Θεματα

Τα πάντα γύρω από το αυγό

Πώς να επιλέξετε και πώς να συντηρήσετε σωστά τα αυγά με τα tips του Στέλιου Παρλιάρου

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 5
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς να επιλέξετε και πώς να συντηρήσετε σωστά τα αυγά

Μίξερ #5: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την επιλογή φρέσκου αυγού

Εκ πρώτης όψεως, τίποτα δεν μοιάζει τόσο πολύ με ένα αυγό... όσο ένα άλλο αυγό. Ξέρετε όμως τι ακριβώς αγοράζετε; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας σχετικά με την κατανόηση των ετικετών, τη διαπίστωση της φρεσκάδας τους αλλά και τη φροντίδα τους.

Από τι αποτελείται ένα αυγό; 

Kέλυφος: Αποτελεί τη φυσική προστασία του αυγού. Η ανθεκτικότητά του εξαρτάται από την ηλικία των ορνίθων και από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχονται στις τροφές τους (βιταμίνη D, φώσφορος, μαγγάνιο, ασβέστιο). Αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, την ίδια ουσία από την οποία δομούνται τα μάρμαρα και η κιμωλία.
Aσπράδι: Παχύρευστο διαφανές υγρό. Aποτελεί το 67% του βάρους του αυγού και περιέχει πάνω από το μισό της συνολικής πρωτεΐνης του. Αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη αλβουμίνη.
Kρόκος: Πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα. Αποτελεί το 33% του βάρους του αυγού. Περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών (μεγάλη ποσότητα βιταμινών όπως Α, D, Ε). 
Χάλαζα: Ο ινώδης ιστός που εκτείνεται καθ’ ύψος ενός αυγού. Συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.
Αεροθάλαμος: Ο αέρας που υπάρχει μέσα στο αυγό. Όταν γεννιέται ένα αυγό είναι ζεστό. Όσο κρυώνει συστέλλεται και έτσι δημιουργείται ο αεροθάλαμος. 

Ποια είναι τα συστατικά του αυγού; 


Κάθε αυγό περιέχει:
6 γραμμάρια πρωτεΐνης
4-5 γραμμάρια λίπους
1 γραμμάριο υδατανθράκων
213 mg χοληστερόλης

Από τι καθορίζεται το χρώμα του κρόκου;

Από το πώς τρέφεται η κότα. Αν είναι ανοιχτόχρωμος ο κρόκος (πιο κίτρινος), τότε η κότα τρέφεται με στάρι ή κριθάρι, ενώ αν είναι εντονότερος (πορτοκαλί), τότε προτιμά το καλαμπόκι.

Από τι εξαρτάται το πόσο νόστιμο είναι ένα αυγό; 

Εκτός από τη φρεσκάδα, εξαρτάται και από την τροφή της κότας. Όσο πιο κοντά στη φυσική (χόρτα, καλαμπόκι), τόσο πιο νόστιμα τα αυγά.

Γιατί κάποια αυγά (ως προς το κέλυφός τους) είναι άσπρα και κάποια καφέ (το σύνηθες); 

Ο λόγος είναι πολύ πιο απλός απ’ ότι φαντάζεστε. Οι άσπρες κάνουν άσπρα αυγά και οι καφετιές καφέ. 

Γιατί υπάρχουν δίκροκα αυγά;

Τα δίκροκα αυγά προέρχονται από κότες είτε πολύ νέες είτε πολύ ηλικιωμένες. Στην πρώτη περίπτωση ο κύκλος της κότας δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, ενώ στην δεύτερη είναι «ανώμαλος» λόγω της προχωρημένης ηλικίας της. Συγκεκριμένα, προκύπτει όταν η σάλπιγγα της κότας, λόγω ορμονικού προβλήματος απελευθερώνει γρήγορα δύο ωάρια αντί για ένα.

Γιατί σε μερικά σφιχτά βρασμένα αυγά υπάρχει ένας πρασινωπός φλοιός γύρο από τον κρόκο;

Ο πρασινωπός αυτός δακτύλιος οφείλεται σε ενώσεις σιδήρου και θείου που σχηματίζονται κατά τον παρατεταμένο βρασμό του αυγού ή όταν αυτό δεν κρυώνει γρήγορα. Οι δακτύλιοι αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ποιότητα του αυγού.

Τα αυγά έχουν πολλές θερμίδες;

Ένα μεγάλο αυγό έχει μια ενεργειακή αξία 90 θερμίδων (372 kJ) και ένα μέσο αυγό έχει 76 θερμίδες (318 kJ). Η κατανάλωση ενός αυγού καθημερινά θα αποτελούσε περίπου 4% της συνιστώμενης λήψης θερμίδων ενός μέσου ενήλικα.

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά;
 
Να αναγράφονται ορισμένα στοιχεία στη συσκευασία και πάνω στο αυγό.

Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία αυγού;

1. Ημερομηνία ανάλωσης

2. Αριθμός αυγών που περιέχεται στη συσκευασία

3. Κατηγορία Α ή φρέσκα αυγά

4. Τύπος εκτροφής

5. Βάρος (η ένδειξη είναι γραμμένη στα αγγλικά Small έως 53 γρ. Medium 53-63 γρ. Large 63-73 γρ. Xlarge πάνω από 73 γρ.)

6. Αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου που έλεγξε τα αυγά

7. Εμπορικό σήμα, διεύθυνση και τηλέφωνο του παραγωγού

8. Ένδειξη ότι πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο

Τι πρέπει να αναγράφεται πάνω στο ίδιο το αυγό;

Ειδική σήμανση που ενημερώνει για τον τρόπο εκτροφής

Αν αναγράφεται 0 σημαίνει ότι τα αυγά είναι βιολογικής γεωργίας
Αν αναγράφεται το 1 σημαίνει ότι τα αυγά είναι από κότες ελευθέρας βοσκής
Αν αναγράφεται το 2 σημαίνει ότι τα αυγά είναι από αχυρώνα, δηλαδή από παραδοσιακό κοτέτσι
Αν αναγράφεται το 3 σημαίνει ότι τα αυγά είναι από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχία – πρόκειται για αυγά εντατικής παραγωγής.

Κωδικός χώρας προέλευσης με δύο λατινικά γράμματα,π.χ. ΕL για την Ελλάδα
Κωδικός που αντιστοιχεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
Κωδικός ταυτοποίησης της μονάδας παραγωγής (κάθε μονάδα παραγωγής έχει ένα νούμερο ως ιδιαίτερο κωδικό)
Κωδικός του θαλάμου παραγωγής του αυγού

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο; Με δύο τρόπους:

1. Το tip με το ποτήρι
Το βυθίζουμε σε ένα ποτήρι με αρκετό νερό. Αν δούμε ότι το αυγό βυθίζεται, τότε, ναι, είναι φρέσκο και μπορούμε να το φάμε άφοβα. Αν δούμε ότι το αυγό βυθίζεται στον πυθμένα αλλά ένα μέρος του επιπλέει ελαφρώς, σαν να αιωρείται, επίσης είναι ασφαλές, αλλά καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε ωμό και σίγουρα δεν πρέπει να το κάνουμε ποσέ. Αν όμως, δούμε ότι το αυγό δεν έχει καμία επαφή με τον πυθμένα και επιπλέει, τότε έχει σίγουρα χαλάσει και δεν είναι καθόλου ασφαλές να το φάμε.

2. Πρέπει να σπάσουμε το αυγό σε ένα πιάτο
Το ασπράδι τού πολύ φρέσκου αυγού (έως 9 ημερών) θα είναι συμπαγές και δεν θα απλώσει καθόλου στο πιάτο. Το ασπράδι του φρέσκου (10-28 ημερών) θα είναι επίσης αρκετά συμπαγές, αλλά θα απλωθεί έως έναν βαθμό στο πιάτο. Αντιθέτως, το ασπράδι ενός μπαγιάτικου αυγού θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ στο πιάτο.

Πώς συντηρούνται σωστά τα αυγά; 

Μην τα πλένετε γιατί έτσι θα αφαιρέσετε το προστατευτικό στρώμα από το πορώδες κέλυφός τους, παρέχοντας δίοδο για τα βακτήρια.

Αποθηκεύστε τα αυγά σας σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το φως, κατά προτίμηση σε χαρτόκουτο ή σαλατιέρα καλυμμένη με εφημερίδα. Είναι σημαντικό να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμούς Κελσίου. Προτιμήστε το ψυγείο μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους. 

Μην προτιμάτε να τα τοποθετείται στις «αυγοθήκες» της πόρτας του ψυγείου γιατί το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας προκαλεί αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Τα βάζουμε με το μυτερό άκρο προς τα κάτω για να μειώσουμε την ανταλλαγή αερίων, ώστε ο αεροθάλαμος να μένει στη φυσική του θέση και ο κρόκος στο κέντρο.

Μην τα αποθηκεύετε κοντά σε τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, όπως ψάρια ή τυριά, διότι έχουν την τάση να απορροφούν οσμές.

Τρεις μύθοι για το αυγό

1. Τα λευκά αυγά είναι ανώτερα ποιοτικά.
Λάθος. Το χρώμα των αυγών εξαρτάται από το χρώμα της κότας που τα γεννάει,, όπως είπαμε παραπάνω. Το χρώμα δεν έχει σχέση με την ποιότητα.

2. Δεν κάνει να καταναλώνουμε αυγό 1 ημέρας.
Λάθος.Τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση από την πρώτη ημέρα. Μάλιστα από την 1η έως την 4η ημέρα θεωρούνται πάρα πολύ φρέσκα ή ημέρας, ενώ από την 4η ημέρα έως την 28η θεωρούνται φρέσκα. Δεν συνίσταται η κατανάλωσή τους από την 28η ημέρα και μετά.

3. Το αυγό με κόκκινη κηλίδα είναι χαλασμένο.
Λάθος. Η κόκκινη κηλίδα που μπορεί να δούμε όταν σπάσουμε ένα αυγό είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής ρήξης κάποιου τριχοειδούς αγγείου. Δεν είναι βλαβερή για την υγεία και δεν σχετίζεται με τη φρεσκάδα του αυγού.Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) και το Συμβούλιο Ασφαλείας Αυγών, τα αυγά με κηλίδες αίματος είναι ασφαλή για κατανάλωση εφόσον είναι σωστά μαγειρεμένα.

Έχοντας κατά νου αυτά τα tips μπορούμε να ελέγξουμε τη διαδρομή του αυγού από τη μονάδα παραγωγής έως το πιάτο μας.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ