- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι παίζει στην οδό Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο;
Οδός Μεναίχμου: Η νέα προσθήκη στον χάρτη διασκέδασης του Νέου Κόσμου που άλλαζει τη γειτονιά
Η οδός Μεναίχμου ήταν πάντα εκεί, πίσω από τις γραμμές του τραμ. Ένας ήσυχος δρόμος στον Νέο Κόσμο, πυκνοκατοικημένος, με οικογένειες και μικρά συνοικιακά μαγαζιά. Αν δεν έμενες εκεί εσύ ή κάποιος γνωστός σου, σπάνια τη διέσχιζες. Κι όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, συγκαταλέγεται στα talk of the town σημεία της πόλης για να βγεις για κρασί, Spritz ή μπίρα και να δοκιμάσεις ωραίους μεζέδες. Η αλλαγή ήρθε μέσα από μικρές, ανεπιτήδευτες κινήσεις ανθρώπων που αγάπησαν τη γειτονιά του Νέου Κόσμου και επένδυσαν σ’ αυτή με προσωπικότητα και όραμα.
Ένα ζυθοπαντοπωλείο στο Νέο Κόσμο
Στο πρώτο νούμερο της Μεναίχμου συναντάμε τον Άλντο να σερβίρει μπίρα με γεύση ντάκιρι φράουλα και Spritz στα τραπεζάκια του Baubo Bottleshop & Groceries. Πρόκειται για ένα μικρό bottleshop με εξειδίκευση στις craft μπίρες, κρασιά Eλλήνων παραγωγών και deli προϊόντα – ιδέα δύο αδερφών, της Ξένιας και της Ηλιάνας. Η αγάπη τους για την μπίρα και το hosting, μαζί με τ’ όνειρο τους να ανοίξουν κάποια στιγμή το δικό τους μαγαζί, τις έκανε να δουν με άλλο μάτι ένα παλιό καθαριστήριο ρούχων που παρέμενε κλειστό και σε κακή κατάσταση για δέκα χρόνια. «Καθώς πηγαίναμε στον φούρνο του Τάκη, στο Κουκάκι, για ψωμί, κάναμε μια παράκαμψη και πέσαμε πάνω σ’ αυτόν τον χώρο. Τον φτιάξαμε με πολλή προσωπική δουλειά και με στόχο να έχει κι ένα παραδοσιακό στοιχείο, γι’ αυτό και στα ράφια υπάρχουν από βιολογικά μέλια και μαρμελάδες μέχρι λούπινα, κι από κλασικά τουρσιά μέχρι φράουλες μέσα σε ξίδι».
Το πρώτο εστιατόριο της Μεναίχμου
Το Annie Fine Cooking λέγεται ότι ήταν το πρώτο εστιατόριο που άνοιξε επί της οδού Μεναίχμου, τράβηξε τα φώτα και ουσιαστικά κατατάχτηκε μεταξύ των γνωστών γαστρονομικών στεκιών της Αθήνας. Η Μαργαρίτα, η σομελιέ του μαγαζιού, τώρα κρατά στα χέρια της το πιο πολυσυζητημένο πιάτο της βραδιάς: ωμό λαβράκι με δροσουλίτες και πίκλα κεράσι. Χαμογελάει και λέει σχεδόν ψιθυριστά: «Δεν ξέρω αν θα το βρείτε αύριο…», γιατί εδώ το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά. Αυτό είναι και το μυστικό του Annie που ιντριγκάρει τους foodies και τους κάνει να επιστρέφουν ξανά και ξανά, αναζητώντας όχι απλώς φαγητό, αλλά τη μικρή έκπληξη της βραδιάς.
Μια spritzeria… γκρεκο-ρομάνα
Το Amore Spritzeria έχει κερδίσει τον τίτλο του αγαπημένου στεκιού των 30άρηδων στη Μεναίχμου. Λίγο τα καρό μπλε τραπεζομάντιλα, λίγο οι ιταλικές ετικέτες του Spritz, η ξύλινη μπάρα και το μωσαϊκό στο πάτωμα, και το σκηνικό θυμίζει κάτι ανάμεσα σε spritzeria της Φλωρεντίας και παλιό αθηναϊκό καφενείο που γνώρισε τα aperitivo.
Στο εσωτερικό επικρατεί μια γλυκιά ανακατωσούρα: κάποιοι στριμώχνονται για ένα Αperol ή για ένα ποτήρι Pinot Grigio, άλλοι ζητούν έξτρα πιάτο με banderillas (σουβλάκια με πίκλες, ελιές, ντοματίνια και αντζούγιες) κι άλλοι απλώς ψάχνουν το σωστό φως για να φωτογραφίσουν τη μεγάλη αφίσα της Μόνικα Μπελούτσι στον τοίχο.
Η Σκεύη, η ιδιοκτήτρια, είχε στο μυαλό της να φέρει στην Αθήνα την ιταλική ιεροτελεστία του aperitivo και να τη δέσει μ’ αυτό που εδώ αποκαλούμε χαλαρό «after work drink».
«Η Αθήνα πλέον δεν έχει παλμό μόνο στο κέντρο, αποτελείται από πολλά μικρά κέντρα. Άνθρωποι που έρχονται από τη Νέα Υόρκη ή από μέρη γνωστά για το night life τους, εντυπωσιάζονται! Ωστόσο κι εμείς σιγά σιγά –και καλώς, κατά τη γνώμη μου– προσαρμοζόμαστε στην ευρωπαϊκή τάση. Για παράδειγμα θέλουμε να κλείνουμε νωρίς για να είναι πιο αρμονική η συνύπαρξη των καταστημάτων και των κατοίκων μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς όπως αυτή».
Για Βοστυλίδι Οrange στους Επτά Μάρτυρες
Στους Επτά Μάρτυρες δύσκολα βρίσκεις τραπέζι αφού, είτε μέσα είτε έξω, επικρατεί σταθερά το αδιαχώρητο. Μεγάλες παρέες, φοιτητές και τουρίστες από τα γύρω Airbnb τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα φυσικά κρασιά (ελληνικά και γαλλικά), διαλεγμένα από μια λίστα που μετράει πάνω από 150 ετικέτες. Στα τραπέζια φτάνουν μεζέδες στην πιο δημιουργική και προσιτή τους εκδοχή: κάθε πιάτο κοστίζει 5 ευρώ, κάτι που ενθαρρύνει τις παρέες να δοκιμάσουν λίγο απ’ όλα, από στρείδια και σεβίτσε μέχρι φάβα, πατατοσαλάτα και απρόσμενα twist που παντρεύουν κουζίνες και διαθέσεις. Όσο νυχτώνει, η μουσική γίνεται και πιο δυνατή, μια μείξη από 70s ροκ και disco μέχρι ρεμπέτικα. Ένας από τους επτά συνιδιοκτήτες είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, ίσως να παίζει κι αυτό τον ρόλο του στη φήμη των Επτά Μαρτύρων. Ίσως, όμως, να είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας ωραίας ιδέας, που έγινε πράξη τη σωστή στιγμή, στο σωστό σημείο.
Τελικά, γιατί μας αρέσει η Μεναίχμου;
Γιατί δεν είναι άλλο ένα hot spot για όσους ψάχνουν ξέφρενο nightlife. Αποτελεί μια δροσερή προσθήκη στον χάρτη της διασκέδασης της πόλης, με ξεχωριστό χαρακτήρα, σαν Spritz στο ποτήρι και σαν γέλια στο πεζοδρόμιο.