Θεματα

Merci Chef: Οι πρωταγωνιστές της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας μας συστήνονται

Αστέρια Michelin, τίτλοι κύρους και αμέτρητες ώρες δημιουργίας σε γαλλικές κουζίνες

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Merci Chef: Οι πρωταγωνιστές της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας μας συστήνονται
Από αριστερά προς τα δεξιά: Alain Chartier, Eulalie Rus, Gilles Marchal

Merci Chef: Γνωρίστε τους προσκεκλημένους γάλλους σεφ της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας

Με αφορμή την Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Μαρτίου έως τις 21 Μαρτίου, ανοίγουμε ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου η γεύση γίνεται τέχνη και η παράδοση συναντά τη δημιουργία. Σπουδαίοι Γάλλοι σεφ και τεχνίτες της γεύσης έρχονται να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες, τα όνειρα και τα μυστικά τους - ιστορίες γραμμένες με άρωμα βουτύρου και νότες φρεσκοκομμένων βοτάνων. Καθένας τους κουβαλά μια μοναδική διαδρομή, γεμάτη αστέρια Michelin, τίτλους κύρους και αναρίθμητα πιάτα που έγιναν γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα της γαλλικής γαστρονομίας. Από τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής του Παρισιού ως τις ακτές της Βρετάνης και από τις αγορές της Προβηγκίας ως τις κουζίνες των μεγαλύτερων ξενοδοχείων, οι προσωπικές τους ιστορίες αποτυπώνουν την αστείρευτη αγάπη για την τέχνη της φιλοξενίας και της γεύσης. Ακολουθούν τα βιογραφικά τους, μικρά γαστρονομικά παραμύθια γεμάτα έμπνευση και πάθος.

Merci Chef: Γνωρίστε τους προσκεκλημένους γάλλους σεφ της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας

John Argaud 
Ο John Argaud, σεφ του ξενοδοχείου 5 αστέρων «Auberge Ostape» στα μαγευτικά Πυρηναία της Νότιας Γαλλίας, κουβαλά στις αποσκευές του μια διαδρομή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και εμπειρίες. Από τις κουζίνες της Χώρας των Βάσκων –στα εστιατόρια «Restaurant Ithurria», «Frères Ibarboure», «Hôtel du Castellet» και «Château de Brindos»– μέχρι το ιστορικό «Le Meurice» στο Παρίσι, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη μαγειρική του ταυτότητα. Το 2019, διακρίθηκε στον Bocuse d’Or France, κερδίζοντας την 5η θέση και επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του στον απαιτητικό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.

@john_argaud

John Argaud

Ophélie Barès 
Η Ophélie Barès, μια αληθινή αφηγήτρια της γεύσης, κινείται με φυσικότητα ανάμεσα στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και τη φωτογραφία, δύο πάθη που τη συντροφεύουν από την παιδική της ηλικία. Ο θείος της πρώτος τής «ψιθύρισε» την ιδέα να παντρέψει την αισθητική του φακού με τη δεξιοτεχνία του γλυκού, οδηγώντας τη σε μια συναρπαστική διαδρομή. Σπουδάζει στη σχολή FERRANDI Paris, μαθητεύει στο θρυλικό Le Meurice και εργάζεται σε εμβληματικά ξενοδοχεία, όπως το Ritz, το Shangri-La Paris και το Cheval Blanc στο Courchevel, δίπλα στον Yannick Alléno. Ως Σεφ Ζαχαροπλαστικής του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin «Auberge du Jeu de Paume» στη Chantilly, αναδεικνύεται το 2014 «Καλύτερη Σεφ Ζαχαροπλαστικής» από το LE CHEF και θριαμβεύει στη γαλλική τηλεοπτική εκπομπή «Ποιος θα είναι ο επόμενος μεγάλος ζαχαροπλάστης». Παριζιάνα στην καρδιά, άφησε την Chantilly για να επιστρέψει στο Παρίσι δίπλα στον Christophe Michalak ως executive chef των καταστημάτων του. Πολύ δραστήρια και γεμάτη ιδέες, δημιούργησε παράλληλα την εταιρεία συμβούλων/εκδηλώσεων «Nuage(s)». Το 2023 ιδρύει το «Encore – Atelier Baho» και βραβεύεται ως «Ταλέντο της Χρονιάς» από το «La Liste». Την ίδια χρονιά εκδίδει και το βιβλίο συνταγών της, βασισμένο στη χρήση αρωματικών βοτάνων στη ζαχαροπλαστική «Encore ! la pâtisserie aux herbes aromatiques» (Εκδόσεις Ulmer).

@ophelie.bares

Ophélie Barès

Alain Chartier
Ο Alain Chartier είναι ένας ζαχαροπλάστης που παντρεύει την τέχνη με την καινοτομία, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου το παγωτό, η σοκολάτα και τα μακαρόν γίνονται γευστικά ταξίδια. Από το 1997, όταν ίδρυσε τη δική του εταιρεία «FMR l’Art Glacé» στη Βαν της Γαλλίας, δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να εξελίσσεται. Τιμήθηκε με τον περίφημο τίτλο Meilleur Ouvrier de France (MOF) το 2000, ενώ οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ζαχαροπλαστικής και το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κατεψυγμένων Επιδορπίων στο Τορίνο. Τον Ιούνιο 2012 κατατάσσεται στο TOP 5 των Γάλλων παρασκευαστών παγωτού σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Gault και Millau. Στη συνέχεια, ανοίγει 7 καταστήματά βασισμένα στην ιδέα «Παγωτό / Σοκολάτα / Μακαρόν» με καινοτόμα παγωμένα επιδόρπια, πρωτότυπες μπάρες και καραμέλες σοκολάτας και νόστιμα και πολύχρωμα  μακαρόν. Τα καταστήματά του, από τη Βαν ως το Σαρζό, γίνονται σταθμοί μιας γλυκιάς διαδρομής γεμάτης καινοτόμα επιδόρπια. Παράλληλα, μέσα από τη Σχολή Επιδόρπιων που ίδρυσε το 2009, μοιράζεται τη γνώση του με επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας το πάθος του για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε διαρκή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.  Από το 1997 είναι σύμβουλος στις σχολές Valrhona, ENSP d’Yssingeaux, La Fruitière, καθώς και έχει γράψει και το βιβλίο « Glaces toute l'année» (Παγωτό όλο το χρόνο).

@alain_chartier_

Alain Chartier

Gauthier Denis 
Με περισσότερα από δέκα χρόνια αφοσίωσης στη ζαχαροπλαστική, ο ταλαντούχος σεφ έχει χαράξει τη δική του συναρπαστική διαδρομή στον κόσμο της γεύσης. Ξεκίνησε στο θρυλικό Plaza Athénée, δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως οι Alain Ducasse, Christophe Michalak και Angelo Musa, όπου η ακρίβεια και η δημιουργικότητα έγιναν δεύτερη φύση του. Στη συνέχεια, μοιράστηκε τη γνώση και το πάθος του στη διδασκαλία, στο Cordon Bleu Paris μαζί με τον Eric Briffard και στη Lenôtre Paris υπό τη διεύθυνση του Guy Krenzer, αναλαμβάνοντας το τιμόνι του τμήματος αρτοποιίας. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, συλλέγοντας τεχνικές, αρώματα και έμπνευση, που αποτυπώνει σήμερα στο εμβληματικό 3άστερο «Oustau de Baumanière», στο πλευρό του Glenn Viel. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε με σημαντικές διακρίσεις, όπως η 1η αλλά και η 3η θέση στο Coupe de France de la Boulangerie, το 2019 και 2022 αντίστοιχα, και το βραβείο «Καλύτερου Αρτοσκευάσματος της Χρονιάς» το 2024 από το «Fou de Pâtisserie».

@gauthier_denis

Gauthier Denis

Julien Hennote
Στο εστιατόριο «Pourquoi Pas» του ξενοδοχείου Castelbrac, στη μαγευτική Dinard της Βρετάνης, ο Julien Hennote συνθέτει ένα γαστρονομικό αφήγημα βαθιά συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τη γη που τον γέννησε. Με καταγωγή από τη γραφική Dinan, είναι ο μοναδικός σεφ της περιοχής με αστέρι Michelin, διάκριση που κατέκτησε το 2019, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο και το όραμά του. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Castelbrac, ο Hennote μαγείρευε με σεβασμό και πάθος, αντλώντας έμπνευση από τα νερά της Μάγχης και τους θησαυρούς της βρετανικής γης. Τα πιάτα του παντρεύουν τα δώρα της θάλασσας με τα προϊόντα της ενδοχώρας, σε μια κουζίνα που τιμά τη γεύση και τη φύση. Με αφοσίωση στην τοπική παραγωγή και στη βιωσιμότητα, συνεργάζεται στενά με παραγωγούς της περιοχής, πιστεύοντας πως ένα εστιατόριο πρέπει να αφηγείται την ιστορία του τόπου μέσα από κάθε μπουκιά.

@julien_hennote

Julien Hennote

Stéphane Jakic
Γεννημένος στο γραφικό Sully sur Loire της κεντρικής Γαλλίας, ο δρόμος της γεύσης άνοιξε μπροστά του στα 15 του χρόνια, όταν φόρεσε για πρώτη φορά ποδιά σε ένα μικρό εστιατόριο της Touraine. Από τότε, η μαγειρική έγινε για εκείνον τρόπος έκφρασης. Εργάστηκε σε φημισμένα εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία, από το «Aigle Noir» στο Φονταινεμπλώ ως το «The Richmond Hill» στο Λονδίνο και το «Beau Rivage» στην Ελβετία, εξερευνώντας διαφορετικές κουζίνες και φιλοσοφίες. Από το 2001, μεταδίδει τη γνώση και το πάθος του ως καθηγητής γαστρονομίας στην πασίγνωστη σχολή FERRANDI Paris, σχεδιάζοντας προγράμματα για επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύοντας διαρκώς, συναντά σεφ από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανταλλάσσει ιδέες, τεχνικές και πολιτισμούς, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Κάθε ταξίδι, κάθε γεύση, κάθε διάλογος, τροφοδοτεί την αστείρευτη αγάπη του για τη μαγειρική.

@stef_jakic_ferrandi

Stephane Jakic
Mignon de porc by Stéphane Jakic
Mignon de porc by Stéphane Jakic

Arnaud Larher
Γεννημένος στη γη της Βρετάνης,  ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης έκανε τα πρώτα του βήματα δημιουργώντας γλυκές ιστορίες με ζάχαρη και αλεύρι. Μαθητεύει δίπλα στον Michel Guilerm, έναν από τους κορυφαίους ζαχαροπλάστες της Βρέστης, και συνεχίζει το ταξίδι του στο Παρίσι, στο θρυλικό Peltier, το μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο της εποχής. Κατακτά την τεχνική τελειότητα στο Dalloyau και εξελίσσει την τέχνη του στη Maison Fauchon, όπου παραμένει πέντε χρόνια. Το 1997, βρίσκει το δικό του στέκι στη Μονμάρτη, ανοίγοντας με τη σύζυγό του Caroline τρία καταστήματα, δύο στην ίδια περιοχή και ένα τρίτο στην Rue de Seine στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η αποκορύφωση έρχεται το 2017, όταν κατακτά τον τίτλο «Meilleur Ouvrier de France Pâtissier», τη σπουδαιότερη διάκριση στη Γαλλία. Διεθνώς αναγνωρισμένος, με παρουσία από το Τόκιο ως το Μαρακές, εκδίδει το 2022 το βιβλίο του «Pâtisserie», αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία και το πάθος μιας ζωής αφιερωμένης στη γλυκιά τέχνη.

@arnaud_larher

Arnaud Larher
Plate by Arnaud Larher

Gilles Marchal
Ο Gilles Marchal κουβαλά μαζί του τη νοσταλγία των παιδικών χρόνων στο χωριό Laneuveville-aux-bois της Λωρραίνης, όπου η γιαγιά του, Jeanne, μαγείρευε τους θησαυρούς του αγροκτήματος και ο πατέρας του, σοκολατοποιός, έλιωνε σοκολάτα, κάτι που γέννησε μέσα του την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική. Σε ηλικία 15 ετών ακολούθησε το όνειρό του, μαθητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Claude Bourguignon και αργότερα στον Pit Oberweis στο Λουξεμβούργο. Το ταξίδι του τον οδήγησε σε κορυφαία ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ άφησε το στίγμα του ως βοηθός ζαχαροπλάστη για 4 χρόνια στο ξενοδοχείο Hôtel de Crillon, ως executive chef για 3 χρόνια στο ξενοδοχείο Plaza Athénée και για 7 χρόνια στο ξενοδοχείο Le Bristol και για 5 χρόνια ως διευθυντής διεθνούς δημιουργίας στο ζαχαροπλαστείο La Maison du Chocolat.Αφού εξελέγη Σεφ ζαχαροπλαστικής της χρονιάς το 2004 και βραβεύτηκε με το μετάλλιο της πόλης του Παρισιού το 2008, το 2014 βρίσκει το προσωπικό του καταφύγιο στη Μονμάρτη, όπου δημιουργεί την «Pâtisserie Gilles Marchal». Με εμπειρία 40 ετών και διεθνείς διακρίσεις, συνεχίζει να αφηγείται ιστορίες μέσα από γλυκές δημιουργίες, ενώ έχει συγγράψει τρία βιβλία αφιερωμένα στη ζαχαροπλαστική τέχνη.

@patisserie_gillesmarchal

Gilles Marchal
Plate by Gilles Marchal

Eulalie Rus
Η πορεία της είναι η απόδειξη πως τα αληθινά πάθη βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους. Σπουδάζοντας Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν και χτίζοντας μια καριέρα οκτώ χρόνων στον ασφαλιστικό τομέα, η καρδιά της χτυπούσε πάντα για τη θάλασσα και τους θησαυρούς της. Το 2017, έκανε το μεγάλο άλμα, αφήνοντας τη σταθερότητα για να ακολουθήσει το παιδικό της όνειρο: τα ψάρια και τα προϊόντα της θάλασσας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, ιδρύει την «Eulalie poissons & produits de la mer» στην ειδυλλιακή Isle-sur-la-Sorgue, πόλη του νομού Vaucluse της Νοτιοανατολικής Γαλλίας. Η προσήλωσή της στην ποιότητα και η βαθιά αγάπη της για τη δουλειά την οδήγησαν το 2023 στην ύψιστη διάκριση: τον τίτλο «Meilleur Ouvrier de France» στον τομέα της αλιείας, αναγνωρίζοντας τη δεξιοτεχνία και την αφοσίωσή της σε ένα επάγγελμα που μυρίζει αλάτι και θάλασσα.

@eulalie_rus_mof

Eulalie Rus

Η Athens Voice και το μηνιαίο συλλεκτικό περιοδικό Μίξερ είναι χορηγοί επικοινωνίας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.