Θεματα

Matcha Latte: Το ρόφημα που "τρεντάρει" στο Tik Tok και σε ποια coffeeshops της Αθήνας θα το πιεις

Τι ξεχωριστό έχει το ρόφημα που αγαπούν οι influencers του εξωτερικού και που μπορείς να το βρεις στην Αθήνα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
48’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Matcha Latte
© Jason Leung / Unsplash

Τι είναι το Matcha Latte και που θα το βρεις στην Αθήνα

Aπό την Ιαπωνία στη Ηοllywood κι από εκεί στην Ευρώπη. Το "matcha latte" ρόφημα, μπορεί να έχει φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά του κόσμου εδώ και χρόνια, όμως στα social media "τρεντάρει" σήμερα περισσότερο από ποτέ ενώ σιγά σιγά αποκτά και το δικό του κοινό στην Αθήνα. 

Influencers, tiktokers, youtubers, μοντέλα, διατροφολόγοι, foodies και ακόλουθοι του vegan και "healthy" τρόπου ζωής, κυκλοφορούν με ένα ποτήρι με το χαρακτηριστικό πράσινο υγρό, δεν διστάζουν να το φωτογραφίσουν και να το αναρτήσουν όπου το βρουν και μοιράζονται με το κοινό τους συνταγές που δείχνουν πως παρασκευάζουν οι ίδιοι το αγαπημένο τους ρόφημα. Τόσο στην Νέα Υόρκη και το L.A όσο και πιο κοντά μας όπως στο Βερολίνο και το Άμστερνταμ, υπάρχουν matcha cafes, που εξειδικεύονται στην παρασκευή του. Τί είναι όμως το matcha latte και γιατί φιγουράρει στα trends; Το εντυπωσιακό, πότε απαλό φυστικί κι άλλοτε βαθύ πράσινο χρώμα του, είναι από μόνο του "instagramic" θα λέγαμε, οι λόγοι όμως που το συγκεκριμένο ρόφημα έχει κατακτήσει τον πλανήτη είναι περισσότεροι.

Η ιστορία του matcha latte

Λέγεται πως κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ (618-907 μ.Χ.) οι Κινέζοι άρχισαν για πρώτη φορά να αλέθουν τα φύλλα τσαγιού με αποτέλεσμα να παράγεται αυτή η λεπτή πράσινη σκόνη που γνωρίζουμε ως matcha. Οι βουδιστές μοναχοί το προτιμούσαν καθώς θεωρούσαν πως βελτίωνε τη συγκέντρωση τους κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Τον 12ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Καμακούρα, το Matcha εισήχθη στην Ιαπωνία από τον βουδιστή μοναχό Eisai και σιγά σιγά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής ιεροτελεστίας του τσαγιού. Από τότε το matcha χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στην Ιαπωνία, στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

@yuuuuto38

抹茶好きな人あつまれ🍵🙋‍♂️ 東京で食べれるおすすめ抹茶スイーツ10個まとめてみた! ①寿清庵「抹茶ティラミスクレープ」 ②butter「抹茶カヌレ&抹茶ラテ」 ③ななや青山「濃さの変わる7種抹茶チョコ」 ④かぐらちゃか「宇宙一濃い抹茶ラテ」 ⑤KITASANDOkissa「濃厚抹茶プリン」 ⑥寿清庵茶室「とろける抹茶フレンチトースト」 ⑦茶寮翠泉「出来たて抹茶わらび餅」 ⑧saten「3層抹茶みるくプリン」 ⑨THEMATCHATOKYO「抹茶がけジェラート」 ⑧氷おばけ「抹茶エスプーマかき氷」 #東京グルメ #matcha #japanesefood

♬ セブンティーン - YOASOBI

Τα οφέλη του matcha latte

Πρόκειται για μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, και αμινοξέα, σε υψηλότερη συγκέντρωση από άλλους τύπους τσαγιού. Δίνει ενέργεια και προάγει τη διανοητική διαύγεια και την ηρεμία (...καλά το κατάλαβαν οι μοναχοί). Ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθά στη διαχείριση του βάρους και παρά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη δεν υπάρχουν οι χαρακτηριστικές παρενέργειες μετά την κατανάλωση καφέ, όπως η νευρικότητα. Οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι Μatcha, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ σύμφωνα με έρευνες, όσοι το πίνουν τακτικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

@emthenutritionist

This is my favourite way to drink matcha, it even converted my boyfriend who thinks matcha tastes like pond 🫶🏻 You will need Ice 250ml coconut milk 1/2 heaped tsp matcha I swear by Jenki. My code JENKIEMILY10 gets you 10% off, not an ad) 2 tsp collagen (I use my vitamins unflavoured) Drop of vanilla sweetener Warm, not boiling water Simply pop the water onto boil. Fill your glass with ice. Add coconut milk and sweeten. Whisk the matcha with the collagen. Pour over 2-3 tbsp warm water, whisk in a zig zag motion until frothy. Pour into the coconut milk. Enjoy. #matcha #matchalatte #healthydrink

♬ Lofi - Domknowz

Πώς να φτιάξεις στο σπίτι σου matcha latte

Είτε παγωμένο είτε ζεστό, μπορεί να το φτιάξει όποιος θέλει στο σπίτι του, αρκεί να ανακατέψει με το chasen (το ειδικό αναδευτήρι για matcha) ή μιξεράκι χειρός για περίπου 30 δευτερόλεπτα, σκόνη matcha με νερό. Έπειτα προσθέτει ζεστό γάλα και φτιάχνει αφρό με τον ίδιο τρόπο που δημιουργεί και το αφρόγαλα. Οποιοδήποτε είδος γάλατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά θεωρείται οτι τα φυτικά ταιριάζουν περισσότερο, για παράδειγμα το γάλα βρώμης. Το αποτέλεσμα που προκύπτει πρέπει να έχει βελούδινη υφή-χωρίς κόκκους, και να μην είναι πικρό, κάποιος που επιθυμεί ωστόσο, μια πιο γλυκιά γεύση μπορεί να προσθέσει μέλι ή σιρόπι αγαύης ενώ εύκολα μετατρέπεται από ζεστό σε κρύο ρόφημα, με την χρήση κρύου γάλατος και πάγου, και αλλάζοντας την κούπα σε γυάλινο ποτήρι.

Η γεύση του δεν θυμίζει καθόλου καφέ, ούτε όμως και τσάι. Σε κάποιους αφήνει μια ξεκάθαρη γεύση βοτανικότητας -θυμίζει γρασίδι δηλαδή-, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τους αφήνει μια έντονη θαλασσινή αίσθηση. Η τιμή του είναι αρκετά πιο ανεβασμένη από το κοινό τσάι, κι αυτό επειδή θεωρείται ένα premium προιόν, όπου η συγκοιμιδή του γίνεται με το χέρι.

Που θα βρεις matcha latte στην Αθήνα

Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά 12 στέκια σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, που όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς τους στα social, λατρεύουν να σερβίρουν ζεστό ή παγωμένο matcha latte.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ