- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Proveleggios 2.0: το γνωστό εστιατόριο σε νέα εποχή με σεφ τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη
Νέες ιδέες, νέο μενού, ίδια φιλοσοφία
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης αναλαμβάνει την κουζίνα του Proveleggios
«Ο Proveleggios, όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που τον στεγάζει, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό: θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφεύρει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να καταλήξει στη χαρτογράφηση του DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει – να γίνει η μήτρα του».
Η παραπάνω παράγραφος είναι από την ανακοίνωση του εστιατορίου, όταν ο Proveleggios άνοιγε για πρώτη φορά τις πόρτες του τέσσερα χρόνια πριν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλά συνέβησαν. Και παρά την πανδημία, τις καραντίνες και την αποχώρηση του Σωτήρη Κοντιζά λίγες εβδομάδες πριν, ο Provellegios ήταν και παραμένει πετυχημένη συνταγή. Τώρα, ήρθε η στιγμή «να επανευφεύρει τον εαυτό και το μενού του», ακριβώς όπως το είχε υποσχεθεί τότε, στην αρχή. Για να το κάνει, βάζει ένα νέο σεφ στην κουζίνα του: τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη.
Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι ο νέος σεφ στην κουζίνα του Provellegios
Τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη τον γνώρισα ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ταράτσα, την κουζίνα της οποίας επίσης διαφεντεύει. Έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, μπόλικη όρεξη και μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική. Εκείνη τη νύχτα, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα αναλάβει την κουζίνα του Proveleggios, τον ρώτησα τι σκοπεύει να κάνει με το μενού. Μου είχε απαντήσει πως δεν ξέρει ακόμα, πως είναι στο στάδιο της προεργασίας και των δοκιμών. Τώρα καταλαβαίνω το γιατί: «Τον Proveleggios τον αγάπησα πρώτα ως πελάτης γιατί έφτιαχνε από την αρχή νόστιμο και αληθινό φαγητό σε υψηλό επίπεδο. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα ότι θα τον αναλάβω και αρχικά είχα πολύ διαφορετική ιδέα για το μενού που θα έστηνα. Όταν ήρθα να γνωρίσω την ομάδα, όμως, με περίμενε μια έκπληξη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε πως εδώ ο κόσμος είναι οικογένεια», λέει ο ίδιος.
Και από αυτή την πρώτη εντύπωση γεννήθηκε η ιδέα για τη νέα κατεύθυνση του εστιατορίου. Ο Αλέξανδρος πέρασε την πρώτη του εβδομάδα όχι μαγειρεύοντας, αλλά μιλώντας με κάθε έναν από τους εργαζομένους και ρωτώντας τους ποιο είναι το πιάτο που θυμούνται περισσότερο από τα παιδικά τους χρόνια. Πάνω στις δικές τους απαντήσεις έστησε το νέο μενού. Ένα μενού ντελικάτο, με minimal γαστρονομική αισθητική που θυμίζει λίγο τη μαγειρική προσέγγιση της Σκανδιναβίας, αλλά είναι βασισμένο στις αναμνήσεις του Αλέξανδρου και όλης της ομάδας του Proveleggios.
Το νέο μενού στο εστιατόριο Proveleggios
Έτσι, θα δοκιμάσουμε πιάτα όπως τα μύδια με τα χόρτα γιαχνί. Το ταρτάρ μοσχάρι σε κανόλι με γεύση από γεμιστά. Έναν πετεινό στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται με τραχανόψωμο και σφέλα στα κάρβουνα. Πιπεριές στον ξυλόφουρνο. Mac ‘n’ cheese με χειροποίητες γκόγκες. Και μια τριλογία πιάτων με τον τίτλο “Brainstorming” – αυτό είναι ανάμνηση του σεφ και το όνομα που του έδωσε, μόνο τυχαίο δεν είναι: ένα από τα τρία πιάτα μοιάζει με, αλλά και περιέχει μυαλό.
Τη νέα εποχή του Proveleggios ακολουθεί και το μπαρ. «Ωραία τα fermentations, αλλά όχι αυτοσκοπός», λέει η bar manager Πόπη Σεβαστού (και την ευχαριστούμε για αυτό). Η φιλοσοφία του μπαρ τώρα είναι η φράση «επιστροφή στη γεύση». Πέντε βασικές κατηγορίες κοκτέιλ, με μία από αυτές να είναι εντελώς καινούργια για τον Proveleggios… Πρόκειται για τα desserts, δηλαδή ποτά για γλυκό ξεκίνημα ή για κλείσιμο του γεύματος.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, μένει να τα δοκιμάσουμε. Καλή επανεκκίνηση.
Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, 210 5234749
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.