστό ντιπάκι (έπος!). Ταιριάζει τόσο πολύ με το Tuna Melt! Καψάλη 5, Κολωνάκι, 210 7228281

Armando

Η hot πιτσαρία του Κεραμεικού έγινε πασίγνωστη για τις πίτσες, αλλά και το… κουτί τους (υπέροχο, με το πορτρέτο του θρύλου Μαραντόνα και μια πίτσα γύρω από το κεφάλι του, σε ρόλο φωτοστέφανου). Το βράδυ έρχεσαι για πίτσες, μπίρες και μουσικάρες. Το πρωί, όμως, το Armando το σερβίρει το brunch του. Έχει διάφορα κρουασανάκια, κυρίως όμως έχει κάτι επικά σάντουιτς. Ανάμεσα τους και ένα τέλειο Tuna Melt με τόνο, μοτσαρέλα, τσένταρ, κάπαρη, πίκλα κρεμμύδι και μαγιονέζα. Ο Diego Armando Maradona, πιστεύω, θα ενέκρινε. Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός

Hygge

Αν αγαπάς το καλό ψωμί (και τις λιχουδιές) το Hygge, τον σκανδιναβικό φούρνο που άνοιξε η Anne Meurling στα Εξάρχεια, πιθανότατα τον ξέρεις. Ίσως, όμως, να μην έχεις δοκιμάσει ακόμα αυτό το εκπληκτικό Tuna Melt που κάνουν με το υπέροχο ψωμί τους. Είναι μια νόστιμη παραλλαγή, από τις πολλές που επιδέχεται η συγκεκριμένη συνταγή. Εδώ το φτιάχνουν με τόνο (προφανώς), αλλά και με γραβιέρα. Βάζουν ντομάτα και jalapenos, που δίνουν στο σάντουιτς μια πιπεράτη ένταση που του πάει πολύ. Τρως μπουκιά και νιώθεις αυτό το Hygge (σ.σ. η αίσθηση της ικανοποίησης που προκαλείται από τη θαλπωρή και τη γαλήνη), για το οποίο τόσο περηφανεύονται οι Σκανδιναβοί. Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια